Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα
Σουηδία η πρώτη χώρα χωρίς μετρητά
Σουηδία η πρώτη χώρα χωρίς μετρητά

Οικονομία

Σουηδία, η πρώτη χώρα χωρίς μετρητά

Σουηδία, η πρώτη χώρα χωρίς μετρητά

Οι περισσότερες αναπτυγμένες χώρες εισέρχονται σε μία νέα οικονομική ζωή, του πλαστικού χρήματος. Αρκετές είναι οι χώρες όπου οι πολίτες σχεδόν δεν χρησιμοποιούν μετρητά. Πρόκειται κυρίως για σκανδιναβικές χώρες οι οποίες έχουν υιοθετήσει από την πρώτη στιγμή την χρήση χρεωστικών/πιστωτικών καρτών στην καθημερινή ζωή των πολιτών.

Με το πέρασμα των χρόνων η χρήση της κάρτας έχει εξαλειφθεί και οι συναλλαγές πραγματοποιούνται μέσω κινητού ή των smartwatch.

Η μετάβαση στις ψηφιακές συναλλαγές συνοδεύεται από πολλά οφέλη. Όπως η διαφάνεια στις συναλλαγές, καθιστώντας δυσκολότερα τα πράγματα για το ξέπλυμα χρήματος και τη φοροδιαφυγή. Ωστόσο η Σουηδία δείχνει να βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής. Εάν δεν υπάρχουν καθόλου μετρητά, τι θα συμβεί εάν τα ψηφιακά δίκτυα καταρρεύσουν ή γίνουν στόχος κυβερνοεπιθέσεων; Τέτοια γεγονότα ενδεχομένως να προκαλέσουν πολύ μεγαλύτερη ζημιά από τις «ξεπερασμένες» ληστείες στις τράπεζες.

«Εάν τα φώτα σβήσουν, θα πρέπει να έχουμε αρκετά μετρητά σε αυτήν τη χώρα, ώστε να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στη χρήση τους εάν υπάρξει σοβαρό πρόβλημα», δήλωσε ο Ινγκβές, τα οποία όμως οι νεαρότεροι Σουηδοί δεν θα ξέρουν να τα χρησιμοποιήσουν καθώς μόλις το 16% των νεαρών Σουηδών λαμβάνει το χαρτζηλίκι του σε μετρητά. 

Η Σουηδία προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της έλλειψης μετρητών εν μέσω της πανδημίας. Η πανδημία κατέστησε τις πληρωμές με μετρητά επικίνδυνες για την υγεία. Ως εκ τούτου λιγότερο δημοφιλείς από ποτέ. Επί του παρόντος, ο προτιμώμενος τρόπο είναι οι ανέπαφες πληρωμές, για τη μέγιστη ασφάλεια της υγείας.

Η Σουηδία έχει τα λιγότερα κυκλοφορούντα μετρητά από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Μόλις το 1% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, σε σύγκριση με το 8% στις ΗΠΑ και περισσότερο από 10% στην Ευρωζώνη.

Υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα με την έλλειψη μετρητών καθώς αρκετοί είναι εκείνοι οι πολίτες που δεν έχουν πρόσβαση στις ψηφιακές αγορές ή δεν επιθυμούν να πραγματοποιήσουν τέτοιου είδους αγορές.

Οι ηλικιωμένοι αλλά και οι μετανάστες αποτελούν κατηγορίες πολιτών που πραγματοποιούν αγορές με μετρητά.

Γιατί οι Σουηδοί προτιμούν τις ψηφιακές συναλλαγές;

Η Σουηδία αποτελεί ένα μοναδικό παράδειγμα αναφορικά με τις πληρωμές. Αυτό οφείλεται στη δημοφιλή εφαρμογή πληρωμών που ονομάζεται swish. Η εφαρμογή αυτή δημιουργήθηκε το 2012 από τις 7 μεγαλύτερες τράπεζες της Σουηδίας. Περισσότεροι από τους μισούς Σουηδούς είναι εγγεγραμμένοι στην εφαρμογή αυτή.

Ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο δεν κυκλοφορούν μετρητά στη Σουηδία είναι διότι οι λιανοπωλητές δεν υποχρεούνται να έχουν μετρητά.

Η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας ωστόσο δεν είναι προσφιλής στην εισαγωγή των κρυπτονομισμάτων στην οικονομική ζωή της χώρας.

Πηγή: CNBC

Σουηδία, η πρώτη χώρα χωρίς μετρητά

Απόφοιτος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου στο ΜΠΣ "Σύγχρονες Δημοσιογραφικές Σπουδές".

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άρθρα & Απόψεις

Η ραγδαία αύξηση των τιμών στα βασικά προϊόντα των σούπερ μάρκετ καθιστά δύσκολη την επιβίωση του μέσου ελληνικού νοικοκυριού. Το καλάθι του νοικοκυριού ολοένα...

Διεθνή

Νέα πτώση της τουρκικής λίρας – 10 λίρες ανά δολάριο Νέα πτώση ρεκόρ σημείωσε η τουρκική λίρα έπειτα από την ένταση που δημιουργήθηκε ανάμεσα...

Κοινωνία

Έρευνα για την Ελλάδα, ποιος είναι ο πληθυσμός της και αξιολόγηση διάφορων οικονομικών δεικτών Οι αναφορές για την Ελλάδα είναι ουκ ολίγες, γεμάτες ζωηρές...

Οικονομία

Παρεμβάσεις, με τις οποίες θα επιχειρήσουν να αμβλύνουν τις εντυπώσεις περί «άτολμης» λύσης στο χρέος και να αντισταθμίσουν τη θεωρούμενη ως βέβαιη μη συμμετοχή...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC