Εξώδικα σε δεκάδες μισθωτές δημοτικών ακινήτων θα αποστείλει μέχρι το τέλος του μήνα ο δήμος Ιωαννιτών, σε μια ύστατη προσπάθεια να προσέλθουν για να πληρώσουν τις οφειλές τους ή να τις ρυθμίσουν. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νίκος Μάντης δηλώνει ότι ο δήμος κατανοεί το οικονομικό πρόβλημα που υπάρχει σήμερα, αλλά ταυτόχρονα ξεκαθαρίζει ότι θα πρέπει να ανταποκριθούν όσοι εκμεταλλεύονται δημοτική περιουσία.Πρόκειται για ακίνητα που χρησιμοποιούνται, κυρίως, ως καταστήματα σε όλο το νέο δήμο, ή για χώρους πώλησης αγροτικών προϊόντων στη λαϊκή αγορά Αγίας Μαρίνας, όμως η μεγαλύτερη οφειλή αφορά μεγάλο ακίνητο στο κέντρο της πόλης που έχει παραχωρηθεί σε ιδιώτη. Στόχος της δημοτικής αρχής είναι να εισπραχθούν οι οφειλές και ως ίδια έσοδα να κατευθυνθούν σε έργα που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα, τομέας που υπάρχει πρόβλημα λόγω της μεγάλης μείωσης των κρατικών πόρων προς το δήμο.

Τα ανείσπρακτα μισθώματα από ακίνητα του δήμου φτάνουν το 1,3 εκ. ευρώ και ειδικότερα οφείλονται τα χρήματα αυτά από 25 μισθωτές επί συνόλου 36 και δεν αφορούν ακίνητα που ανήκουν σε διάφορα κληροδοτήματα που διαχειρίζεται ο δήμος. Το μεγαλύτερο μέρος των παραπάνω οφειλών προέρχεται από κεντρικό μεγάλο ακίνητο με πολυετή παραχώρηση και αφορά ολόκληρο το μίσθωμα του 2012. Πρόκειται για υπόθεση που εκκρεμεί και στη δικαιοσύνη για την έκδοση απόφασης επί αιτήματος να μειωθεί το μίσθωμα. Αντίθετα, υπάρχουν άλλοι εκμισθωτές ακινήτων του δήμου με οφειλές ενοικίων ακόμη και από το 2003.Αν αφαιρεθεί αυτό το μεγάλο μίσθωμα, περίπου μισό εκ. ευρώ αφορούν οι άλλες μισθώσεις χρήματα σημαντικά για την οικονομική κατάσταση του δήμου.

Όλοι αυτοί οι οφειλέτες κλήθηκαν από δυο φορές μέσα στο 2011 και το 2012 για να ρυθμίσουν τα χρέη τους, ιδίως τον περασμένο Οκτώβριο για να κάνουν χρήση της ευνοϊκότατης ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι και 60 δόσεις, όμως μόνον δυο ανταποκρίθηκαν, όπως σημειώνει ο αντιδήμαρχος, αρμόδιος για τα οικονομικά, Νίκος Μάντης.«Κατανοούμε, τονίζει σε δήλωση του, τη δυσκολία που υπάρχει σήμερα στην αγορά, όμως καλούμε τους συνδημότες μας που εκμεταλλεύονται δημοτική περιουσία να ανταποκριθούν σε διαχρονικές οφειλές από μισθώματα-από το 2002- γιατί θα αναγκαστούμε άμεσα να προχωρήσουμε στα προβλεπόμενα εκ του νόμου, εξώσεις και κατασχέσεις».Ο κ. Μάντης δεν παραλείπει να επισημάνει ότι ο δήμος είναι πάντα στη διάθεση των δημοτών και θα εξαντλήσει κάθε ευνοϊκή ρύθμιση που προβλέπεται από το νόμο, προσθέτει όμως με νόημα: «Η αγορά έχει τους δικούς της κανόνες ανταγωνισμού και είναι δίκαιο να τηρούνται από όλους τους επιτηδευματίες που μισθώνουν ακίνητα από ιδιώτες ή από το δήμο».

Σε επόμενο στάδιο ο δήμος θα καλέσει, επίσης με εξώδικα, όσους καταστηματάρχες οφείλουν μεγαλύτερα ή μικρότερα ποσά από το τέλος παρεπιδημούντων το γνωστό 0,5% επί του τζίρου. Κι αυτές οι οφειλές είναι σημαντικές αν αθροιστούν και ο δήμος προσπαθεί να καταλήξει στα ποσά που δεν αποδόθηκαν, διασταυρώνοντας τα στοιχεία με τις αποδόσεις ΦΠΑ στην Εφορία. Πλην αυτών, υπάρχουν και οι οφειλές από τέλη και πρόστιμα για την μίσθωση κοινοχρήστων χώρων. Μέχρι το τέλος Μαρτίου παρατάθηκε η προθεσμία για να ρυθμιστούν οι οφειλές και να εκδοθούν άδειες για τη φετινή χρονιά.

 

ΠΗΓΗ: ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ