Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Οικονομία

Και φέτος ύφεση σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος

τραπεζα της ελλαδοςΎφεση στο 4,6% φέτος, έναντι προηγούμενης πρόβλεψής για 4,5%, θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης από το 2014, αύξηση και σταθεροποίηση της ανεργίας στο 28% από 27% με αποκλιμάκωσή της από το 2015, προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος στην ετήσια έκθεσή της για τη Νομισματική Πολιτική. Στην έκθεση που κατέθεσε στη Βουλή ο διοικητής της Γιώργος Προβόπουλος, προτείνεται μεταξύ άλλων επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών και των αποκρατικοποιήσεων, αλλά και πιστή εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής. Όπως σημειώνεται ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ να έχει απομακρυνθεί ωστόσο ο πρωταρχικός στόχος για το 2013 θα πρέπει να είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος.

Στην έκθεση επισημαίνονται κατ’ αρχάς οι θετικές εξελίξεις που υπάρχουν στην οικονομία το τελευταίο διάστημα.

Όπως αναφέρεται, «τους τελευταίους μήνες ενισχύονται στο εσωτερικό και στο εξωτερικό οι ενδείξεις ότι η οικονομία έχει εισέλθει σε τροχιά εξισορρόπησης». Οι ενδείξεις αυτές συνοψίζονται στα ακόλουθα:

Ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδος από τη ζώνη του ευρώ έχει απομακρυνθεί, όπως αναγνωρίζουν το σύνολο των αναλυτών και οι διεθνείς οργανισμοί.

Αποκαθίσταται σταδιακά η εμπιστοσύνη στις προοπτικές της οικονομίας, όπως προκύπτει από τη ραγδαία αποκλιμάκωση της διαφοράς αποδόσεων μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου.

Το τραπεζικό σύστημα αποδείχθηκε ανθεκτικό στη μεγάλη κρίση και σήμερα βρίσκεται σε διαδικασία αναδιάταξης πάνω σε νέες, υγιείς βάσεις. Αυτό είναι το πρώτο κρίσιμο βήμα για τη σταδιακή αποκατάσταση ομαλών χρηματοδοτικών συνθηκών στην πραγματική οικονομία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος προστατεύθηκε από τον κίνδυνο διάχυσης της κυπριακής κρίσης και στην Ελλάδα. Έτσι, η έξαρση της αβεβαιότητας που προκάλεσαν οι εξελίξεις στην Κύπρο αποδείχθηκε πρόσκαιρη και γρήγορα ανακόπηκε η τάση εκροής καταθέσεων που παρατηρήθηκε τον Απρίλιο.

Τα δίδυμα ελλείμματα, το δημοσιονομικό έλλειμμα και το έλλειμμα του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών, έχουν περιοριστεί σημαντικά: Η δημοσιονομική προσαρμογή έχει σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο και φαίνεται ότι το 2013 μπορεί να επιτύχει τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ είναι ουσιαστική και η βελτίωση του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών.

Η πορεία εφαρμογής του προγράμματος σταθεροποίησης εκτιμάται ως ικανοποιητική και η εισροή κεφαλαίων, που προβλέπονται από τη δανειακή σύμβαση, συνεχίζεται απρόσκοπτα.

Ύφεση παραγωγής και διόγκωση της ανεργίας

«Οι ενδείξεις αυτές είναι αναμφισβήτητα θετικές και, αν συνεχιστούν, προοιωνίζονται βελτίωση και στην πραγματική οικονομία», σημειώνει η ΤτΕ, ωστόσο, όπως προσθέτει. «συνεχίζεται η ύφεση της παραγωγικής δραστηριότητας και η διόγκωση της ανεργίας».

Όπως επισημαίνεται, «η πορεία προς τη χρεοκοπία αποφεύχθηκε τελικώς χάρη στη σοβαρή πρόοδο της δημοσιονομικής προσαρμογής, που επέτρεψε τη συνέχιση της οικονομικής συνδρομής των εταίρων […] Το εύρος ωστόσο και η διάρκεια της ύφεσης θα μπορούσαν να περιοριστούν αν είχαν προωθηθεί με μεγαλύτερο ζήλο οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία του κράτους και των αγορών».

Σύμφωνα με την ΤτΕ, η οικονομία θα ανακάμψει το 2014, «αν παγιωθεί το κλίμα εμπιστοσύνης και επισπευσθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Σύμφωνα με την έκθεση, το ΑΕΠ αναμένεται να υποχωρήσει με ρυθμό κοντά στο 4,6% εφέτος και η ανεργία να σταθεροποιηθεί γύρω στο 28%. Εκτιμάται ότι η οικονομία θα εισέλθει σε τροχιά θετικών ρυθμών ανάπτυξης από το 2014, ενώ η ανεργία θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται από το 2015.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί γύρω στο -0,3% το 2013 και ο πυρήνας του πληθωρισμού στο -1,1%. Παράλληλα, εκτιμάται ότι το 2013 θα υπάρξει υπερανάκτηση της απολεσθείσας ανταγωνιστικότητας την περίοδο 2001-2009.

Τέλος, οι υπάρχουσες ενδείξεις για την εξέλιξη του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών κατά το 2013 προοιωνίζονται περαιτέρω περιορισμό του σε ποσοστό χαμηλότερο του 3% του ΑΕΠ, ενώ το 2014 το ποσοστό αυτό θα κυμανθεί περί το 2%.

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οικονομία

  Σε 841.481 ανήλθαν πανελλαδικά τον περασμένο Αύγουστο οι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο ΟΑΕΔ άνεργοι που αναζήτησαν εργασία, έναντι 827.854 τον Ιούλιο του 2018 (+ 1,65%) και...

Αρχική

Στο 30,8% υπολογίζει την πραγματική ανεργία κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2016,  το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ ενώ σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία μακροχρόνια...

Ιωάννινα

Το Success Story  της δικομματικής πλέον κυβέρνησης καταρρέει με πάταγο βυθίζοντας στην απόγνωση όλο και περισσότερους εργαζόμενους. Οι απολύσεις στην ΕΡΤ, οι απολύσεις στην...

Ιωάννινα

«Η Bild στον πιο απέλπιδο τόπο της ΕΕ» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία γερμανικής εφημερίδας που αναφέρεται στην πόλη των Ιωαννίνων. Την πόλη που...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC