λαφαζανης

Την πρόταση της Λαϊκής Ενότητας για μετάβαση από το ευρώ σε εθνικό νόμισμα παρουσίασε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μαζί με κεντρικά στελέχη της Λαϊκής Ενότητας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο κτήριο της ΕΣΗΕΑ.

Ο επικεφαλής της ΛΑΕ Παναγιώτης Λαφαζάνης παρουσίασε τα βήματα που προτείνει η παράταξη για μετάβαση σε εθνικό νόμισμα τονίζοντας ότι αυτή η εναλλακτική λύση είναι «επείγουσα και άμεση» και πως η συζήτηση αυτή δεν πρέπει να δαιμονοποιείται.

Στα βήματα που ανέλυσε ο κ Λαφαζάνης, και τα οποία μοιράστηκαν σε μορφή φυλλαδίου στους παρευρισκόμενους, ανέφερε χαρακτηριστικά πως το πρώτο βήμα θα ήταν η Τράπεζα της Ελλάδος να περιέλθει σε δημόσια ιδιοκτησία με το προνόμιο να εκδίδει εθνικό νόμισμα.

Αποτέλεσμα -όπως αναφέρεται και στο φυλλάδιο- είναι η χώρα να ανακτήσει την νομισματική της κυριαρχία ενώ η εκλεγμένη κυβέρνηση μετά από γνώμη της Τράπεζας της Ελλάδος θα μπορεί να καθορίζει την ισοτιμία μετατροπής του ευρώ στο νέο εθνικό νόμισμα.

Σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη η νέα ισοτιμία θα είναι 1 ευρώ προς 1 μονάδα εθνικού νομίσματος. Για παράδειγμα, όπως είπε χαρακτηριστικά, ένας συνταξιούχος που λαμβάνει σύνταξη 800 ευρώ θα λαμβάνει 800 μονάδες εθνικού νομίσματος.

Ενώ ερωτηθείς για το πως θα διατηρηθεί η ισοτιμία σε περίπτωση μετάβασης, απάντησε πως «πρέπει να σταματήσει η τρομοκρατία της υποτίμησης».

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, τέλος, εκτίμησε ότι «υπάρχει σήμερα μέσα στην ελληνική κοινωνία ένα πολύ μεγάλο λαϊκό κύμα κατά του ευρώ και υπέρ του εθνικού νομίσματος».

Και κλείνοντας επεσήμανε πως «η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα είναι ήδη πλειοψηφία στον ελληνικό λαό».