Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Ήπειρος

Μόνη διέξοδος η αισιοδοξία!

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΝΕΑΔιάχυτη ήταν η αισιοδοξία ότι η Ήπειρος, η Ελλάδα γενικότερα, θα μπορέσει να κάνει νέο ξεκίνημα και με τη βοήθεια του νέου Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) για την περίοδο 2014-2020 που θα αποκαλείται Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ).

Η αισιοδοξία αυτή –αποτελώντας προς το παρόν τη μόνη διέξοδο από την όλη κατάσταση- εκφράστηκε από διάφορους ομιλητές κατά τη διάρκεια του αναπτυξιακού συνεδρίου για τη νέα προγραμματική περίοδο, το οποίο πραγματοποιήθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου χτες το πρωί στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Du Lac.
Η παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης και Υποδομών Σταύρου Καλογιάννη αναμενόταν από την αρχή του συνεδρίου, τελικά αυτή ήρθε στο τέλος. Ο κ. Καλογιάννης δήλωσε ότι στο νέο ΕΣΠΑ, το ΣΕΣ, πρέπει να γίνουν χρήσιμα έργα και να υπάρξει εξειδίκευση για κάθε περιφέρεια. «Με σκληρή δουλειά θα τα καταφέρουμε. Δεν μας αγγίζει η μίζερη κριτική. Θέλουμε κατάθεση και σύνθεση απόψεων» ανέφερε.
Η ομιλία του γενικού γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων Γιώργου Γιαννούση κινήθηκε με όρους και εκφράσεις πολιτικής αισιοδοξίας, χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα στην Ήπειρο, αλλά γενικότερα. «Το αύριο δεν μπορεί να είναι προέκταση του ατυχούς σήμερα, ούτε επανάληψη του χτες. Το χτες της αναπτυξιακής μας πορείας και της αξιοποίησης των κοινοτικών πόρων, που διήρκεσε 30 χρόνια, ενώ κατάφερε να εκσυγχρονίσει τις υποδομές και να επιφέρει μια άνοδο του βιοτικού επιπέδου, δεν πέτυχε. Η ευημερία που δημιούργησε κατέρρευσε εν μία νυχτί» τόνισε. Ανέφερε ότι σκοπός του αύριο είναι να δημιουργηθεί μια ευημερία που θα στηρίζεται στην ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων. Σε αυτό το σημείο επισήμανε την ανάγκη «να συμφιλιωθούμε με την επιχειρηματικότητα. Μερικές φορές ως κοινωνία ενοχοποιούμε το επιχειρηματικό όφελος και απενοχοποιούμε τη μίζα».

Η τοποθέτηση του Αλέκου Καχριμάνη 
Λίγο νωρίτερα, ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης στην τοποθέτησή του ξεκαθάρισε ότι κλειδί του νέου ΕΣΠΑ είναι η καινοτομία και η αποτελεσματικότητα και ξεδίπλωσε τους τομείς στους οποίους πρέπει να στραφεί το ενδιαφέρον της Ηπείρου: παραγωγή τυποποιημένων αγροτικών προϊόντων, βιοτεχνικές μονάδες με εξαγωγικό προσανατολισμό, ενιαία και ολοκληρωμένη διαχείριση του τουριστικού προϊόντος, προστασία του φυσικού περιβάλλοντος σε συνάρτηση με την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ανάδειξη πολιτιστικής κληρονομιάς επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο σε συνεργασία με Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ΤΕΙ Ηπείρου για την ενθάρρυνση παραγωγής νέων προϊόντων, διαδικασιών και υπηρεσιών, ανάδειξη της περιοχής σε κέντρο αναφοράς υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής μέριμνας για τα Βαλκάνια, βελτίωση υποδομών σε βασικούς οδικούς άξονες, διαχείριση λυμάτων και αποβλήτων, εκσυγχρονισμός των υποδομών στον αγροτικό τομέα.
Ο κ. Καχριμάνης, στην ομιλία του, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αναγκαιότητα να προχωρήσει η πολιτεία την αποκέντρωση. «Υπάρχουν υπουργεία και υπουργοί, που συνειδητά επιχειρούν να υποβαθμίσουν τον αναπτυξιακό ρόλο των Περιφερειών, επαναφέροντας αρμοδιότητες σε κεντρικές δομές εξουσίας» τόνισε. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα έφερε τις υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. «Ο αγροτικός τομέας χρειάζεται ένωση και όχι διάσπαση δυνάμεων και υπηρεσιών» υπογράμμισε. Ειδική μνεία έκανε και στο πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλεξ. Μπαλτατζής» για το οποίο είπε ότι «απέτυχε παταγωδώς»και επανέλαβε τη θέση της Περιφέρειας για τη δημιουργία 13 πολυταμειακών περιφερειακών προγραμμάτων, προσαρμοσμένο το καθένα στις ανάγκες της κάθε περιφέρειας. «Εμείς ζητούμε από την πολιτική ηγεσία να βάλει τους κανόνες, να διατηρήσει ασφαλώς τον επιτελικό της ρόλο, αλλά από κει και πέρα να δείξει εμπιστοσύνη στις Περιφέρειες. Στην τοπική αυτοδιοίκηση, σε όλους τους επιστημονικούς φορείς. Οι καιροί ου μενετοί. Δεν προσφέρονται για πειράματα και επανάληψη των ίδιων λαθών» πρόσθεσε.

«ΉΠΕΙΡΟΣ, ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ»

Κρίσιμη η φετινή χρονιά
Την κρισιμότητα της φετινής χρονιάς για τον καθορισμό της αναπτυξιακής προοπτικής της Ηπείρου μέχρι το 2020 επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η παράταξη «Ήπειρος, Τόπος να Ζεις» με επικεφαλής τον Βαγγέλη Αργύρη. «Ό,τι δεν σχεδιάσουμε σωστά, είναι πολύ δύσκολο να το διορθώσουμε στην πορεία» τονίζει και υπογραμμίζει την ανάγκη συνεργασίας όλων των φορέων.
Βέβαια οι πόροι που θα κληθεί να επενδύσει η Ήπειρος θα είναι πολύ λιγότεροι από αυτούς που διαχειρίστηκε ή διαχειρίζεται ακόμα μέσω του ΕΣΠΑ. «Παράλληλα είναι πλέον σαφές ότι η προτεραιότητα δεν είναι πια στην πολιτική της συνοχής και στην κάλυψη των αναγκών σε βασικές υποδομές, αλλά στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας κάτι που αρχικά λειτουργεί ως μειονέκτημα για μια περιφέρεια σαν την δική μας που δυστυχώς φιγουράρει και πάλι στην τελευταία θέση από πλευράς ΑΕΠ/κάτοικο σε σχέση με τις περιφέρειες της χώρας» αναφέρει. Με αυτά τα δεδομένα, το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας πρέπει να σχεδιαστεί, όπως σημειώνει, με έξυπνο και αποτελεσματικό τρόπο, αξιοποιώντας πλήρως τους πόρους.
Η «Ήπειρος, Τόπος να Ζεις» αναφέρει ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν σημαντικές προκλήσεις. Η πρώτη αφορά τη διάγνωση της έξυπνης εξειδίκευσης, «ώστε να κατευθύνουμε τους πόρους σε επιλεγμένους τομείς της ηπειρώτικης οικονομίας που μπορούν να λειτουργήσουν σαν ‘μπροστάρηδες’ που θα παρασύρουν το σύνολο της οικονομίας». Η δεύτερη πρόκληση αφορά την επιλογή των αναγκαίων υποδομών με βασικό κριτήριο την κρισιμότητα της ανάγκης που θα καλύψουν και η τρίτη πρόκληση τον έγκαιρο προγραμματισμό των έργων. «Δεν έχουμε πλέον πολυτέλεια να χρηματοδοτούμε έργα μόνο και μόνο επειδή είναι κατά συγκυρία ώριμα παρότι δεν είναι τα πλέον απαραίτητα» τονίζει.
Τέλος, καλεί την πολιτεία να δώσει το μεγαλύτερο ποσοστό των χρηματοδοτήσεων στα περιφερειακά προγράμματα, προκειμένου «να αντιστραφεί η λογική που ήθελε πολλά περιφερειακά έργα να εντάσσονται και να χρηματοδοτούνται από τομεακά προγράμματα των υπουργείων».

 

 

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οικονομία

Οκτώ Νέα Προγράμματα Επιδότησης Εργασίας, υλοποιεί ο Ο.Α.Ε.Δ. Έχουν ήδη ανοίξει και είναι συνολικού προϋπολογισμού 440 εκατ. ευρώ. Οι επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας είναι 42.600....

Πολιτική

Όλα τα μέτρα είναι στο τραπέζι, ακόμη και το ολικό lockdown, δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. «Την Πέμπτη οι λοιμωξιολόγοι...

Ακούστε τις Εκπομπές

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ Δημήτρης Δημητρίου Υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου Στο Μεγάλο Ραδιόφωνο. Ακούστε όσα είπε στον Μπάμπη Τζιόρα στην εκπομπή “Λεπτές Ισορροπίες.

Ακούστε τις Εκπομπές

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ Σπύρος Ριζόπουλος Υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου Στο Μεγάλο Ραδιόφωνο. Ακούστε όσα είπε στον Μπάμπη Τζιόρα και στην εκπομπή “Λεπτές Ισορροπίες”.  

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC