νικος κοτζιάς

«Η Ελλάδα υποστηρίζει τα δίκαια αιτήματα της Γεωργίας γιατί αγαπά το Διεθνές Δίκαιο» ως «το υπέρτατο αγαθό της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής» καθώς «είναι ανάγκη να λύνονται οι εθνικές διαφορές με ειρηνικά μέσα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και να εδραιωθεί η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή». Αυτό τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στη διάλεξη που έδωσε στο κρατικό πανεπιστήμιο της Τιφλίδας, όπου τον υποδέχτηκε θερμά ο πρύτανης Γκεόργκε Σαρβασίντζε.

Σε μία κατάμεστη αίθουσα από καθηγητές και φοιτητές ο κ. Κοτζιάς ανέπτυξε τα συστατικά που θα πρέπει να έχει σήμερα μία κοινωνία, ένα εθνικό κράτος, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση σε έναν παγκοσμιοποιημένο και τεχνολογικά εξελιγμένο κόσμο, ενώ παρουσίασε τη θετική ατζέντα συνεργασίας και τον πολιτισμό ως ήπια και έξυπνη δύναμη που προωθεί η ελληνική διπλωματία στη βάση μίας ενεργητικής και πολυδιάστατης πολιτικής.

«Το πιο πολύτιμο πράγμα σε μια οικονομία γνώσης είναι ο άνθρωπος. Όποιος περικόψει τις δαπάνες για τον άνθρωπο έχει περικόψει τις προοπτικές του για την σύγχρονη εποχή. Ένα από τα προβλήματα της ΕΕ είναι ότι περιορίζουμε τη σκέψη μας», σημείωσε ο κ. Κοτζιάς

«Πρέπει να έχουμε την δυνατότητα να ονειρευόμαστε. Κανένα κράτος δεν μπορεί να μεγαλουργήσει χωρίς οράματα και όνειρα» είπε, τονίζοντας ότι «κάθε εθνικό κράτος διαθέτει τις ικανότητές του και ανάλογα με το πόσο ενεργητικό είναι μπορεί να επιβιώσει ή να χαθεί», καθώς επειδή η ζωή είναι σκληρή «πρέπει να μπορεί να αντιλαμβάνεται τα προβλήματα, να μπορεί να παράξει εναλλακτικές λύσεις και να μπορεί να επιλέξει την καλύτερη δυνατή λύση».