Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα
τρεις φρεγάτες θα αποκτήσει η Ελλάδα
τρεις φρεγάτες θα αποκτήσει η Ελλάδα

Πολιτική

Τρεις φρεγάτες Belharra αποκτά η Ελλάδα

Τρεις φρεγάτες Belharra αποκτά η Ελλάδα

Η Ελλάδα και η Γαλλία προχώρησαν στην υπογραφή της συμφωνίας στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία και την ασφάλεια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Εμμανουέλ Μακρόν συζήτησαν για την στρατιωτική ισχύ των χωρών και την ανάγκη διαμόρφωσης νέας πραγματικότητας.

Η συμφωνία προβλέπει μεταξύ άλλων την αγορά τριών φρεγατών Belharra από το ελληνικό πολεμικό Ναυτικό και, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, υπάρχει η δυνατότητα για την προμήθεια άλλης μίας. «Μετά τα 24 μαχητικά Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας ανακοινώνω ότι η χώρα αποκτά τρεις νέες φρεγάτες Belharra για το Πολεμικό Ναυτικό με δυνατότητα να προμηθευτεί ακόμη μία», είπε χαρακτηριστικά αναφέροντας πως η συμφωνία έχει εθνικό και ευρωπαΪκό κίνητρο αλλά και  ευρωατλαντικό χαρακτήρα. Τόνισε επίσης πως οι δύο χώρες κάνουν σήμερα ένα πρώτο τολμηρό βήμα προς την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία.

Κ. Μητσοτάκης: Ελλάδα και Γαλλία έχουν αναπτύξει ισχυρή αμυντική σχέση

«Η υπογραφή της συμφωνίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για την συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια ενισχύει μια πραγματικότητα ότι οι δύο χώρες έχουν ήδη αναπτύξει μια ισχυρή συμμαχική σχέση που υπερβαίνει τις υποχρεώσεις της μίας έναντι της άλλης στο πλαίσιο της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ», είπε ο πρωθυπουργός.

«Η σημερινή εξέλιξη εδραιώνει τη συνεπή αυτή πορεία. Αλλά αποτελεί και μια πρωτοβουλία που ανταποκρίνεται στα αιτήματα των καιρών στην ήπειρο μας», πρόσθεσε.

«Οι κοινές προσπάθειές μας ανέδειξαν τις προκλήσεις που θέτει η κλιματική κρίση στη Μεσόγειο. Εχουμε δεσμούς που διαπερνούν κοινές αξίες. Η πίστη στην ελευθερία στο κράτος δικαίου στα ανθρώπινα δικαιώματα. Η σημερινή εξέλιξη εδραιώνει τη συνεπή αυτή πορεία. Αλλά αποτελεί και μια πρωτοβουλία που ανταποκρίνεται στα αιτήματα των καιρών στην ήπειρο μας. Η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για την αυτοδύναμη και ισχυρή Ευρώπη του μέλλοντος που θα μπορεί να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της στην ευρύτερη γειτονιά της και θα εγγυάται την ειρήνη και την πρόοδο», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.  

«Ελλάδα και Γαλλία κάνουν σήμερα ένα πρώτο τολμηρό βήμα προς την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Με τον πρόεδρο Ε. Μακρόν έχουμε το ίδιο όραμα για την ανάπτυξη των αναγκαίων αμυντικών δυνατοτήτων και τις ικανότητες αυτόνομης απόκρισης της Ευρώπης στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Η συμφωνία αυτή ανοίγει τον δρόμο για την αυτοδύναμη και ισχυρή Ευρώπη του μέλλοντος. Μια Ευρώπη που θα μπορεί να υπερασπίζεται τα συμφέροντά στην ευρύτερη γειτονιά της. Στην ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, στο Σαχέλ…μια Ευρώπη που επιτέλους θα ευθυγραμμίσει την γεωπολιτική της ισχύ με την οικονομική της δύναμη» συνέχισε.

Αναφερόμενος στη συμφωνία για τις τρεις γαλλικές φρεγάτες, ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι υπάρχει η δυνατότητα να προμηθευτούμε ακόμα μία.

«Η βούλησή μου να εξοπλιστεί ο ελληνικός στόλος με συγχρονες γαλλικές φρεγάτες έχει εθνικό κίνητρο αλλά και ευρωπαϊκό. Γιατί ενισχύει την κοινή αμυντική μας βιομηχανία», είπε ο πρωθυπουργός. Προσθέτοντας ότι η συμφωνία έχει και ένα χαρακτήρα ευρωατλαντικό. Γιατί αφορά δύο εταίρους στην ΕΕ και δύο συμμάχους στο ΝΑΤΟ. «Μία Ευρώπη που ενισχύει την άμυνά της ενισχύει εν τέλει και την ευρωατλαντική συμμαχία», είπε χαρακτηριστικά. 

Εμ. Μακρόν: Στόχος είναι η ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής κυριαρχίας και η διασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Ε. Μακρόν ανέφερε ότι η Φλοράνς Παρλί και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος υπέγραψαν μια στρατηγική εταιρική σχέση για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια που είναι το προϊόν μιας εργασίας που έρχεται από πολύ μακριά. 

Όπως είπε, τους 18 τελευταίους μήνες Ελλάδα και Γαλλία δούλεψαν πολύ εντατικά κι έτσι οδηγήθηκαν σε στενή σχέση από το 2020. 

Ο κ. Μακρόν σημείωσε πως με τη νέα στρατηγική εταιρική σχέση επιθυμείται να εντατικοποιηθεί η εταιρική σχέση στην άμυνα και την ασφάλεια βάσει των αμοιβαίων συμφερόντων και της αλληλεγγύης που απαιτείται. «Θέλουμε να προστατέψομε την αυτοκυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εφαφική ακεραιότητα και των δύο χωρών προάγοντας την σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευμάρεια», είπε χαρακτηριστικά.  «Μαζί θα εντατικοποιήσουμε τη συνεργασία επί του βιομηχανικού επιπέδου που θα μας επιτρέψει να πάρουμε το μέγιστο αλλά και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας», τόνισε. 

Εμβάθυνση στη γαλλοελληνική συνεργασία

Έτσι έχουμε μια εμβάθυνση στη γαλλοελληνική συνεργασία, είπε. Τονίζοντας ότι τα διακυβεύματα είναι στρατηγικά στον τομέα της εξωτερικής πολτικής. Στον τομέα των στρατιωτικών και της άμυνας. «Κάτι το οποίο μεταφράζεται και υλοιποιείται με την ελληνική απόφαση για τα Rafal«, συνέχισε αναφέροντας επίσης τη νέα απόφαση για τις τρεις φρεγάτες.

«Έχουμε δέσμευση έναντι στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ για να προστατεύσουμε την εδαφική μας ακεραιότητα και για να δράσουμε συντονισμένα, μαζί για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στα Βαλκάνια. Συμβάλλουμε στην ευρωπαϊκή ανεξαρτησία, στην ασφάλεια και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. Μπορούμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί αν δράσουμε από κοινού. Συμμεριζόμαστε ένα κοινό όραμα: την σταθερότητα και τη βούληση να δράσουμε μαζί», είπε στη συνέχεια ο Γάλλος πρόεδρος.

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διεθνή

Ερντογάν: Δείγμα του πολιτισμού των Ελλήνων η βύθιση των σκαφών Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέβη για μία ακόμη φορά σε ακραία...

Ιστορία

Πέρασαν 7 χρόνια από την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία του Charlie Hebdo. Η σατιρική εφημερίδα δέχθηκε ένα χτύπημα που κόστισε τη ζωή σε...

Διεθνή

Η Τουρκία απέκτησε 4ο γεωτρύπανο Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι πλέον η Τουρκία διαθέτει και τέταρτο πλωτό γεωτρύπανο. Γεωτρύπανο το οποίο διαθέτει τεχνολογία...

Πολιτική

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στην συζήτηση της βουλής που συστάθηκε έπειτα από το αίτημα του για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Αναφέρθηκε εκτενώς...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC