Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Οικονομία

Οι νέες αντικειμενικές αξίες

αρχείο λήψης (2)Σαρωτικές αλλαγές στην αγορά των ακινήτων αναμένεται να δημιουργήσει ο νέος τρόπος υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών που θα ισχύσει από το 2014. Με την εφαρμογή του νέου συστήματος θα υπάρχει αυτόματη αναπροσαρμογή τους με βάση τις τιμές που επικρατούν στην αγορά.

Σε πρώτη φάση, μέχρι τον Ιούλιο, αναμένεται να συνταχθεί πόρισμα από την ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή που θα συστήσει το υπουργείο Οικονομικών για τον τρόπο προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, με τις νέες αντικειμενικές να ανακοινώνονται μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Οι νέες αξίες θα διαμορφωθούν με τα στοιχεία που παρήγαγαν οι επιτροπές του 2005 και θα γίνει αναγωγή στα σημερινά δεδομένα. Αυτό σημαίνει ότι βάση για τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα αποτελέσουν οι τιμές που είχαν προσδιοριστεί από τις αρμόδιες επιτροπές το 2005. Πάνω στις τιμές αυτές θα εφαρμοστούν συντελεστές μεταβολής και θα φθάσουν στις σημερινές αξίες.

Το οικονομικό επιτελείο, αποφάσισε να θέσει άμεσα σε εφαρμογή το σχέδιο αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων αφού η εξίσωση αντικειμενικών και αγοραίων τιμών αποτελεί απαίτηση της τρόικας και έχει περιληφθεί στο Μνημόνιο.

Το σύστημα θα έχει μεταβατικό χαρακτήρα. Από το 2014 θα τεθεί σε εφαρμογή ο τελικός τρόπος υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών που θα βασίζεται στα τρέχοντα στοιχεία της κτηματαγοράς. Η αξία των ακινήτων πλέον θα υπολογίζεται με στοιχεία που θα υποβάλλουν σε ειδική τράπεζα πληροφοριών παράγοντες της κτηματαγοράς (μεσίτες, συμβολαιογράφοι)) και με βάση αυτά θα υπάρχει αυτόματος προσδιορισμός των αντικειμενικών.

Στην απόφαση του υπουργού Οικονομικών αναφέρεται ότι μέχρι την δημιουργία της Τράπεζας Πληροφοριών Αξιών Ακινήτων και την καταγραφή σε αυτήν ικανού αριθμού πληροφοριών από όλη την Ελλάδα, η Κεντρική Επιτροπή Καθορισμού Αντικειμενικών Αξιών θα προβεί στις ακόλουθες άμεσες ενέργειες:

• Αναγωγή των τιμών που παρήγαγαν οι Επιτροπές του 2005 (οι τελευταίες Επιτροπές που βασίσθηκαν σε πρωτογενή στοιχεία) με εφαρμογή δεικτών μεταβολής σε σημερινές αξίες.

• Αναγωγή των τιμών που παρήγαγε η υπηρεσία, ομογενοποιώντας συνολικά στην Επικράτεια τις τιμές που παρήγαγαν οι Επιτροπές του έτους 2005.

• Αναγωγή των τιμών που έχουν συλλέξει και παράξει με την ισχύουσα διαδικασία οι εν ενεργεία Επιτροπές από το 2009 και μετά, με την εφαρμογή και σε αυτές δεικτών μεταβολής.

• Σύνθεση των παραπάνω τιμών σε νέες αναπροσαρμοσμένες Τιμές Ζώνης (ΤΖ).

• Έλεγχο των τιμών που θα προκύψουν (με αντιπαραβολή με τις εκτιμήσεις του έτους 2012).

 

ΠΗΓΗ: REAL.GR

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιωάννινα

Ιωάννινα Υπερταμείο Δεκάδες Ακίνητα Μεταβιβάζονται. Εκατοντάδες μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι σε όλη την ελληνική επικράτεια μεταβιβάζονται στο Υπερταμείο. Σε αυτό το πλαίσιο,  έγινε γνωστή η...

Άρθρα & Απόψεις

Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου……..            Στη χθεσινή του (20/6/2013) συνάντηση στη Βιέννη, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς διαβεβαίωνε Βρυξέλλες και Βερολίνο, πως το βράδυ...

Οικονομία

Στην αναζήτηση ενός μεγάλου δημόσιου οργανισμού ο οποίος πιθανότατα θα συγχωνευθεί βρίσκεται το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 2.000 απολύσεων...

Ήπειρος

Σε «θέση μάχης» μπαίνουν αύριο τα συνδικάτα και οι ενώσεις, με αφορμή τη φετινή Πρωτομαγιά, θέλοντας να δώσουν χαρακτήρα «αντεπίθεσης» στην πολιτική λιτότητας και...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC