Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Οικονομία

Ο πληθωρισμός επέστρεψε στην Ελλάδα μετά από 46 μήνες

ΕΛΣΤΑΤ

Η ακρίβεια που έφεραν οι έμμεσοι φόροι που τέθηκαν σε εφαρμογή από την αρχή του χρόνου σε συνδυασμό με την αύξηση των διεθνών τιμών των καυσίμων είχαν ως αποτέλεσμα τον Ιανουάριο να καταγραφεί πληθωρισμός (ετήσια αύξηση τιμών) για πρώτη φορά από το Φεβρουάριο του 2013.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο κατέγραψε αύξηση 1,2% έναντι της μηδενικής μεταβολής τον προηγούμενο μήνα. Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2016, όμως, παρουσίασε μείωση 0,8%, ενώ ο μέσος δείκτης δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2016-Ιανουαρίου 2017, σε σύγκριση με τον ίδιο δείκτη του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2015-Ιανουαρίου 2016, παρουσίασε μείωση 0,7%.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση του πληθωρισμού σε ετήσια βάση προκύπτει από τις αυξήσεις:

  • Κατά 1,1% της ομάδας Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, ελαιόλαδο, πατάτες και στον καφέ. Μέρος της αύξησης αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στο ψωμί και στα δημητριακά, κρέατα γενικά, νωπά ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά και στα αποξηραμένα φρούτα και στους ξηρούς καρπούς.
  • Κατά 2,5% της ομάδας Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα) και στα τσιγάρα.
  • Κατά 3,6% της ομάδας Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στο πετρέλαιο θέρμανσης. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στον ηλεκτρισμό.
  • Κατά 4,6% της ομάδας Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη), οδικές μεταφορές επιβατών και στα εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στις τιμές αγοράς αυτοκινήτων και στις συνδυασμένες μεταφορές επιβατών.
  • Κατά 2,1% της ομάδας Επικοινωνίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.
  • Κατά 1,4% της ομάδας Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία-κυλικεία.

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πολιτική

«Με τα πρώτα οριστικά λουκέτα στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις να είναι πια γεγονός και ενώ η ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνει την κατάρρευση τζίρου σε...

Οικονομία

Οικονομία Ύφεση 11,7% Τρίτο Τρίμηνο 2020. Οι οικονομικοί δείκτες καταδεικνύουν τις επιπτώσεις της πανδημίας στη χώρα μας. Πολύ μεγάλη η πτώση του ΑΕΠ το...

Οικονομία

Αύξηση 1,1% σημείωσε ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο εφέτος, έναντι αύξησης 1% που καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο πέρυσι. Ειδικότερα, η αύξηση αυτή του γενικού δείκτη τιμών...

Πολιτική

Έκθεση που συνέταξε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη μελέτη των επιπτώσεων της 10ετούς οικονομικής κρίσης τοποθετεί την Ελλάδα και την Ισπανία στις χειρότερες...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC