Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Διεθνή

Σεούλ: Η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται για νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου

Να δώσουν ηχηρή στρατιωτική απάντηση στη Βόρεια Κορέα συμφώνησαν τη Δευτέρα αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας, ενώ διαφαίνεται ο κίνδυνος νέας εκτόξευσης βαλλιστικού πυραύλου, κατά πάσα πιθανότητα διηπειρωτικού, από την Πιονγκγιάνγκ, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο κοινοβούλιο ο υπουργός Αμυνας της Νότιας Κορέας.

«Εξακολουθούμε να έχουμε ενδείξεις για νέες πιθανές εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων. Προβλέπουμε επίσης ότι η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να εκτοξεύσει έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο», ανέφερε ο Τσανγκ Κιουνγκ Σου, αξιωματούχος του υπουργείου Αμυνας της Νότιας Κορέας.

Νωρίτερα, οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν σήμερα ότι μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας και του στρατού ξηράς διεξήγαγαν νωρίς το πρωί μια άσκηση σε αντίδραση στην έκτη πυρηνική δοκιμή στην οποία προχώρησε χθες Κυριακή η Βόρεια Κορέα, η ισχύς της οποίας, σύμφωνα με τη Σεούλ, ανέρχεται σε 50 κιλοτόνους.

«Η ισχύς της έκρηξης της βορειοκορεατικής πυρηνικής δοκιμής εκτιμάται στους 50 κιλοτόννους», δήλωσε συγκεκριμένα αξιωματούχος του υπουργείου Αμυνας. Η ενεργειακή αυτή ποσότητα σημαίνει ότι η δοκιμή ήταν πέντε φορές ισχυρότερη από την πέμπτη πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα πριν από ένα χρόνο, και περισσότερο από τρεις φορές ισχυρότερη από την πρώτη πυρηνική βομβα που έριξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ιαπωνία τον Αύγουστο του 1945, καταστρέφοντας ολοσχερώς την πόλη της Χιροσίμα.

Ο αξιωματούχος δεν διευκρίνισε εάν επρόκειτο πραγματικά για βόμβα υδρογόνου και δήλωσε ότι φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκε «ποικιλία πυρηνικών υλικών».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του επιτελείου, τα γυμνάσια στοχοθέτησαν την περιοχή της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας, όπου έγινε η χθεσινή δοκιμή.

Η άσκηση προσομοίωσε την εκτόξευση πυραύλων αέρος-επιφάνειας και βαλλιστικών πυραύλων, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το νοτιοκορεάτικο γενικό επιτελείο Εθνικής Άμυνας. Τα σημερινά γυμνάσια έγιναν με τη συμμετοχή μόνο νοτιοκορεατικών δυνάμεων, αλλά ετοιμάζονται νέα με τη συμμετοχή των δυνάμεων των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα, προστίθεται.

Επιπλέον, οι αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν ότι το αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα Thaad θα ενισχυθεί, καθώς θα αναπτυχθούν προσωρινά στη χώρα άλλοι τέσσερις αντιπυραυλικοί εκτοξευτές.

Η Σεούλ εκτιμά ότι η ισχύς της τελευταίας πυρηνικής δοκιμής από την Πιονγκγιάνγκ ανέρχεται σε 50 κιλοτόννους.

Στο μεταξύ, στον απόηχο της νέας πυρηνικής δοκιμής από τη Βόρεια Κορέα, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως, για δεύτερη φορά σε διάστημα μιας εβδομάδας. Η προηγούμενη συνεδρίαση είχε πραγματοποιηθεί μετά την εκτόξευση πυραύλου πάνω από την Ιαπωνία και με ομόφωνη απόφαση είχε ζητηθεί από τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα χωρίς όμως να επιβληθούν νέες κυρώσεις.

Πριν από ένα μήνα το Συμβούλιο Ασφαλείας είχε επιβάλει τις σκληρότερες μέχρι τώρα κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα απαγορεύοντας τις κερδοφόρες εξαγωγές άνθρακα, σιδήρου, μολύβδου και θαλασσινών.

Η Βόρεια Κορέα διεξήγαγε χθες την έκτη και πιο ισχυρή από κάθε άλλη πυρηνική δοκιμή. Η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε αργότερα ότι δοκιμάστηκε μια προηγμένη βόμβα υδρογόνου η οποία μπορεί να τοποθετείται στην κεφαλή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, σε μια νέα δραματική κλιμάκωση της διένεξής της με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Τραμπ: Η Ουάσιγκτον θα υπερασπιστεί τον εαυτό της και τους συμμάχους της

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε καταδίκασαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους τις «συνεχιζόμενες αποσταθεροποιητικές και προκλητικές ενέργειες» της Βόρειας Κορέας μετά την έκτη δοκιμή ενός πυρηνικού όπλου στην οποία προχώρησε η Πιονγκγιάνγκ χθες, αναφέρει ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος.

Ο Τραμπ διαβεβαίωσε εκ νέου ότι η Ουάσιγκτον θα υπερασπίσει τον εαυτό της και τους συμμάχους της «χρησιμοποιώντας το πλήρες φάσμα των διπλωματικών, συμβατικών και πυρηνικών δυνατοτήτων που έχουμε στη διάθεσή μας», προστίθεται στην ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.

«Οι δύο ηγέτες καταδίκασαν τις συνεχιζόμενες αποσταθεροποιητικές και προκλητικές ενέργειες της Βόρειας Κορέας, επιβεβαίωσαν τις απαρασάλευτες αμοιβαίες δεσμεύσεις τους για την άμυνα των δύο χωρών, και δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν τη στενή συνεργασία» τους, αναφέρει η ανακοίνωση.

Συμφωνία Μουν Τζε-ιν – Άμπε για νέες σκληρές κυρώσεις εις βάρος της Πιονγκγιάνγκ

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε ήρθαν σήμερα σε συμφωνία να επιδιώξουν σκληρότερες κυρώσεις εις βάρος της Βόρειας Κορέας από πλευράς του ΟΗΕ, μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της νοτιοκορεατικής προεδρίας.

«Και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεργαστούν στενότερα μεταξύ τους, αλλά και με τις ΗΠΑ», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κυανού Οίκου, Παρκ Σου Χιούν. Παράλληλα, Μουν και Άμπε υπογράμμισαν ότι πρέπει «να επιβληθούν οι πιο ισχυρές κυρώσεις και να ασκηθεί πίεση στη Βόρεια Κορέα ώστε να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε ο Παρκ.

Ο Μουν στην τηλεφωνική του συνομιλία με τον Άμπε, διάρκειας είκοσι λεπτών, υπογράμμισε την ανάγκη λήψης «πιο ουσιαστικών μέτρων», ώστε η Πιονγκγιάνγκ να «κατανοήσει την πίεση» που της ασκείται.

Καταδίκη και από τις χώρες του διεθνή πολιτικού οργανισμού BRICS

Σε καταδίκη της τελευταίας πυρηνικής δοκιμής της Βόρειας Κορέας προχώρησαν και οι χώρες του διεθνή πολιτικού οργανισμού BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική), σύμφωνα με το προσχέδιο σχετικής ανακοίνωσης που αναμένεται να ανακοινωθεί στην προσεχή συνεδρίαση του οργανισμού στην Κίνα, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, το πρόβλημα που εγείρει το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ στην κορεατική χερσόνησο θα λυθεί μόνο μέσω διαλόγου και ειρηνικών μέσων.

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διεθνή

Τις αεροπορικές εταιρείες προειδοποιεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας, ενόψει της πιθανής επίθεσης στη Συρία. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια...

Διεθνή

Αυξάνονται οι φόβοι για ένταση στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο μετά τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου για ενδεχόμενη διενέργεια δημοψηφίσματος αναφορικά με τις...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC