αρχείο λήψης (4)Στις 29 και 30 Απριλίου θα πληρωθούν εφημερίες ιατρών με αναδρομική ισχύ από τον περασμένο Οκτώβριο και μετά, όπως δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, επικαλούμενος τις πληροφορίες από τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.Ο κ. Λυκουρέντζος -που ενημερώνει την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων για το θέμα- δεσμεύθηκε ότι έως το τέλος Ιουνίου θα έχει επέλθει η πλήρης ομαλοποίηση.

«Λύνεται το πρόβλημα, ούτως ώστε το δεύτερο εξάμηνο του 2013 να εξελιχθεί απολύτως ομαλά η διαδικασία των δεδουλευμένων εφημεριών ανά μήνα», ανέφερε χαρακτηριστικά.Ο υπουργός Υγείας είπε ακόμη ότι εντός του 2013 θα υπάρχει η δυνατότητα να εξοφλούνται οι εφημερίες έως και τον 12ο μήνα του έτους -ενώ αυτό γινόταν έως και τον 11ο- μετά την υπογραφή κοινής υπουργικής απόφασης με το υπουργείο Οικονομικών.Πάντως, ο κ. Λυκουρέντζος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα κάλυψης των δαπανών που προκαλούνται από τις εφημερίες καθ’ υπέρβαση των προϋπολογισμών.

«Σε αυτό θα συνεργαστούμε με τους διοικητές των νοσοκομείων και τους διοικητές των ΥΠΕ (Υγειονομικών Υπηρεσιών) ούτως ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο», σημείωσε, εξηγώντας πως ναι μεν υπάρχουν εφημερίες αναγκαίες που πρέπει να γίνονται, υπάρχει όμως από την άλλη (από ορισμένους κύκλους) η αντίληψη να εκλαμβάνονται οι εφημερίες σαν ευκαιρία για έναν δεύτερο μισθό.«Στη σημερινή κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, κάτω από την αποπνικτική αυτή οικονομική συγκυρία, δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα και δεν πρέπει να ενθαρρύνονται αυτές οι συμπεριφορές και οι πρακτικές, ούτως ώστε στο όνομα της εξυπηρέτησης των πολιτών και των προγραμματισμένων εφημεριών να φτάνουμε σε υπερβάσεις που θα πληρώσει στο τέλος ο φορολογούμενος», υπογράμμισε.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Γεράσιμου Γιακουμάτου σχετικά με το ποσό των οφειλών πριν τον Οκτώβριο του 2012, ο κ. Λυκουρέντζος είπε πως αυτό δεν είναι γνωστό, συμπληρώνοντας πως γίνεται μια προσπάθεια ώστε να συγκεντρωθούν όλες οι εκκρεμότητες του παρελθόντος -και από το 2011- οι οποίες αφορούν όχι μόνον τις εφημερίες ιατρών, αλλά και νυχτερινά και εξαιρέσιμα των διοικητικών υπαλλήλων.