«Βόμβα» μεγατόνων πέταξε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που έγινε στην Ζωσιμαία το απόγευμα της Δευτέρας από τον Δήμο Ιωαννιτών και τον ΙΟΒΕ ο πρώην πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Τάκης Αθανασόπουλος ότι το ταμείο ετοιμάζεται να παραχωρήσει σε ιδιώτες τα Λιθαρίτσια.Ο κ. Αθανασόπουλος παρουσιάζοντας τη δράση του Ταμείου έφτασε στα ακίνητα που προωθεί προς πώληση, εκπλήσσοντας ολόκληρη την αίθουσα όταν χωρίς να το πολυσκεφτεί ανακοίνωσε πως ανάμεσα στα 836 ακίνητα, κυρίως οικόπεδα, που διαχειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ στην Ήπειρο, βρίσκεται και η «ιδιοκτησία της Εταιρίας Ακινήτων Δημοσίου στους παλιούς στρατώνες, στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων, δηλαδή το δημοτικό πάρκινγκ κάτω από τα Λιθαρίτσια και ένα μέρος του πάρκου.

Η αντίδραση του κοινού αλλά κυρίως των εκπροσώπων του δήμου Ιωαννιτών και του ίδιου του Δημάρχου Φίλιππα Φίλιου, ήταν παγωμένη καθώς κανείς δεν περίμενε μια τέτοια εξέλιξη από τη στιγμή μάλιστα που η συγκεκριμένη έκταση παραχωρούνταν στο Δήμο Ιωαννιτών με πολυετείς συμβάσεις μέχρι όμως και το 2011.Από τότε δεν έχει υπάρξει άλλη ανανέωση αν και στον Δήμο θεωρήθηκε ως τυπικό το θέμα, αφού άλλωστε ο ίδιος ο κ. Φίλιος είχε ζητήσει από την εταιρία να παραταθεί η παραχώρηση, καθώς ο Δήμος έχει εκπονήσει μελέτη ανάπλασης του πάρκου.Μια ενδεχόμενη πώληση ή άλλη αξιοποίηση του πάρκου αλλά κυρίως του πάρκινγκ από ιδιώτη θα σήμαινε μεγάλη οικονομική ζημιά για τον δήμο Ιωαννιτών και ειδικά για το Πνευματικό Κέντρο που διαχειρίζεται τον χώρο στάθμευσης και εισπράττει τα έσοδα.Αυτό φυσικά το γνωρίζει ο δήμος, όπως επίσης γνωρίζει ότι το ΤΑΙΠΕΔ δεν είναι αρνητικό στην παραχώρηση σε φορείς των Δήμων για την αξιοποίησή τους, αρκεί βέβαια το κράτος να έχει κι αυτό να λαμβάνει κάτι.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης ο Δήμαρχος είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Αθανασόπουλο όπου του ζήτησε περισσότερες λεπτομέριες για το πόσο «προχωρημένη» είναι η κατάσταση στο θέμα προβάλλοντας του και τις απόψεις του δήμου.Όπως προέκυψε από τη συζήτηση, σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Φίλιου, το ΤΑΙΠΕΔ δεν γνώριζε σε βάθος την υφιστάμενη κατάσταση στα Λιθαρίτσια και είχε προχωρήσει σε λάθος κατεύθυνση σε ότι αφορά την αξιοποίησή του.Όπως τόνισε λοιπόν ο Δήμαρχος το ΤΑΙΠΕΔ θεώρησε ως μια καλή λύση για παράδειγμα την ιδιωτικοποίηση του συγκεκριμένου χώρου όπου θα μπορούσε να λειτουργήσει μια επιχείρηση εστίασης.Μια τέτοια όμως υπάρχει ήδη και λειτουργεί εδώ και χρόνια, κάτι που εξήγησε ο κ. Φίλιος λέγοντας πως είναι αδύνατον να επιβιώσει μία ακόμη ίδια επιχείρηση στον ίδιο χώρο, αποκλείοντας έτσι και την πρόταση που του έγινε να είναι ο δήμος αυτός που θα κάνει την επένδυση.Η αντιπρόταση του δήμου ήταν να προχωρήσει η μελέτη που έχει ολοκληρωθεί και να κατασκευαστεί ένα σύγχρονο πάρκινγκ από το οποίο το δημόσιο θα κερδίζει το 10% του τζίρου κάθε χρόνο.

«Θα αναλάβουμε εμείς την επένδυση σαν δήμος, άλλωστε μπορούμε να την εντάξουμε στο ΕΣΠΑ, και το δημόσιο θα παίρνει το 10% από τον τζίρο του πάρκινγκ», ήταν η πρόταση του κ. Φίλιου, που σύμφωνα με τον ίδιο ο κ. Αθανασόπουλος την υποδέχτηκε θετικά.«Με αυτόν τον τρόπο το κράτος θα κερδίσει ένα καλό ποσοστό από ένα χώρο που σήμερα δεν βγάζει τίποτα, αλλά κι εμείς ένα σύμμαχο, το ΤΑΙΠΕΔ, που θα πιέσει το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων για να προχωρήσει η μελέτη. Αν και ο κύριος Αθανασόπουλος δεν πια πρόεδρος, μου υπέδειξε με ποιους πρέπει να μιλήσω και ήδη ξεκινάμε προσπάθειες για να πείσουμε για την βιωσιμότητα της πρότασής μας», είπε ο κ. Φίλιος.

Δεν είναι όμως μόνο τα Λιθαρίτσια που διαχειρίζεται στα Γιάννενα το ΤΑΙΠΕΔ. Υπάρχουν άλλα 321 συνολικά ακίνητα, εκ των οποίων το μεγαλύτερο και το αμέσως μεγαλύτερου ενδιαφέροντος μετά τα Λιθαρίτσια, είναι μια έκταση 793.000 τ.μ. στην Πεδινή, η οποία γειτνιάζει με την πανεπιστημιούπολη. Στους άλλους νομούς, υπό παραχώρηση είναι το στρατόπεδο Κονκούρη στην Πρέβεζα, μια μεγάλη παρόχθια έκταση του Αράχθου στην Άρτα, καθώς και εκτάσεις στη Σαγιάδα και την Αμμουδιά Πάργας.

 

 
ΠΗΓΗ: ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ