Την εκτίμηση πως οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μπορούν να πάνε έως τον Ιούνιο εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αποσυνδέοντας για πρώτη φορά το θέμα από το Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Ερωτηθείς για το χρέος από δημοσιογράφους στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών είπε πως οι συζητήσεις συνεχίζονται και θα συνεχίζονται και πως μπορεί να επεκταθούν έως και τον Ιούνιο.«Μπορεί να πάει έως τον Ιούνιο», ανέφερε σχετικά, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως «δεν υφίστανται» οι διαρροές ότι μέτρα και αντίμετρα δεν θα ισχύσουν εάν δεν υπάρξουν πρώτα αποφάσεις για το χρέος.

Ο υπουργός ανέφερε πως το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα θα έρθει σύντομα στην Εθνική Αντιπροσωπεία – υπηρεσιακά στελέχη μιλούν για κατάθεσή του αύριο. Το σχέδιο νόμου έχει τίτλο «Συνταξιοδοτικές διατάξεις Δημοσίου και τροποποίηση του ν. 4387/2016, μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων, μέτρα κοινωνικής στήριξης και εργασιακές ρυθμίσεις, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 και λοιπές διατάξεις».

Αφού ολοκληρωθεί η συζήτηση και επεξεργασία του νομοσχεδίου στις Επιτροπές, εισάγεται με τη διαδικασία του επείγοντος στην Ολομέλεια την προσεχή Τετάρτη 17 και Πέμπτη 18 Μαΐου.

Ευκλείδης Τσακαλώτος και Έφη Αχτσιόγλου θα ενημερώσουν σήμερα μεταξύ 3 το απόγευμα και 9 το βράδυ του βουλευτές των κομμάτων της συμπολίτευσης για το περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα.

Ήδη από την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον είχε καταδειχθεί πως θα μπορούσε να απαιτηθεί περισσότερος χρόνος προκειμένου να ληφθεί από το Eurogroup μια απόφαση για το ελληνικό χρέος στα «μέτρα» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Μετέχοντες στη σύνοδο ανέφεραν στο CNN Greece πως η απόφαση θα ήταν πιο πιθανό να ληφθεί στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, παρά σε εκείνο της 22ας Μάιου.

Νωρίτερα, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή ο Γιώργος Σταθάκης είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα είναι ικανοποιημένη με μία περιγραφή των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους στο Eurogroup αλλά και για το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής