Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Οικονομία

Τι περιλαμβάνει ο νόμος-σκούπα για Δημόσιο, ακίνητα και χρέη

αρχείο λήψης (5)Σε τροχιά ψήφισης από τη Βουλή μπαίνει το νομοσχέδιο για τις απολύσεις στους κρατικούς φορείς, το έκτακτο τέλος ακινήτων, τη διευθέτηση των χρεών προς την Εφορία και τα Ταμεία. Η κυβέρνηση προχωρεί στην κατάθεση του εντός της ημέρας, αμέσως μετά την έγκρισή του από το υπουργικό συμβούλιο. Οι διατάξεις του αποτελούν προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των 12 δισ. ευρώ, για την οποία θα κληθεί να αποφασίσει το Eurogroup στη συνεδρίαση της 13ης Μαΐου. 

Απολύσεις υπαλλήλων από φορείς που κλείνουν

Οριστικά εκτός Δημοσίου θα βρεθούν οι εργαζόμενοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα που θα καταργηθούν. Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου-σκούπα που καταθέτει σήμερα το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή, προβλέπεται η καταγγελία των συμβάσεων όλων των εργαζομένων που απασχολούνται σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που θα καταργηθούν. Μέχρι σήμερα υπήρχε η πρόβλεψη από τον νόμο 4093/2012 ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να μετακινηθούν σε άλλα ΝΠΙΔ που είχαν καταγεγραμμένες ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό.

Η κυβέρνηση προχωρά με εντατικούς ρυθμούς στον προσδιορισμό των φορέων που θα καταργηθούν άμεσα πιθανότατα τις επόμενες ημέρες με στόχο να απομακρυνθούν από το δημόσιο 1800-2000 υπάλληλοι μέχρι τα τέλη Μαΐου. Παράλληλα, ο υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης αφήνει «παράθυρο» προκειμένου να αλλάξουν νομική μορφή νομικά πρόσωπα τα οποία θα κριθούν ότι δεν μπορούν να ανήκουν στον στενό δημόσιο τομέα. Συγκεκριμένα με εγκύκλιο που απέστειλε ο κ. Μανιτάκης σε όλα τα υπουργεία για την καταγραφή των φορέων του Δημοσίου αναφέρει ότι θα πρέπει να εξεταστεί ποια νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου πρέπει να ανήκουν στον σκληρό πυρήνα του κράτους.

Μπλόκο στην επιστροφή συμβασιούχων

Φραγμό στην αθρόα επιστροφή συμβασιούχων στις θέσεις εργασίας τους ύστερα από δικαστικές αποφάσεις βάζουν οι διατάξεις του νόμου-σκούπα που κατατίθεται σήμερα. Μέχρι σήμερα, ένας σημαντικός αριθμός συμβασιούχων των οποίων είχαν λήξει οι συμβάσεις και είχαν αποχωρήσει από την εργασία τους επέστρεφαν στις θέσεις τους με προσωρινές διαταγές δικαστηρίων και με την αιτιολογία ότι κάλυπταν «πάγιες και διαρκείς ανάγκες». Με νομοθετική παρέμβαση που πραγματοποιείται στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το υπ. Δικαιοσύνης θεσμοθετούν στην υποπαράγραφο ΣΤ13 του νομοσχεδίου ότι στο «μέλλον δεν επιτρέπεται με την προσωρινή διαταγή να διατηρείται σε ισχύ έννομη σχέση η οποία λύθηκε, ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο τροποποιήθηκε, ούτε να επιτραπεί η συνέχισή της».

Αύξηση του ωραρίου κατά 2 ώρες την εβδομάδα για τους καθηγητές

Αύξηση του ωραρίου κατά 2 ώρες εβδομαδιαίως για όλους τους καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και μείωση στις αποδοχές των εκπαιδευτικών που εργάζονται σε ιδιωτικά σχολεία – μόνο για τις περιπτώσεις που δεν συμπληρώσουν το προβλεπόμενο ωράριο- προβλέπονται επίσης στο πολυνομοσχέδιο. Συγκεκριμένα, οι ώρες διδασκαλίας για το εκπαιδευτικό προσωπικό όλων των κλάδων της κατηγορίας ΠΕ θα είναι 23 (από 21 που ισχύει σήμερα) αν έχουν ως έξι χρόνια υπηρεσίας, 21 ώρες (από 19) αν έχουν από 6 ως 12 χρόνια υπηρεσίας και 20 ώρες (από 18) για αυτούς που έχουν πάνω από 12 έτη υπηρεσίας.

Ο νέος νόμος για το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων

Το «χαράτσι» θα μειωθεί οριζόντια κατά 15% σε σχέση με το 2012 για όλα τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ανεξάρτητα από την τιμή ζώνης και τα τετραγωνικά μέτρα. Μάλιστα ορίζεται ότι οι συντελεστές ανά τετραγωνικό μέτρο θα παραμείνουν οι ίδιοι με το 2012 και η ΔΕΗ πριν από την έκδοση του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος θα υπολογίσει αυτόματα τη μείωση του 15% στο τελικό ποσό του φόρου.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο μεγάλες επιβαρύνσεις έρχονται για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται σε περιοχές εκτός τιμής αντικειμενικών τιμών, καθώς οι τιμές ζώνης για τον υπολογισμό του τέλους θα αυξηθούν αισθητά αφού από 3 ευρώ το τ.μ. που ήταν για το τέλος του 2012, θα αναπροσαρμοστούν για να αυξομειωθούν με τη μέση τιμή ζώνης του δήμου στον οποίο ανήκουν.

Μέχρι 100 δόσεις για χρέη έως 5.000 ευρώ

Μέχρι και σε 100 μηνιαίες δόσεις και με ελάχιστο μηνιαίο ποσό τα 50 ευρώ μπορούν να ρυθμιστούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι 5.000 ευρώ προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν βεβαιωθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2012. Σύμφωνα με την τελική νομοθετική ρύθμιση για χρέη πάνω από 5.000 ευρώ και με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών η εξόφληση μπορεί να γίνει και σε 48 μηνιαίες δόσεις με μείωση των προσαυξήσεων από 25% έως και 50% ανάλογα με τον χρόνο εξόφλησης της οφειλής.

 

 

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιωάννινα

Ιωάννινα Υπερταμείο Δεκάδες Ακίνητα Μεταβιβάζονται. Εκατοντάδες μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι σε όλη την ελληνική επικράτεια μεταβιβάζονται στο Υπερταμείο. Σε αυτό το πλαίσιο,  έγινε γνωστή η...

Οικονομία

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, συνολικά οι οφειλές του Δημοσίου (ληξιπρόθεσμες οφειλές και εκκρεμείς επιστροφές φόρου) ανήλθαν σε 5,603 δισ. ευρώ στο...

Οικονομία

Στα συνολικά 8 δισ. ευρώ έφτασαν στα τέλη Σεπτεμβρίου οι οφειλές του κράτους προς ιδιώτες, δηλαδή 3 δισ. ευρώ περισσοτερα από ό,τι δείχνουν τα επίσημα μηνιαία στοιχεία...

Ήπειρος

Συνελήφθησαν, σε διαφορετικές περιπτώσεις, χθες (16-04-2014) το πρωί, στα Ιωάννινα και στον Κατσικά Ιωαννίνων, από αστυνομικούς  της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων και του Αστυνομικού Τμήματος...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC