Φόβο και τρόμο προκαλεί σε πεζούς και οδηγούς ένα υπό κατάρρευση σπίτι στην οδό Ζαλοκώστα, στη συνοικία της Σιαράβας, ειδικά μετά τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών. Η κατάρρευση του διατηρητέου κτίσματος στην οδό Ζαλοκώστα 3 είναι ζήτημα ημερών, καθώς ήδη έχει πέσει μία γωνία της πλινθοδομής, ενώ καθημερινά πέτρες και χώματα καταλήγουν στο στενό δρόμο, με άμεσο κίνδυνο για τραυματισμό κάποιου περαστικού ή για πρόκληση φθοράς στα διερχόμενα οχήματα. Οι κάτοικοι της γειτονιάς καταγγέλλουν ότι ο κίνδυνος είναι μεγάλος και μιλούν για εγκληματική αδιαφορία, αφού η κορδέλα που έχει τοποθετηθεί σε καμιά περίπτωση δεν θεωρείται επαρκές μέτρο προστασίας. Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι η ιδιοκτήτρια του κτίσματος όχι μόνο δεν έχει αδιαφορήσει, αλλά αντίθετα έχει κινήσει εδώ και πολλούς μήνες τις διαδικασίες για την κατεδάφισή του, με τις αρμόδιες υπηρεσίες ωστόσο να μην έχουν δείξει το ίδιο ενδιαφέρον και να κωλυσιεργούν χαρακτηριστικά.

Δημοσιογράφοι επικοινώνησαν  με την ιδιοκτήτρια του κτίσματος Χρυσάνθη Μουστάκα, η οποία παρέθεσε όλες τις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει καταφέρει να βγάλει άκρη, αφού η Πολεοδομία του Δήμου Ιωαννιτών επιδεικνύει εγκληματική αδιαφορία και η ίδια βρίσκεται σε ένα ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας λόγω της νομοθεσίας. Μετά από ενέργειες της κας Μουστάκα, η Επιτροπή Επικινδύνως Ετοιμόρροπων Οικοδομών της Πολεοδομίας Ιωαννίνων αποφάσισε στις 13 Ιανουαρίου του 2012 ότι η οικοδομή επί της οδού Ζαλοκώστα 3 είναι επικινδύνως ετοιμόρροπη και πρέπει να κατεδαφιστεί εντός τριών ημερών με μέριμνα του ιδιοκτήτη που καλείται να λάβει παράλληλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας.

Η απόφαση κοινοποιήθηκε στην ιδιοκτήτρια με την υπ’ αριθμόν πρωτ. 836/7-2-2012 με την προτροπή ότι μέχρι να εγκριθεί το ανωτέρω πρωτόκολλο από την αρμόδια υπηρεσία, λόγω του ότι το κτίσμα έχει κριθεί διατηρητέο από το ΥΠΕΚΑ, να ληφθούν μέτρα προστασίας για τους διερχόμενους, καθώς και να γίνει η αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης σύμφωνα με το Π.Δ 15.4.88ΦΕΚ 817/88. Η ιδιοκτήτρια μερίμνησε κάνοντας την αποτύπωση και υποβάλλοντάς την στην υπηρεσία, ενώ φρόντισε να βάλει και μία κορδέλα σε απόσταση ενός μέτρου από την πρόσοψη του οικήματος, η οποία όμως απομακρύνθηκε με την πρώτη διέλευση του αυτοκινήτου, καθώς ο δρόμος είναι ιδιαίτερα στενός (περίπου τρία μέτρα).

Κάπου εκεί ξεκινάει και η περιπέτεια της κας Χρυσάνθης Μουστάκα, η οποία διαρκεί μέχρι σήμερα. Στις 22 Μαρτίου 2012, η Ε.Π.Α.Ε. Ιωαννίνων, στην οποία διαβιβάστηκε ο φάκελος, αποφασίζει στην διατήρηση της όψης μη λαμβάνοντας υπόψη το Πρωτόκολλο επικινδύνου οικοδομής το οποίο κατά την νομοθεσία είναι απαραιτήτως εκτελεστό. Εν συνεχεία, διαβίβασε στις 3 Απριλίου 2012 τον φάκελο στην 6η Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων, με την ιδιοκτήτρια να υποβάλλει ένσταση ως προς την απόφαση της Ε.Π.Α.Ε. και την 6η Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων να επιστρέφει τελικά το φάκελο στην Πολεοδομία του Δήμου λόγω αναρμοδιότητας.

Η Πολεοδομία, όμως, και πάλι δεν άναψε το «πράσινο φως» για την κατεδάφιση του υπό κατάρρευση κτίσματος, αλλά αντίθετα στις 25 Ιουλίου του 2012 διαβίβασε το φάκελο στη Διεύθυνση Αρχιτεκτονικής – Τμήμα Διατηρητέων Κτιρίων του ΥΠΕΚΑ, το οποίο μέχρι και σήμερα δεν έχει πάρει καμία απόφαση, ενώ η ιδιοκτήτρια του κτιρίου έχει απευθυνθεί εκ νέου τόσο στην Πολεοδομία του Δήμου Ιωαννιτών με αίτησή της, όσο και στο ΥΠΕΚΑ με συστημένη επιστολή διαμαρτυρίας, σε μια προσπάθεια να τους… ξυπνήσει από τον λήθαργο. Ένα χρόνο μετά την απόφαση της Επιτροπής Επικινδύνως Ετοιμόρροπων Οικοδομών για κατεδάφιση του κτιρίου, η ιδιοκτήτριά του ακόμη περιμένει και αγωνιά μήπως το οικοδόμημα γκρεμιστεί και κατολογιστούν στην ίδια ευθύνες για τυχόν τραυματισμούς ή ζημιές.