Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Ήπειρος

Με ενημέρωση θα «περπατήσει» η ανακύκλωση στα Γιάννενα – Ακόμα δεν ικανοποιούν τα αποτελέσματά της

imagesΈνας μήνας συμπληρώθηκε ήδη απ’ την επίσημη έναρξη της ανακύκλωσης στα Γιάννινα, με την τοποθέτηση 300 περίπου κάδων ανά την πόλη και τα αποτελέσματα δεν είναι μέχρι στιγμής όσο ικανοποιητικά ανέμενε ο Δήμος Ιωαννιτών.
Είναι γεγονός ότι πολλοί Γιαννιώτες ανακυκλώνουν πλέον σε καθημερινή βάση υλικά που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν. Ωστόσο, μία ιδιαίτερα μεγάλη μερίδα πολιτών μοιάζει να… αγνοεί επιδεικτικά τους χαρακτηριστικούς μπλε κάδους που υπάρχουν παντού στο κέντρο και σε πολλές γειτονιές, επιμένοντας να ρίχνουν τα σκουπίδια τους στους συμβατικούς!
Ακόμη χειρότερα, πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι δεν μπαίνουν καν στον κόπο να διαβάσουν τις ετικέτες των κάδων ανακύκλωσης, με αποτέλεσμα να αποθέτουν σ’ αυτούς αντί ανακυκλώσιμων υλικών όλα τα απορρίμματά τους, όπως διαπιστώνει κανείς αν ενδεικτικά ρίξει μια ματιά στο εσωτερικό ορισμένων μπλε κάδων ανά την πόλη.
Υπαρκτό πρόβλημα
Το πρόβλημα παραδέχθηκε μιλώντας χθες  ο δημοτικός σύμβουλος Λευτέρης Δοβανάς, υπεύθυνος του εργοταξίου του Δήμου, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι πολλοί πολίτες πετούν συμβατικά σκουπίδια στους κάδους ανακύκλωσης ή τους αγνοούν και τελικά αυτοί μένουν άδειοι, ενώ αρκετοί άλλοι εξακολουθούν να αφήνουν σακούλες απορριμμάτων έξω από τους κάδους, παρά το γεγονός ότι τα καπάκια τους είναι ανοιχτά και θα μπορούσαν να τα ρίξουν μέσα.
Η ανακύκλωση γυαλιού
Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα στον τομέα της ανακύκλωσης έχει να κάνει με τις «καμπάνες», όπως αποκαλούνται οι μεγάλοι κωδωνόσχημοι κάδοι που προορίζονται για την συλλογή γυαλιού και έχουν τοποθετηθεί σε επιλεγμένα σημεία των Ιωαννίνων, εκεί δηλαδή όπου συγκεντρώνονται επιχειρήσεις όπως εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, αίθουσες δεξιώσεων.
Οι ποσότητες που αποθέτονται στους εν λόγω κάδους δεν είναι οι αναμενόμενες, σύμφωνα με τον κ. Δοβανά. Προφανώς η ενημέρωση των συγκεκριμένων επιχειρήσεων για την ανακύκλωση γυαλιού δεν είναι επαρκής, ενώ συχνά γίνονται και λάθη. Για παράδειγμα, αν προσέξει κανείς θα δει, ειδικά στην Παραλίμνιο, σακούλες με γυάλινα μπουκάλια αλλά και πλαστικά τοποθετημένες σε συμβατικούς κάδους, αντί εκείνων της ανακύκλωσης!
Ελλιπής ενημέρωση
Τίθεται λοιπόν εδώ ένα σημαντικό θέμα όσον αφορά την ενημέρωση των Γιαννιωτών, αφού μπορεί ορισμένοι να ξέρουν αλλά να μην θέλουν για κάποιο λόγο (αδιαφορία ή… βαρεμάρα) να  κάνουν ανακύκλωση, όμως πολλοί δεν γνωρίζουν καν πώς να την εφαρμόσουν.
Θα πρέπει λοιπόν ο Δήμος να εντείνει την ενημερωτική εκστρατεία για την ανακύκλωση, ώστε τα αποτελέσματά της να βελτιωθούν. Βέβαια, έχουν ήδη μοιραστεί κάποιες ειδικές σακούλες και φυλλάδια, ωστόσο αυτά δεν έχουν φτάσει ακόμα σ’ όλα τα νοικοκυριά της πόλης. Παράλληλα, σημαντική διαδικασία είναι και η ανακατανομή των μπλε κάδων που κάνει αυτή την περίοδο ο Δήμος, ώστε να αξιοποιηθούν αυτοί καλύτερα.
Απαιτείται εκστρατεία
Όπως και να’ χει, χρειάζεται να κινητοποιηθούν σε μεγαλύτερο βαθμό οι αρμόδιοι για την ανακύκλωση και με τη βοήθεια φυσικά των τοπικών Μέσων Ενημέρωσης να πληροφορήσουν πιο αναλυτικά πολίτες και επιχειρήσεις για τα ουσιαστικά και πολλαπλά οφέλη που έχει η συγκεκριμένη διαδικασία για την ίδια την πόλη μας και τους κατοίκους της.

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Uncategorized

Ο εκπρόσωπος τύπου του Δήμου Ιωαννιτών διατύπωσε την κάθετη αντίθεση της Δημοτικής Αρχής σε κάθε ενδεχόμενο απολύσεων υπαλλήλων ή κλεισίματος Νομικών Προσώπων. Ο κ....

Ιωάννινα

Στα πλαίσια της καμπάνιας ευαισθητοποίησης «Πόλεις Χωρίς Σύνορα» που ξεκινούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières/MSF) από τα Γιάννενα με κεντρικό μήνυμα «Στα...

Ιωάννινα

Με ηλιοφάνεια και λίγες νεφώσεις οι επόμενες ημέρες. Βροχές το Σάββατο. Σήμερα Πέμπτη αναμένεται ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΒΔ ασθενείς. Η θερμοκρασία θα...

Ιωάννινα

Δημοπρατήθηκε σήμερα το έργο του Δήμου Ιωαννιτών «εξοπλισμός καθαριότητας και ανακύκλωσης» το οποίο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ με συνολικό προϋπολογισμό 3.052.860 ευρώ. Πρόκειται για μία...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC