Τελικά αντί να αποφύγουν οι φορολογούμενοι το «χαράτσι» φορτώθηκαν με έναν ακόμη επιπλέον φόρο. Η πρόταση που θα παρουσιάσει ο Γ. Στουρνάρας στην τρόικα θα περιλαμβάνει:

• Παράταση της πληρωμής του ειδικού τέλους μέσω της ΔΕΗ και για το 2013 μειωμένο κατά 10 -15% 

• Το 2014 ο ενιαίος φόρος θα εισπράττεται από τις ΔΟΥ

Σύμφωνα με πληροφορίες από την μείωση των συντελεστών στο «χαράτσι» θα χαθούν περίπου 200 – 300 εκατ. ευρώ, η «μαύρη τρύπα» θα καλυφθεί:

• Από αγροτεμάχια 

• Από ακίνητα εκτός σχεδίου, ηλεκτροδοτούμενα, τα οποία σήμερα επιβαρύνονται με τον κατώτατο συντελεστή και θα πάνε στο εξής στο μέσο όρο των δήμων

• Από ακίνητα που ενοικιάζει από ιδιώτες το δημόσιο, χωρίς όμως να εισπράττει το ειδικό τέλος ακινήτων

• Από εξαιρέσεις που υπάρχουν σήμερα σε διάφορα ακίνητα, όπου οι δήμοι δεν επιβάλλουν ΕΕΤΗΔΕ ή ΤΑΠ

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών και οι τρεις δράσεις μαζί θα αποφέρουν στο δημόσιο περίπου 140 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα 60 εκατ. ευρώ από τα 200 εκατ. ευρώ της απώλειας, θα καλυφθούν από τη μεγαλύτερη απόδοση που έχει το ΕΕΤΗΔΕ (και στο εξής ο Ενιαίος Φόρος) σε σχέση με αυτή που υπολογίζει η τρόικα

Από την παράταση της πληρωμής του ειδικού τέλους ακινήτων για το 2013 αναμένεται να διευρυνθεί ο κατάλογος εκείνων που εξαιρούνται και θα αφορούν κυρίως ευπαθείς κοινωνικά ομάδες (άνεργους, χαμηλοσυνταξιούχους κ.α.).

Η πληρωμή για το «χαράτσι» θα συνεχίσει να γίνεται μέσω της ΔΕΗ και το 2013, ενώ για τους μη ηλεκτροδοτούμενους χώρους από τις εφορίες. 

Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν αυτή την πρόταση θα την κάνει αποδεκτή η τρόικα, η οποία ήταν αρνητική σε μείωση των συντελεστών του ειδικού τέλους. Παράλληλα οι εκπρόσωποι των δανειστών είχαν εκφράσει επιφυλάξεις για την φορολόγηση των αγροτεμαχίων καθώς δεν υπάρχει περιουσιολόγιο και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην είναι καταγεγραμμένες όλες οι εκτάσεις.

ΠΗΓΗ: REAL.GR