αρχείο λήψης (2)Αίτημα για άμεση χρηματοδότηση του Δήμου Ιωαννιτών, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προέκυψαν από τα κατολισθητικά και πλημμυρικά φαινόμενα κατά τη διάρκεια του Φθινοπώρου και του Χειμώνα, υπέβαλε ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ιωαννιτών Δημήτρης Νάστος προς το Υπουργείο Εσωτερικών.Στο αναλυτικό υπόμνημα, που κοινοποιείται στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, στον Αναπληρωτή Υπουργό Υποδομών Σταύρο Καλογιάννη, στους βουλευτές του Νομού Ιωαννίνων, στον Περιφερειάρχη Ηπείρου και στον Δήμαρχο Ιωαννίνων, γίνεται πλήρης καταγραφή των προβλημάτων και των έργων που απαιτούνται, ενώ υπάρχει και η κοστολόγηση των παρεμβάσεων.

Προβλήματα από κατολισθήσεις έχουν καταγραφεί στα εξής σημεία:
– Στην επαρχιακή οδό Κράψης – Ανατολικής, η οποία έκλεισε από μεγάλη κατολίσθηση και το κόστος των απαιτούμενων εργασιών εκτιμάται σε 70.000 ευρώ.
– Στην Τ.Κ. Μουζακαίων, όπου από το Νοέμβριο 2010 μέχρι και σήμερα υπάρχει μεταθετική ολίσθηση εντός του οικισμού και απαιτούνται παρεμβάσεις κόστους 80.000 ευρώ.
– Στην Τ.Κ. Ηλιόκαλης, όπου έχουν εντοπιστεί ρωγμές στο έδαφος στην εκκλησία και σε κατοικίες, με την άμεση αποκατάσταση των ζημιών να εκτιμάται σε κόστος 60.000 ευρώ.
– Στην Τ.Κ. Δαφνούλας, όπου έχει καταγραφεί μεταθετική ολίσθηση σε οικίες, αποθήκες και τσιμεντένιους δρόμους σε έκταση 14 στρεμμάτων, με το κόστος των απαιτούμενων έργων να εκτιμάται σε 60.000 ευρώ.
– Στην Τ.Κ. Δροσοχωρίου με την άμεση αποκατάσταση των ζημιών από κατολισθητικά φαινόμενα να απαιτεί 40.000 ευρώ.
Ακόμη πιο δαπανηρές είναι οι παρεμβάσεις που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει από τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.
Σε 630.000 ευρώ εκτιμά ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ιωαννιτών Δημήτρης Νάστος το κόστος των εργασιών αποκατάστασης της παροχετευτικής ικανότητας καταβοθρών Πεδινής – Μπιζανίου – Αμπελειάς και αύξηση της φέρουσας ικανότητας αποστράγγισης όμβριων υδάτων της περιβάλλουσας περιοχής στις θέσεις «Παλαιόμυλος» και «Μαυρογιάννη» της Δ.Κ. Πεδινής, «Ντάμνο» της Τ.Κ. Αμπελιάς και «Καταβόθρες» της Τ.Κ. Μπιζανίου.Στις περιοχές αυτές, καθώς και παραπλεύρως της Εγνατίας Οδού, παρατηρείται το φαινόμενο να κλείνουν δρόμοι και να πλημμυρίζουν επιχειρήσεις μετά από ισχυρές βροχοπτώσεις διάρκειας, ενώ λόγω της κακής λειτουργίας των καταβοθρών είχε διακοπεί και η κυκλοφορία της Εγνατίας οδού.Μικρότερα είναι τα ποσά που απαιτούνται για τη διάνοιξη τάφρων σε Κατσικά και Πέραμα, προκειμένου να μην πλημμυρίζουν δρόμοι, υπόγεια σπιτιών, οικόπεδα, αγροκτήματα και αγροτικά κτίρια μετά από έντονες βροχοπτώσεις. Συγκεκριμένα, σε 80.000 ευρώ κοστολογούνται τα έργα στον Κατσικά και σε 50.000 ευρώ στο Πέραμα.