ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

Σοβαρή εμπλοκή στη διαδικασία διαπραγματεύσεων του Κυπριακού προέκυψε μετά την απόφαση της κυπριακής Bουλής να εισαχθεί στα σχολεία ο εορτασμός τους ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, σήμερα, μία ώρα μετά την έναρξη της συνάντησης του κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο δεύτερος αποχώρησε καθώς, όπως ανέφερε, η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι ιδιαίτερα αναστατωμένη με το θέμα που προέκυψε με το ενωτικό δημοψήφισμα.

Λίγο αργότερα από το χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας αποχώρησε μετά από λίγη ώρα και ο Ν. Αναστασιάδης.

Ο τουρκοκυπριακός Τύπος δεν διευκρινίζει αν πρόκειται για αποχώρηση από τη διαδικασία της σημερινής ημέρας ή αν ο τουρκοκύπριος ηγέτης αποφάσισε να αποχωρήσει από το σύνολο της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο είπε ενημέρωσε ότι  θα εκδοθεί γραπτή του δήλωση.

Δεν θα ήθελα αυτή την ώρα να πω πέραν των όσων έχω στόχο να αναφέρω στη γραπτή μου δήλωση”, επεσήμανε.

Δεν τίθεται θέμα ναυαγίου των συνομιλιών από εμάς, ανέφερε πηγή της ελληνοκυπριακής πλευράς, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ

Αντίδραση από ΑΚΕΛ

 Οι δύο ηγέτες πρέπει να συναισθανθούν τις ευθύνες τους έναντι του τόπου και του κυπριακού λαού, ήταν η άμεση αντίδραση του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού, με ανάρτησή του στο twitter.

 

 

Το ιστορικό της υπόθεσης

Την προηγούμενη εβδομάδα το ακροδεξιό κόμμα ΕΛΑΜ, το οποίο για πρώτη φορά μπήκε στη Βουλή στις εκλογές του 2016, κατέθεσε στην Επιτροπή Παιδείας, τροπολογία με την οποία εισάγεται ο εορτασμός του «ενωτικού δημοψηφίσματος» του 1950. Την τροπολογία στήριξαν τα τέσσερα κόμματα του κέντρου, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι και Αλληλεγγύη και καταψήφισε το ΑΚΕΛ. Ωστόσο, η τροπολογία πέρασε λόγω της απόφασης του κυβερνώντος ΔΗΣΥ να απέχει από την ψηφοφορία.

Η απόφαση αυτή έφερε έντονες αντιδράσεις τόσο εντός της ελληνοκυπριακής κοινότητας όσο και στους τουρκοκύπριους. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου κράτησε αποστάσεις από την επιλογή των βουλευτών που συμμετείχαν στην Επιτροπή ενώ το ΑΚΕΛ αντέδρασε έντονα κατηγορώντας το κυβερνών κόμμα για παλινωδίες στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. «Χρονικά λανθασμένη» την χαρακτήρισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης

Από την πλευρά του ο Μουσταφά Ακκιντζί ζήτησε την άμεση απόσυρση της τροπολογίας η οποία προκαλεί, όπως υποστήριξε, αισθήματα ανασφάλειας στους Τουρκοκυπρίους. Επιπλέον, προειδοποίησε ότι «οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν νόημα» αν η τροπολογία δεν αποσυρθεί.