Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Οικονομία

Ελάφρυνση του χρέους με αντάλλαγμα σκληρά μέτρα για πλεόνασμα 3,5%

eurogroup

Ελάφρυνση του χρέους αλλά ταυτόχρονα και βαριά μέτρα προοιωνίζονται οι αποφάσεις του χθεσινού Eurogroup. Από τη μια οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν στην άμεση εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τα οποία θα το μειώσουν κατά 20 μονάδες του ΑΕΠ έως το 2060, αλλά από την άλλη προανήγγειλαν μια σειρά από μέτρα καθώς και ένα μηχανισμό που θα εξασφαλίζει την επίτευξη των δύσκολων δημοσιονομικών στόχων στο μέλλον, δηλαδή και μετά το 2018. Επίσης, χθες δεν προέκυψε συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ούτε και για τον τρόπο που θα συμμετάσχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα, αποφάσεις που μεταφέρονται στο νέο έτος.

Γι’ αυτό τα τεχνικά κλιμάκια επιστρέφουν στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες με σκοπό να καταφέρουν να φτάσουν στον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2018, με τρόπο όμως που αυτή τη φορά θα είναι αξιόπιστος και για το Ταμείο, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής. Το ΔΝΤ επιμένει ότι τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με τους Ευρωπαίους εταίρους θα φέρουν μόλις 1,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα. Τα μέτρα στα οποία επιμένει το ΔΝΤ δεν είναι άλλα από περικοπές στις συντάξεις και μείωση του αφορολόγητου ορίου. H παραπάνω θέση του Ταμείου, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, εκφράστηκε από τον εκπρόσωπό του Π. Τόμσεν κατά τη διάρκεια του Eurogroup.

Όσον αφορά το πόσα χρόνια θα πρέπει να επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018, δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση.

«Υπήρχαν 19 διαφορετικές απόψεις όσον αφορά τη διάρκεια του πρωτογενούς πλεονάσματος», είπε γελώντας ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ μετά τη λήξη της συνάντησης, προσθέτοντας ότι άλλοι υπουργοί υποστήριζαν τη διατήρηση του στόχου 3,5% για τρία χρόνια, άλλοι για πέντε και άλλοι για δέκα. Όποιο όμως και να είναι το χρονικό πλαίσιο που τελικά θα αποφασιστεί, αυτό που είναι σίγουρο είναι πως η ελληνική πλευρά συμφώνησε ότι θα βρει με την τρόικα έναν μηχανισμό αλλά και θα λάβει περαιτέρω διαρθρωτικά μέτρα για να εξασφαλιστεί ο στόχος του 3,5% μετά τη λήξη του προγράμματος και για όσο διάστημα χρειαστεί. Όλο αυτό το σχήμα παραπέμπει στη συνέχιση της εποπτείας για αρκετά χρόνια μετά τη λήξη του μνημονίου.

Παρά τη δύσκολη θέση στην οποία θα περιέλθει η ελληνική πλευρά μετά τις χθεσινές αποφάσεις του Eurogroup, κυβερνητική πηγή δήλωνε ότι «η άμεση εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους αποτελεί μια σημαντική επιτυχία και ακόμη ένα αποφασιστικό βήμα για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση».

Όσον αφορά τις δύσκολες διαπραγματεύσεις στα εργασιακά, ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι έγινε μια συζήτηση στο Eurogroup, όμως οι υπουργοί Οικονομικών δεν είναι σε θέση να πάρουν αποφάσεις για τις συλλογικές συμβάσεις ή άλλα τέτοιου είδους τεχνικά ζητήματα. Ο κ. Nτάισελμπλουμ επέστρεψε στη συμφωνία του Ιουλίου 2015, βάσει της οποίας οι εργασιακές μεταρρυθμίσεις θα βασιστούν στις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, τις οποίες θα τις κρίνει ομάδα ειδικών.

Αυτό που διαφαίνεται από τη χθεσινή συνάντηση είναι ότι οι φόβοι της ελληνικής πλευράς και του κ. Τσακαλώτου βγήκαν αληθινοί. Το ΔΝΤ εγκατέλειψε τη θέση του για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5% και την περισσότερη σαφήνεια που αναζητούσε στα μεσοπρόθεσμα μέτρα. «Σαφήνεια στα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα δοθεί το 2018», ξεκαθάρισε ο κ. Nτάισελμπλουμ, με αποτέλεσμα το ΔΝΤ να μπορεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα μόνο εάν πάρει η ελληνική κυβέρνηση περαιτέρω μέτρα. Ενδεικτική των δύσκολων διαπραγματεύσεων που θα ακολουθήσουν είναι η δήλωση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου: «Δεν θα πρέπει να υπάρχουν απαιτήσεις που δεν θα λαμβάνουν υπόψη την τρέχουσα πολιτική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα», είπε. «Είχαμε δεύτερο τρίμηνο ανάπτυξης, περιμένουμε και το τρίτο τρίμηνο να είναι θετικό και συνολικά να υπάρξει θετικό πρόσημο στο σύνολο της χρονιάς. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η χώρα έκανε τεράστιο αριθμό μεταρρυθμίσεων. Αποδέχθηκε η πλειοψηφία των χωρών ότι η λίστα μεταρρυθμίσεων είναι εντυπωσιακή και αποδίδει καρπούς. Δεδομένων αυτών, είναι πολύ σημαντικό όλες οι πλευρές, περιλαμβανομένου του ΔΝΤ, να μη θέσουν σε κίνδυνο αυτή την πρόοδο με αυξημένη αβεβαιότητα», υπογράμμισε.

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οικονομία

Δημόσιο Χρέος/ΑΕΠ Έλλειμμα Του Προϋπολογισμού Πνίγουν Τους Έλληνες. Μετά από την πτώχευση του δημόσιου τομέα το 2009 η οποία μεταφέρθηκε με νόμους στις πλάτες...

Κοινωνία

Έρευνα για την Ελλάδα, ποιος είναι ο πληθυσμός της και αξιολόγηση διάφορων οικονομικών δεικτών Οι αναφορές για την Ελλάδα είναι ουκ ολίγες, γεμάτες ζωηρές...

Οικονομία

Αύξηση Ποσοτικής Χαλάρωσης Στα 1,85 Τρις Ευρώ. Στο 1,85 τρισ. ευρώ αύξησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων κατά της πανδημίας (Pandemic...

Διεθνή

Ύστερα από ολονύχτιες διαπραγματεύσεις, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν σε μία συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, που έχει ως...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC