Επειδή κάποιες φορές οι συνθήκες και τα γεγονότα το επιτρέπουν, είναι ώρα να πούμε ότι ο Gigafm 105.4 επιβεβαιώνεται πλήρως για τα όσα αναφέρονταν στην εκπομπή “Λεπτές Ισορροπίες” σχετικά με τον οικονομικό κατακτητή της Ευρώπης και ειδικότερα της Ελλάδας που φυσικά δεν είναι άλλος από την Τράπεζα της Αγγλίας. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ,  Έκκληση στις Βρυξέλλες, προκειμένου να αναλάβει δράση και να αποφευχθούν οι δυσάρεστες συνέπειες ενός «σκληρού Brexit» στον κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, απηύθυνε η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ), λιγότερο από έξι μήνες πριν το επίσημο διαζύγιο των δύο πλευρών. Συνεπώς η τράπεζα της Αγγλίας ζητά από την ευρωπαϊκή ένωση να συνεχίσει την πορεία του υπάρχοντος  καθεστώτος κυκλοφορίας τραπεζικών παραπροϊόντων στην Ε.Ε..

Πιο συγκεκριμένα αναφέρει:

«Υπάρχει σημαντικός κίνδυνος αύξησης του κόστους για επιχειρήσεις και τράπεζες, σε περίπτωση που η αγορά παραγώγων και ασφάλιστρων καταστεί νομικά αβέβαιη» προειδοποίησε.  Παρότι στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος προκειμένου να διευθετηθούν αυτοί οι κίνδυνοι, στην Ε.Ε. η πρόοδος είναι μικρή.

Το πρόβλημα συνίσταται στα συμβόλαια παραγώγων, τα οποία θα είναι σε ισχύ και μετά την 29 Μαρτίου. Το ύψος αυτών των βρετανικών συμβολαίων ανέρχεται στα 40 τρισ. στερλίνες, ήτοι 45,32 τρισ. ευρώ.

«Υπάρχει ο κίνδυνος της νομικής αβεβαιότητας, μετά το Brexit, αν η Ε.Ε. δεν αναλάβει δράση προκειμένου να διασφαλίσει τη συνέχιση των υπαρχόντων κανόνων» επεσήμανε η Τράπεζα της Αγγλίας. Εν ολίγοις η τράπεζα της Αγγλίας ζητά από την Ε.Ε τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής της οικονομικής κυριαρχίας και μάλιστα με νόμο.

Και προσθέτει: «Στον περιορισμένο χρόνο που απομένει, οι εταιρείες δεν έχουν τη δυνατότητα να αμβλύνουν τους κινδύνους αναταραχής από τις διασυνοριακές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Η ανάγκη των αρχών να δράσουν και να μειώσουν τις επιπτώσεις, είναι πιεστική».

Στον κλάδο της ασφάλισης, οι βρετανικές εταιρείες διαθέτουν περίπου 9 εκατ. συμβόλαια στις χώρες της Ε.Ε. και θα βρεθούν αντιμέτωπα με το φάσμα της νομικής αβεβαιότητας.

Τα παραπάνω αποτελούν σημείο κλειδί για τις σχέσεις Ε.Ε. και Βρετανίας. Τα κέρδη της Βρετανίας από τον χρηματοπιστωτικό τομέα στην Ευρώπη είναι σε μέγεθος πάνω από τον ίλιγγο. Αν τελικά η Ε.Ε. δεν συναινέσει στην δημιουργία νόμου για την προστασία της τράπεζας της Αγγλίας, τότε θα είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα μετά την απελευθέρωσή της από τους Οθωμανούς το 1821, θα πάψει να είναι υπόδουλη των Βρετανικών συμφερόντων. Φαντάζει βέβαια σαν όνειρο θερινής νυκτός… οψόμεθα.