Σε τροχιά ανόδου βρίσκει η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας τις αποδόσεις  ιταλικών και ελληνικών ομολόγων.

Με τους Σαλβίνι και Ντι Μάιο να διαμηνύουν ότι δεν ενδιαφέρονται για τα spread, να εξαπολύουν συνεχώς πυρά κατά των Ευρωπαίων αξιωματούχων και να δηλώνουν βέβαιοι ότι η σημερινή Ευρώπη σε έξι μήνες «θα έχει πεθάνει», οι αγορές δεν λένε να καμφθούν. Δεν είναι τόσο τα όσα υπόσχεται ο ιταλικός προϋπολογισμός που τρομάζουν, αλλά τα όσα θεωρούν “οι αγορές” ότι αποφεύγει να κάνει  η νέα κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τις χρόνιες αδυναμίες της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του ευρώ.

Η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου καταγράφει σήμερα άνοδο 2,5% ή εννέα μονάδων βάσης, στο 3,51%- τα υψηλότερα επίπεδα από το 2014. Σε κλοιό πιέσεων βρίσκονται και τα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του δεκαετούς να ενισχύεται  κατά 0,67% ή τρεις μονάδες βάσης, στο 4,54%.

Μικρή άνοδο παρουσιάζουν επίσης οι αποδόσεις ισπανικών και πορτογαλικών ομολόγων, ενώ σταθερές εμφανίζονται εκείνες των γερμανικών. Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι όλα άρχισαν από τις ΗΠΑ, όπου η απόδοση του δεκαετούς εκτινάχθηκε στο 3,23%- το υψηλότερο σημείο από το 2011.