Βασικό κριτήριο για την εξαγορά της EDS στην ΠΓΔΜ «είναι η υλοποίηση της στρατηγικής μας για μετατροπή  της σε διεθνή επιχειρηματικό όμιλο, με ηγετικό ρόλο στις αγορές της Βαλκανικής, στην προοπτική της Ενεργειακής Ένωσης της Ε.Ε.», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΔΕΗ, ΔΕΗ+0,90% με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα, αλλά και τα ερωτήματα που έχουν θέσει για το ζήτημα τόσο η Νέα Δημοκρατία, όσο και το Κίνημα Αλλαγής.

Η ΔΕΗ τονίζει ότι «δεν είναι τυχαίο ότι ήδη στην αγορά της Βαλκανικής και ειδικότερα της ΠΓΔΜ έχουν τοποθετηθεί και συνεχίζουν να τοποθετούνται μεγάλες εταιρείες, ευρωπαϊκές και όχι μόνο».

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, σε αυτό το πλαίσιο υπήρξε έντονο ενδιαφέρον και για την EDS, η πώληση της οποίας είχε ανακοινωθεί προ πολλού.

Παράλληλα, η ΔΕΗ τονίζει πως η EDS είχε πέντε χρόνια συνεχούς κερδοφορίας (2012-2016). Το 2017 σημείωσε ζημιές συνεπεία της ενεργειακής κρίσης που έπληξε την Ευρώπη, ενώ το α ́εξάμηνο του 2018, είχε κέρδη 626.645 ευρώ.

Όπως τονίζει η ΔΕΗ, «η αποτίμηση της εταιρείας έγινε από δύο διεθνείς οίκους σε δύο διαφορετικές χρονικές στιγμές. Η πρώτη αποτίμηση διενεργήθηκε κατά τη διαδικασία εξαγοράς και αφορούσε το εύλογο του τιμήματος. Η δεύτερη αποτίμηση έγινε προκειμένου να ενσωματωθούν τα οικονομικά στοιχεία της EDS στα μεγέθη του Ομίλου ΔΕΗ σε εφαρμογή των προβλέψεων των ΔΠΧΑ».

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, «για τις αποτιμήσεις ελήφθησαν υπόψη τα οικονομικά μεγέθη και οι προοπτικές της εταιρείας. Η διαδικασία του Due Diligence από οικονομικούς οίκους και νομικά γραφεία ολοκληρώθηκε στις αρχές Απριλίου 2018. Το τίμημα των 4,8 εκατ. με το οποίο εξαγοράστηκε η EDS ήταν μικρότερο των αποτιμήσεων και των δύο οίκων».