Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2011 έχει υποχωρήσει το δημόσιο χρέος της Γερμανίας, χάρη στις ισχυρές επιδόσεις της ανάπτυξης, αλλά στην χαλαρή νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία διατηρεί το κόστος δανεισμού της στις αγορές σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με στοιχεία, που έδωσε σήμερα, Τετάρτη, στη δημοσιότητα η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία, το χρέος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, των 16 κρατιδίων, περιφερειών και συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης συρρικνώθηκε κατά 46,5 δισ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου- Ιουνίου σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η κυβέρνηση της Άγκελα Μέρκελ μείωσε το χρέος κατά 1,7% στα 1,22 τρισ. ευρώ, ενώ τα 16 κρατίδια πέτυχαν συρρίκνωση 3,6% στα 574,5 δισ. ευρώ. Το χρέος του ασφαλιστικού συστήματος μειώθηκε κατά 7,1% στα 403 εκατ. ευρώ.

Την περασμένη εβδομάδα η Γερμανία αναθεώρησε προς τα κάτω, κατά 2 δισ. ευρώ, τα σχέδιά της για έκδοση νέου χρέους μέσα στο τέταρτο τρίμηνο.

Ωστόσο η απόφαση αυτή δημιουργεί προβληματισμό στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που θα πρέπει να δει που θα επενδύσει τα κέρδη από κρατικά ομόλογα, που αγόρασε στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Οι επενδυτές περιμένουν να δουν εάν η ΕΚΤ θα επιβραδύνει τις αγορές γερμανικών ομολόγων, αποκλίνοντας από τους κανόνες που έχει ορίσει για τις αγορές ενεργητικού και το μερίδιο του κάθε μέλους σε αυτές.