Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Ήπειρος

Δηλώσεις Α. Καχριμάνη για: XYTA, προγράμματα έργων, ΕΣΠΑ και ΔΩΔΩΝΗ

Σε θέματα που συζητήθηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο, καθώς και στη γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ» αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Αναλυτικά:  Για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων:  Από 1η Ιουλίου, μεταξύ των  θεμάτων  που περιήλθαν στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας είναι και αυτό της διαχείρισης των στερεών  αποβλήτων της Ηπείρου. Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μια διαμορφωμένη κατάσταση. Η Διοίκηση της Περιφέρειας, είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση σε επίπεδο Ηπείρου. Πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι Ηπείρου και όχι Ιωαννίνων. Με αφορμή το αίτημα που υποβλήθηκε για συζήτηση στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Ελληνικού, ο κ. Καχριμάνης επισήμανε τα εξής:

  1. Διάδοχος της κατάστασης στο ζήτημα των  ΧΥΤΑ είναι η Περιφέρεια Ηπείρου και όχι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων.
  2. Ο ΧΥΤΑ Ελληνικού είναι ενταγμένος στον Περιφερειακό Σχεδιασμό Ηπείρου, ο οποίος «κληρονομήθηκε» από την Περιφέρεια.
  3. Η Διοίκηση της Περιφέρειας θα σεβαστεί απόλυτα τη νομιμότητα και τις, ως τώρα,  αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Βάσει αυτών θα προχωρήσει στην έκδοση της προσωρινής άδειας λειτουργίας. Αν υπάρξει αρνητική απόφαση από την εκδίκαση της κύριας προσφυγής στο ΣτΕ, τότε θα επανεξετάσει το σχεδιασμό.
  4. Η Διοίκηση της Περιφέρειας είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει  η Ελλάδα έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ, καθώς το έργο είναι συγχρηματοδοτούμενο.
  5. Το χρονικό όριο λειτουργίας του ΧΥΤΑ, ορίζεται από τις νομικές δεσμεύσεις που υπάρχουν και όχι από τις πολιτικές δεσμεύσεις που είχαν ή έχουν  αναληφθεί. Σε διαφορετική περίπτωση το κόστος για τους πολίτες της Ηπείρου, τους Δήμους και την Περιφέρεια θα είναι δυσβάσταχτο. Αν παρά ταύτα,  υπάρξει απόφαση της Κυβέρνησης που να ορίζει διαφορετικά η Διοίκηση της Περιφέρειας Ηπείρου θα την υλοποιήσει  στο ακέραιο.
  6. Η Διοίκηση της Περιφέρειας δεν αρνείται τη συζήτηση του ζητήματος του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων. Αρνείται όμως να συμπράξει στο λαϊκισμό και την μικροπολιτική που επιχειρείται να ασκηθεί και πάλι με φόντο τα στερεά απορρίμματα, χωρίς ταυτόχρονα να προτείνεται καμία συγκεκριμένη λύση.

-Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου αναφέρθηκε επίσης στην κατάρτιση των προγραμμάτων έργων των τεσσάρων περιφερειακών ενοτήτων για το έτος 2011. Μεταξύ άλλων τόνισε:   Πρόκειται για προγράμματα που συντάσσονται σε μια πολύ δύσκολη οικονομική περίοδο κατά την οποία η Πολιτεία αδυνατεί να ανταποκριθεί ακόμα και σε ανειλημμένες υποχρεώσεις της. Πρωταρχικός μας σκοπός  είναι  και στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες να εξοφληθούν έργα που έχουν ολοκληρωθεί και για τα οποία εξασφαλίστηκαν πιστώσεις. Είμαστε αναγκασμένοι να προχωρήσουμε με πολύ προσοχή, καθώς δεν γνωρίζουμε τι νέες οφειλές μπορεί να προκύψουν στο μέλλον, αφού οι θεσμοθετημένοι πόροι προς τις Περιφέρειες παρουσιάζουν μείωση τουλάχιστον 40% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.  Να θυμίσω επίσης ότι υπάρχει σε εκκρεμότητα η καταβολή των χρημάτων για την τριετία 2008-2009-2010 για το πρόσθετο οδικό δίκτυο που παραχωρήθηκε στις τότε νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, που μόνο για την Π.Ε. Ιωαννίνων το οφειλόμενο ποσό ανέρχεται σε 16 εκ. ευρώ. Επίσης δεν έχουν δοθεί τα χρήματα από τους «λοιπούς πόρους», από το πρόγραμμα σχολικής στέγης, από το ΕΤΕΡΠΣ κ.α.

-Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, έκανε επίσης αναφορά στην προετοιμασία που έχει κάνει η Περιφέρεια, ενόψει της αναθεώρησης του ΕΣΠΑ, δηλώνοντας μεταξύ άλλων: Το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε χθες την προένταξη έργων σε μια  Κεντρική Βάση Δεδομένων της Περιφέρειας, προκειμένου στη συνέχεια,  σε συνεργασία με την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή του Π.Ε.Π. Ηπείρου και με τα αρμόδια Υπουργεία, να γίνει η επεξεργασία τους, ώστε να αξιοποιηθούν ενόψει της τελικής πρότασης της Περιφέρειας για την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ.

-Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στο θέμα της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗΣ: «Το πρωί επικοινώνησα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, στον οποίο και μετέφερα τη θέση του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπως αυτή έχει διαβιβαστεί στο Γραφείο του Πρωθυπουργού.  Το ραντεβού που έχουμε ζητήσει εκκρεμεί, ωστόσο πρέπει να ενημερώσω τους πολίτες της Ηπείρου, ότι στη συνάντηση που είχαμε οι Περιφερειάρχες, την περασμένη Παρασκευή με τον  κ. Παπανδρέου, του έθεσα το θέμα της γαλακτοβιομηχανίας. Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι η «ΔΩΔΩΝΗ» θα παράγει ποιοτικά και επώνυμα προϊόντα και για τα υπόλοιπα αναμένουμε. Εμείς παρά ταύτα,  επιμένουμε στη θέση μας για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της γαλακτοβιομηχανίας και στηρίζουμε τον αγώνα των κτηνοτρόφων και των εργαζόμενων».

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οικονομία

Οκτώ Νέα Προγράμματα Επιδότησης Εργασίας, υλοποιεί ο Ο.Α.Ε.Δ. Έχουν ήδη ανοίξει και είναι συνολικού προϋπολογισμού 440 εκατ. ευρώ. Οι επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας είναι 42.600....

Πολιτική

Όλα τα μέτρα είναι στο τραπέζι, ακόμη και το ολικό lockdown, δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. «Την Πέμπτη οι λοιμωξιολόγοι...

Οικονομία

Η Ελλάδα, παρά τη συνεχιζόμενη κρίση, θα χρειαστεί σαφώς λιγότερα χρήματα από το τρίτο πακέτο βοήθειας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού στήριξης (EMS) από το ποσό...

Άρθρα & Απόψεις

Του Νίκου Βούστρου Χρόνια τώρα γράφω ότι ο τελικός στόχος είναι οι περιουσίες των Ελλήνων πολιτών, αλλά και η δήμευση της εργασίας τους δια...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC