Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Διεθνή

Ε.Ε.: Παράταση Brexit από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε ότι οι 27 ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν ομόφωνα την απάντησή τους προς το αίτημα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ακολούθως ο Πρόεδρος του Συμβουλίου προέβη στην ανακοίνωση της απόφασης στην Τερέζα Μέι, με την οποία πραγματοποίησε κατ` ιδίαν συνάντηση. Oι 27 συμφώνησαν να αποδώσουν στην Βρετανία μετάθεση της ημερομηνίας του Brexit από την 29η Μαρτίου στην 22 Μαΐου, αν και εφόσον το Ην. Βασίλειο υπερψηφίσει στο κοινοβούλιo τη Συμφωνία Αποχώρησης μέχρι την 11 Απριλίου.

Αν αυτό δεν συμβεί τότε το ΗΒ θα καταστεί τρίτη χώρα στις 12 Απριλίου. Οι 27 επικύρωσαν ταυτόχρονα τη συμφωνία Κομισιόν – ΗΒ της 11ης Μαρτίου στο Στρασβούργο. Προς το παρόν το ενδεχόμενο νέας συνόδου την επόμενη εβδομάδα απομακρύνεται. Αν ωστόσο η Συμφωνία Αποχώρησης δεν περάσει από το κοινοβούλιο και η βρετανική πλευρά στείλει στις Βρυξέλλες κάποιο νέο αίτημα, τότε η ΕΕ θα κληθεί να απαντήσει σε αυτό.

Αναλυτικά το κείμενο των συμπερασμάτων για το Brexit αναφέρει:

1. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει την επιστολή της Πρωθυπουργού Theresa May, της 20ής Μαρτίου 2019.
2. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, απαντώντας, εγκρίνει το μέσο σχετικά με τη συμφωνία αναστολής (backstop) και την κοινή δήλωση που συμπληρώνει την πολιτική δήλωση που συμφωνήθηκε μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της κυβέρνησης του Ην. Βασιλείου στο Στρασβούργο στις 11 Μαρτίου 2019.

3. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί να παραταθεί μέχρι τις 22 Μαΐου 2019, υπό την προϋπόθεση ότι η Συμφωνία Απόσυρσης θα εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων την επόμενη εβδομάδα. Εάν η Συμφωνία Απόσυρσης δεν εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων την επόμενη εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί να παραταθεί μέχρι τις 12 Απριλίου 2019 και αναμένει από το Ηνωμένο Βασίλειο να αναφέρει πριν από την ημερομηνία αυτή την οδό προς τα εμπρός, προς εξέταση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

4. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει έναρξη της συμφωνίας απόσυρσης που συμφωνήθηκε μεταξύ της Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου τον Νοέμβριο του 2018. Κάθε μονομερής δέσμευση, δήλωση ή άλλη πράξη πρέπει να είναι συμβατή με το γράμμα και το πνεύμα της Συμφωνίας Απόσυρσης.
5. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί να συνεχιστούν οι εργασίες σχετικά με την ετοιμότητα σε όλα τα επίπεδα για τις συνέπειες της απόσυρσης του Ηνωμένου Βασιλείου, λαμβανομένων υπόψη όλων των πιθανών αποτελεσμάτων.
6. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα παραμείνει προσηλωμένο στο θέμα αυτό.
Ο Ντ. Τουσκ κατά την παρουσίαση της συμφωνίας δήλωσε: “αφιερώσαμε το σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο Brexit”. “Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι ηγέτες προσέγγισαν το αίτημα της Τ.Μέι με θετικό τρόπο”, δήλωσε και ανακοίνωσε ότι η απόφαση προβλέπει δύο σενάρια:

αν η Σ.Α. ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα τότε δίδεται παράταση ως τις 22 Μαίου
αν η Σ.Α. δεν ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα η παράταση δίδεται ως τις 12 Απριλίου.
Εξήγησε ότι στο 2ο σενάριο το Ην. Βασίλειο πρέπει να προσδιορίσει το πως θέλει να προχωρήσει και όλα τα σενάρια μένουν ανοικτά, όπως είπε ο Ντ. Τουσκ:
μεγάλη παράταση αν το ΗΒ αποφασίσει να κάνει ευρωεκλογές,
ανάκληση του άρθρου 50 μονομερώς,
έξοδος χωρίς συμφωνία,
“Αν το ΗΒ δεν επιθυμεί να κάνει ευρωεκλογές τότε η μεγάλη παράταση αποκλείεται αυτοδικαίως”, σημείωσε ο Ντ. Τουσκ, διευκρινίζοντας ότι κατά τη ΣΛΕΕ κάθε αίτημα για παράταση πρέπει να εγκριθεί από από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο Ντ. Τουσκ τόνισε “Όπως γνωρίζετε, αφιερώσαμε τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Brexit. Η πρωθυπουργός May επανέλαβε τα αιτήματά της, να παρατείνει την περίοδο του άρθρου 50 μέχρι τις 30 Ιουνίου και να εγκρίνουμε τη λεγόμενη συμφωνία του Στρασβούργου. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης μεταξύ της ΕΕ των 27, οι ηγέτες προσέγγισαν τα αιτήματα αυτά με θετικό πνεύμα.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να εγκρίνει τη συμφωνία του Στρασβούργου. Όσον αφορά την επέκταση, οι αποφάσεις μας προβλέπουν δύο σενάρια.

Στο πρώτο σενάριο, δηλαδή εάν η Συμφωνία Αποχώρησης εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων την επόμενη εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί σε παράταση μέχρι τις 22 Μαΐου. Στο δεύτερο σενάριο, δηλαδή εάν η Συμφωνία Απόσυρσης δεν εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων την επόμενη εβδομάδα, το Ευρ. Συμβούλιο συμφωνεί σε παράταση μέχρι τις 12 Απριλίου, ενώ θα αναμένει ότι το Ην. Βασίλειο θα καταδείξει το τι θέλει να κάνει στο μέλλον.

Αυτό που σημαίνει στην πράξη είναι ότι, μέχρι εκείνη την ημερομηνία, όλες οι επιλογές θα παραμείνουν ανοιχτές και η ημερομηνία που αποκοπής θα καθυστερήσει. Η κυβέρνηση του Ην. Βασιλείου θα έχει ακόμα τη δυνατότητα να επιλέξει μια συμφωνία, μια μη- συμφωνία, μια μακρά παράταση ή την ανάκληση του άρθρου 50. Η 12η Απριλίου αποτελεί βασική ημερομηνία όσον αφορά το Ην. Βασίλειο να αποφασίσει εάν θα διεξαχθούν εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εάν δεν έχει αποφασίσει να το πράξει μέχρι τότε, η επιλογή μακράς παράτασης θα καταστεί αυτομάτως αδύνατη.

Σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσουμε πως οποιαδήποτε αποφάση παρθεί σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα αλλά και σωρεία άλλων ζητημάτων πρέπει να λάβει ομόφωνη απόφαση από τα 27 κράτη μέλη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνάντησα την πρωθυπουργό May αρκετές φορές απόψε – για να βεβαιωθούμε ότι το Ην. Βασίλειο δέχεται τα σενάρια επέκτασης – και χαίρομαι που επιβεβαιώνω ότι έχουμε καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με αυτό”.

Από την πλευρά του ο Ζ.Κ. Γιούνκερ σημείωσε πως ό,τι μπορούσε να δοθεί στην Βρετανία, δόθηκε, Συμφωνία Αποχώρησης, διαβεβαιώσεις, νέες διαβεβαιώσεις κτλ.

Πηγή: Real.gr

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διεθνή

Σημαντικές παραμένουν οι διαφορές ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αγγλία στα καίρια ζητήματα της αλιείας, τις εγγυήσεις για τον θεμιτό ανταγωνισμό και τη...

Διεθνή

Επειδή κάποιες φορές οι συνθήκες και τα γεγονότα το επιτρέπουν, είναι ώρα να πούμε ότι ο Gigafm 105.4 επιβεβαιώνεται πλήρως για τα όσα αναφέρονταν...

Διεθνή

  Σκληρή γραμμή έναντι της Βρετανίας επιλέγει η γερμανική κυβέρνηση, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel, το Βερολίνο απορρίπτει την ιδέα της Τερέζα Μέι...

Διεθνή

Να πάψει να αρνείται καθολικά τις βρετανικές προτάσεις για το Brexit κάλεσε την ΕΕ ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέρεμι Χαντ, προσθέτοντας ότι...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC