Ισπανία-Καταδικασμένοι για ενδοοικογενειακή βία απαγορεύεται να επισκέπτονται τα παιδιά τους
Τα πρόσφατα στοιχεία για την ενδοοικογενειακή και έμφυλη βία δείχνουν ραγδαία αύξηση τα τελευταία χρόνια. Αρκετά είναι εκείνα να κράτη που λαμβάνουν νέες αποφάσεις για την αντιμετώπιση του κοινωνικού αυτού προβλήματος.
Στην Ισπανία όσοι καταδικάζονται για ενδοοικογενειακή ή έμφυλη βία δεν θα έχουν δικαίωμα να επισκέπτονται τα ανήλικα παιδιά τους. Ένα μέτρο το οποίο υιοθέτησε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ και τίθεται σε ισχύ σήμερα.
Σύμφωνα με την τροποποίηση του ισπανικού ποινικού κώδικα, η δικαιοσύνη θα μπορεί να στερεί το δικαίωμα των επισκέψεων αν ο χωρισμένος γονιός που δεν έχει την επιμέλεια των παιδιών του κριθεί ένοχος για φόνο ή απόπειρα φόνου, επίθεση ή κακοποίηση του/της συντρόφου του ή των παιδιών του ή αν υπάρχουν «βάσιμες ενδείξεις ενδοοικογενειακής ή έμφυλης βίας».
Ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις δικαστής θα μπορεί να επιτρέπει επισκέψεις ή επαφή με τα παιδιά. Αυτό θα συμβαίνει «λαμβάνοντας πάντα υπόψη το συμφέρον τους (…) και εκτιμώντας την κατάσταση της σχέσης» μεταξύ του γονέα και του παιδιού.
Στις 27 Απριλίου δηλώθηκε η εξαφάνιση δύο κοριτσιών έξι και ενός έτους τα οποία είχαν φύγει με τον πατέρα τους. Το πτώμα ενός εξ αυτών εντοπίστηκε τον Ιούνιο στη θάλασσα. Στα ανοικτά των Κανάριων νησιών, στο βυθό του ωκεανού σε μια σακούλα που ήταν δεμένη από την άγκυρα ενός πλοίου.
Σύμφωνα με τη δικαιοσύνη, «το πιο πιθανό» σενάριο είναι ότι ο πατέρας τους, που δεν δεχόταν τον χωρισμό του από τη μητέρα τους, σκότωσε τα παιδιά για «να προκαλέσει τον μεγαλύτερο πόνο που μπορούσε να φανταστεί στην πρώην σύντροφό του».
Ισπανία- πρωτοπόρος σε θέματα βίας
Η Ισπανία αποτελεί πρωτοπόρο στο θέμα της αντιμετώπισης της έμφυλης βίας. Το 2004 έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που υιοθέτησε νομοθεσία που θεωρεί επιβαρυντικό παράγοντα το φύλο του δράστη σε περιπτώσεις επιθέσεων.
Επίσης από το 2003 στη χώρα καταγράφονται επισήμως οι γυναικοκτονίες. Από τότε και μέχρι σήμερα 1.111 γυναίκες έχουν φονευθεί από πρώην ή νυν σύντροφό τους. Εκ των οποίων οι 33 φέτος, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία.