Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Οικονομία

«Κόντρα» για το επίδομα γάμου

images (1)Με την απουσία του εκπροσώπου του ΣΕΒ πραγματοποιήθηκε χθες η δεύτερη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων για την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με τον Σύνδεσμο να αφήνει αιχμές κατά της ΓΣΕΕ σε επίσημη ανακοίνωση του για τον τρόπο καθορισμού της συνάντησης. 

«Ο πρόεδρος του ΣΕΒ επικοινώνησε προσωπικά τη Μεγάλη Τετάρτη με τον κ. Παναγόπουλο ζητώντας 3ήμερη μετάθεση της συνάντησης των Κοινωνικών Εταίρων, δεδομένου ότι τη Δευτέρα 13 Μαΐου 2013 πραγματοποιείται η Ετήσια Συνέλευση του ΣΕΒ που αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση του Συνδέσμου. Ενώ, λοιπόν, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ έδειξε απόλυτη κατανόηση, την παραμονή το βράδυ ο ΣΕΒ ειδοποιήθηκε – από τρίτους – ότι η συνάντηση θα γίνει την Πέμπτη 9/5 το πρωί. Αυτά ως προς τους λόγους της απουσίας του ΣΕΒ σήμερα», αναφέρει η ανακοίνωση του Συνδέσμου. Όμως πέρα από τους εκπροσώπους των βιομηχάνων, από την συζήτηση απείχαν τα συνδικαλιστικά στελέχη που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ της ΓΣΕΕ.

Και ενώ όλες οι πλευρές συμφωνούν στην αναγκαιότητα του κοινωνικού διαλόγου και στη διαφύλαξη του ρόλου των κοινωνικών εταίρων, υπάρχει διαφορετική προσέγγιση για το περιεχόμενο της σύμβασης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κοινωνικοί εταίροι συγκλίνουν στο να υπογραφεί σύμβαση που θα περιλαμβάνει όλους τους θεσμικούς όρους της ΕΓΣΣΕ (επιδόματα, άδειες κ.α.) με «αγκάθι» βέβαια αυτό του επιδόματος γάμου, το οποίο με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο καταργείται.

Επιδίωξη της ΓΣΕΕ, την οποία συζητάει με τους άλλους κοινωνικούς εταίρους, είναι να υπάρξει μια συμφωνία για τα θεσμικά, που θα περιλαμβάνει το επίδομα γάμου και θεσμικούς όρους των προηγούμενων συμβάσεων, όπως τις ειδικές άδειες. Η συμφωνία αυτή, να προωθηθεί στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ζητώντας να υπάρξουν οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις.

Η Συνομοσπονδία παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις της με τους εργοδοτικούς φορείς για την υπογραφή ΕΓΣΣΕ δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει τον αγώνα για την επαναφορά της πλήρους και καθολικής ισχύος της ΕΓΣΣΕ, της επεκτασιμότητας των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων, της αποκατάσταση της μετενέργειας, της αντιμετώπισης του εφιαλτικού προβλήματος της ανεργίας.

Οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση στην οποία να μετέχει και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας, προκειμένου να συνεχισθούν οι συζητήσεις και να υπάρξει μια συμφωνία.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς επισήμανε ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει συμφωνία για νέα ΕΓΣΣΕ. «Μπορεί να συζητάμε από διαφορετικές θέσεις για τα θεσμικά θέματα, αλλά κοινή είναι η επιδίωξη για μια συμφωνία, που θα διασφαλίζει εργασιακή ειρήνη και θα δημιουργεί προϋποθέσεις αναθέρμανσης της αγοράς. Από το τραπέζι του διαλόγου κανένας δεν νομιμοποιείται να λείπει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης επισήμανε: «Κανείς από τους θεσμοθετημένους κοινωνικούς εταίρους δεν έχει το δικαίωμα να λείψει από το τραπέζι του διαλόγου και νομίζω ότι μας είναι ευκολότερο να συμφωνήσουμε παρά να διαφωνήσουμε».

«Είμαστε μια κρίσιμη φάση και όλοι βιώνουμε τις δυσκολίες που υπάρχουν. Στην προσπάθεια να ξεπεράσουμε τα προβλήματα, πρέπει να δώσουμε έμφαση στον κοινωνικό διάλογο και στην εμπέδωση ενός κλίματος συνεργασίας» ανέφερε ο γ.γ. του ΣΕΤΕ Γιώργος Βερνίκος.

«Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια και θα τη συνεχίσουμε μέχρι την τελευταία ώρα, ώστε να μην αρχίσει η μετενέργεια. Γιατί αν αυτό το επαίσχυντο θεσμικό δημιούργημα που δημιούργησε η κυβέρνηση με την κατάργηση της μετενέργειας αρχίζει και λειτουργεί μετά τις 15 Μαΐου οι επιπτώσεις για τον κόσμο της εργασίας θα είναι πολύ μεγαλύτερες», τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.

«Οι απόντες από τη σημερινή συνάντηση των κοινωνικών εταίρων, είναι οι μόνιμοι απόντες ενίσχυσης και στήριξης των φτωχών εργαζομένων της κοινωνίας, που χειμάζονται και δοκιμάζονται, και οι μόνοι που μπερδεύουν τους όρους Πατρίδα και παρτίδα», επισήμανε ο γ.γ. της Συνομοσπονδίας Νίκος Κιουτσούκης.

 

 

 

REAL.GR

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οικονομία

Στην επιλογή να μην επικαιροποιήσει την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας προέβη ο οίκος Moody’s, διαψεύδοντας τους αναλυτές αλλά και τις προσδοκίες εντός και εκτός συνόρων που...

Οικονομία

Τον κώδωνα του κινδύνου και την άμεση παρέμβαση του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, ώστε να προχωρήσουν τα μέτρα που προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία για...

Επιστήμη

Το Ισραήλ είναι η χώρα που επενδύει το μεγαλύτερο στον κόσμο ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της, το οποίο φτάνει το 4,25%. Η...

Οικονομία

Διευκρινίσεις για το σχέδιο των βραχυπρόθεσμων μέτρων στο ελληνικό χρέος δίνει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) σε ανακοίνωση που δημοσίευσε σήμερα στον λογαριασμό του στο...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC