Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Πολιτική

Κ. Μητσοτάκης: Ολομέλεια της βουλής

Η συζήτηση αυτή είναι μια ευκαιρία να διαλυθούν μύθοι που διακινούνται, να περιγραφεί με τη γλώσσα της αλήθειας η κατάσταση και το σχέδιο «Ελευθερία» που θα μας οδηγήσει με ασφάλεια στο αύριο. Είναι μια ευκαιρία να απαντηθούν απορίες που δικαιολογημένα απασχολούν τους πολίτες, είπε στη Βουλή ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην έναρξη της ομιλίας του στη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τη διαχείριση της πανδημίας.

«Μπορούμε να διαφωνούμε σε επίπεδο πολιτικών προτάσεων, δεν γίνεται να διαφωνούμε για τα δεδομένα. Για την πραγματική εικόνα που επικρατεί σήμερα στη χώρα μας και για το τι έχει γίνει τους τελευταίους 10 μήνες» σημείωσε ο πρωθυπουργός.about:blank

Όπως είπε, τα τελευταία στοιχεία του ECDC για το πού βρισκόμαστε σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας δείχνουν πως όλες οι χώρες της Ευρώπης είναι κόκκινες και μόνο η Ελλάδα και η Φινλανδία είναι κίτρινες και ορισμένες περιφέρειές τους είναι πράσινες.

«Η απότομη αύξηση στις νοσηλείες ξεκίνησε αρχές Νοεμβρίου, υπήρξε δραματική, κορυφώθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου και πλέον τώρα αποκλιμακώνεται» ανέφερε κι επισήμανε πως «η χώρα μας αθροιστικά βρίσκεται στην 21η θέση, στην 5η θέση με τους λιγότερους θανάτους από κορωνοϊό ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες».

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η επιτυχημένη αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος οφείλεται πάνω από όλα στους υγειονομικούς μας, που υπερέβαλλαν τους εαυτούς τους. Επιπλέον, αυτή η αποκλιμάκωση στην πορεία της επιδημίας οφείλεται και στο γεγονός πως στην περίοδο των εορτών, με λίγες εξαιρέσεις, η ελληνική κοινωνία επέδειξε πειθαρχία στις εντολές των ειδικών.

Φαίνεται πως ξεπεράσαμε τον σκόπελο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς χωρίς ιδιαίτερες αναταράξεις. Οφείλεται και στην πολιτική απόφαση για επιβολή αυστηρότερου lockdown τις τελευταίες δύο εβδομάδες, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, που παρέθεσε και αναλυτικά στατιστικά στοιχεία και διαγράμματα για τη «θετική», όπως είπε, πορεία της πανδημίας, που πάντως δεν δικαιολογούν κανέναν εφησυχασμό.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως τα επόμενα βήματα είναι προδιαγεγραμμένα, δηλαδή «η διατήρηση των μέτρων προστασίας, το προσεκτικό άνοιγμα της οικονομίας, τα στοχευμένα περιοριστικά μέτρα και η εξέλιξη της διαδικασίας του εμβολιασμού. Όπως είπε, «είναι σαν να οδηγείς σε έναν άγνωστο δρόμο το βράδυ, με πολλές στροφές και παγίδες. Άλλοτε πατάς γκάζι, άλλοτε φρένο, κι όταν χρειαστεί, στρίβεις το τιμόνι. Την ίδια στρατηγική της προσαρμογής σε μεταβαλλόμενα δεδομένα έχουν ακολουθήσει όλες οι ευρωπαϊκές χώρες» επισήμανε.

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, ειδικά της αξιωματικής, σχετικά με τις αντοχές του ΕΣΥ, υπενθύμισε πως «παραλάβαμε 557 κρεβάτια στις ΜΕΘ. Επίσης, κάθε χειμώνα, όταν είχαμε την εποχική γρίπη, είχαμε αναμονές στις εντατικές, που συχνά έφθαναν έως και τις 30 ημέρες. Σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας 1.295 ΜΕΘ, εκτιμούμε πως θα προστεθούν τους επόμενους μήνες τουλάχιστον άλλες 150 χάρη και στην δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Σήμερα έχουμε 424 κενά κρεβάτια στις ΜΕΘ και ως εκ τούτου την πολυτέλεια να συζητούμε για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων» είπε, τονίζοντας πως ο δείκτης θετικότητας σήμερα είναι κάτω από το 3% και «ευτυχώς, τις τελευταίες 10 ημέρες βαίνει μειούμενος».

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για τα δωρεάν τεστ Covid-19, υπενθυμίζοντας πως είναι ανοικτή η πλατφόρμα testing.gov.gr, για όποιον θέλει να κάνει δωρεάν rapid test. Ζήτησε δε τη συνδρομή της αντιπολίτευσης, «επειδή η προσφορά δεν είναι ακόμη ικανοποιητική, να βοηθήσει και εκείνη ώστε να τονωθεί το ενδιαφέρον των πολιτών».

«Από την πρώτη στιγμή κάναμε πράξη ότι κανείς δεν θα μείνει απροστάτευτος» είπε περαιτέρω ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δώσαμε 24 δισ. ευρώ το 2020, σχεδόν το 15% του ΑΕΠ. Σχεδόν 700.000 επωφελήθηκαν από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Δεν είδαμε καμία επιβάρυνση στο συνολικό ισοζύγιο της απασχόλησης. Δώσαμε προτεραιότητα στην προστασία των θέσεων απασχόλησης, αυτή η πολιτική αποδίδει. Μην ξεχνάμε ότι από την 1η Ιανουαρίου πολλά νοικοκυριά θα δουν αύξηση του εισοδήματός τους από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών» ανέφερε.

Ακολουθήσαμε κατά γράμμα τις εισηγήσεις των ειδικών. Μία φορά, μάλιστα, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου πήραμε και πιο αυστηρά μέτρα, συνέχισε ο πρωθυπουργός.

user
Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πολιτική

Στήριξη Μητσοτάκη Στη Μενδώνη Παρά Την Έντονη Κριτική που έχει δεχθεί. Την απόφασή του για πλήρη στήριξη της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη. Παρά την...

Πολιτική

Καθολικό Lockdown για την Αττική ανακοίνωσε με τηλεοπτικό του μήνυμα προς τους πολίτες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Μέτρα τα οποία θα τεθούν σε ισχύ από μεθαύριο Πέμπτη (11/2)...

Πολιτική

«Το φαινόμενο της πανδημίας είναι ένα δυναμικό φαινόμενο, αυτό σημαίνει ότι τα δεδομένα αλλάζουν από, όχι μόνο από μέρα σε μέρα, αλλά και από...

Πολιτική

Έκκληση στους υγειονομικούς που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί να το ξανασκεφτούν, έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στις νέες κλίνες ΜΕΘ του...

Copyright © 2021 Giga FM 105.4

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC