Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα
νέα οικονομικά μέτρα
νέα οικονομικά μέτρα

Πολιτική

Νέα οικονομικά μέτρα εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Νέα Οικονομικά Μέτρα Εξήγγειλε Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπεριλαμβανομένης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 7.

Νέα μέτρα οικονομικής στήριξης ανακοίνωσε με μήνυμά του προς του πολίτες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Τα μέτρα αυτά αφορούν ρυθμίσεις σε έξι πεδία και, όπως τόνισε, θα ανακουφίσουν περισσότερες από 500.000 επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και εκατομμύρια εργαζόμενους.

Αναλυτικά τα 6 νέα οικονομικά μέτρα

Πρώτον τον Απρίλιο εγκαινιάζεται ο 7ος κύκλος χρηματοδότησης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής για τις επιχειρήσεις που είχαν μειωμένο τζίρο από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο. Θα είναι διευρυμένος, περιλαμβάνοντας όλους όσοι πλήττονται, όπως το λιανεμπόριο, την εστίαση και κλάδους όπου εφαρμόστηκαν περιορισμοί. Αλλά και με αυξημένη ενίσχυση. Τα ποσά θα ξεκινούν από 1.000 ευρώ για έναν αυτοαπασχολούμενο και θα φτάνουν έως τις 100.000 ευρώ.

Δεύτερον, η απαλλαγή από 30% μέχρι και 50% της αποπληρωμής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα ισχύσει και για όσους είχαν ενταχθεί στους τρεις πρώτους κύκλους της και είχαν σημαντική πτώση του τζίρου τους το 2020. Ενώ όλες οι δόσεις εξόφλησης αυξάνονται από 40 σε 60. Αν, μάλιστα, η επιστροφή καταβληθεί εφάπαξ, θα υπάρχει έκπτωση 15%. Έτσι, ένα μεγάλο μέρος της ενίσχυσης μετατρέπεται σε απευθείας επιχορήγηση, με άλλα λόγια σε Μη Επιστρεπτέα Προκαταβολή.

Τρίτον, με στόχο την προστασία των θέσεων εργασίας, οι κλάδοι που πλήττονται θα ανακουφιστούν, με ένα ακόμα μέτρο. H Πολιτεία θα επιδοτήσει σοβαρό μέρος των παγίων δαπανών που έγιναν το 2020 οι οποίες δεν καλύφθηκαν από άλλες ενισχύσεις. Και η συγκεκριμένη θα πάρει τη μορφή «πιστωτικού» για μελλοντικές φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις. Απώτερος στόχος είναι οι επιχειρήσεις να επανεκκινήσουν μετά τη κρίση με όσο το δυνατόν λιγότερα βάρη.

Πρόγραμμα Γέφυρα

Τέταρτον, το Πρόγραμμα Γέφυρα για τη ρύθμιση των δανείων για πρώτη φορά θα περιλαμβάνει εκτός από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, επιδοτώντας, για πρώτη επίσης φορά, εκτός από τους τόκους και το κεφάλαιο. Στα ενήμερα δάνεια η ενίσχυση θα φτάνει μέχρι και το 90% της δόσης, ώστε να επιβραβεύονται οι συνεπείς. Ενώ στα «κόκκινα» δάνεια θα αγγίζει το 80% αν ρυθμιστούν, ώστε να βοηθιούνται οι πιο αδύναμοι.

Τέλος, τις επιλογές αυτές πλαισιώνουν δύο ακόμα πρωτοβουλίες. Όπως συμβαίνει και έως τώρα, οι φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές Μαρτίου όσων πλήττονται θα μεταφερθούν στο τέλος της περιόδου ρύθμισης. Ενώ διατηρείται και αυτόν το μήνα η πλήρης απαλλαγή ενοικίου στα επαγγελματικά ακίνητα.

Τονίζοντας πως από την πρώτη στιγμή της υγειονομικής κρίσης μέλημα της κυβέρνησης αποτέλεσε να δοθεί προτεραιότητα στη υγεία. Χωρίς να πληγεί, ωστοσο, η οικονομία, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «τιτάνια» την προσπάθεια ενίσχυσης του ΕΣΥ.

Όπως ανέφερε, «μέσα στο 2020 διατέθηκαν 24 δισεκατομμύρια για τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων. Και σήμερα κινητοποιούνται ακόμα 2,5 δισεκατομμύρια, ανεβάζοντας στα 11,6 δισ. τα σχετικά κονδύλια για το 2021».

Με το βλέμμα στραμμένο στην αντιπολίτευση

«Σε πείσμα της ανεύθυνης καταστροφολογίας, όλα τα στοιχεία δείχνουν πως η εθνική οικονομία άντεξε», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε αναφέροντας πως παρά τις πρωτόγνωρες δυσκολίες, είχαμε ελάχιστα «λουκέτα».

«Στη συγκράτηση της ανεργίας η χώρα είχε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη. Και η ύφεση περιορίστηκε στο 8,2%, κόντρα στις μίζερες προβλέψεις της αντιπολίτευσης», ανέφερε θέτοντας ως εθνικό στόχο «να μείνει όρθιος μέχρι το τέλος της δοκιμασίας ο κόσμος της παραγωγής».

«Κάνοντας, έτσι, πιο σίγουρα τα πρώτα του βήματα στην επόμενη μέρα», όπως είπε. 

«Το συγκεκριμένο σχέδιο θα παρουσιαστεί αναλυτικά, σε λίγη ώρα, από το οικονομικό επιτελείο. Πρόκειται, πάντως, για μέτρα τα οποία καθιστά εφικτά η ορθολογική οικονομική πολιτική που προηγήθηκε. Όπως και η σωστή αξιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων όλο το τελευταίο διάστημα. Διαμορφώνουν το δρόμο για την ασφαλή μετάβασή μας στην μετα-κορωνοϊό εποχή. Και αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση ξέρει και μπορεί να ακολουθεί τις επιταγές της συγκυρίας, αλλά και τις ανάγκες της κοινωνίας. Με εμπιστοσύνη στους Έλληνες και στη δυναμική της χώρας μας», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης. 

user
Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κοινωνία

Νέα Μέτρα, Άνοιγμα Λιανεμπορίου Και Διαδημοτικές Μετακινήσεις τα Σαββατοκύριακα, τι ισχύει για το άνοιγμα των σχολείων; Με δεδομένη την κόπωση που έχει επέλθει λαμβάνονται...

Κοινωνία

Ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας προέβη σε δηλώσεις αναφορικά με τη χαλάρωση μέτρων που εκκινούν από αύριο το πρωί στις 6. Παρόλο που τα κρούσματα...

Οικονομία

Χ. Σταικούρας: Μέτρα Ύψους 36,5 Δισ. – Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7 – Πρόγραμμα Γέφυρα – Αποπληρωμή επιστρεπτέας προκαταβολής 1,2 και 3 Με μέτρα συνολικού ύψους 36,5...

Πολιτική

Στήριξη Μητσοτάκη Στη Μενδώνη Παρά Την Έντονη Κριτική που έχει δεχθεί. Την απόφασή του για πλήρη στήριξη της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη. Παρά την...

Copyright © 2021 Giga FM 105.4

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC