Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Ήπειρος

Άνεμο… αναγέννησης ζητά επειγόντως η οικοδομή – ΕΛ.ΣΤΑΤ.: Διπλάσια από τον Πανελλαδικό μ.ο. η πτώση στην Ήπειρο

αρχείο λήψης (1)Ούτε οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις δεν μπορούν πλέον να οριοθετήσουν το πότε και πώς θα σταματήσει η ελεύθερη πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας και της αγοράς ακινήτων στην Ήπειρο και βέβαια το πότε θα φυσήξει άνεμος… αναγέννησης, που τόσο ανάγκη έχει ο κλάδος.
Οι απανωτοί φόροι, οι αυξήσεις στις τιμές των υλικών κατασκευής και βέβαια οι σημαντικότατες μειώσεις στα εισοδήματα των πολιτών έχουν αφήσει ανεξίτηλα το στίγμα τους στον κλάδο, με αποτέλεσμα να είναι καθηλωμένος, όχι μόνο αυτός, αλλά και μια σειρά από πολλά επαγγέλματα, που σχετίζονται με αυτόν.
Τα χθεσινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) για την οικοδομική δραστηριότητα τον Ιανουάριο που πέρασε είναι απογοητευτικά, αλλά δεν προκαλούν, δυστυχώς, καμία έκπληξη, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των ειδικών, πως η πραγματική οικονομία δεν θα επανεκκινήσει, εάν πρώτα δεν σημάνει η επανέναρξη στην οικοδομή.

Τα στοιχεία… 
Η Ήπειρος, για μια ακόμη φορά κατέχει αρνητική Πανελλαδική πρωτιά, αφού και στις άδειες, αλλά και σε όγκο και επιφάνεια νέων κτιρίων έχει τη μεγαλύτερη πτώση.
Αναλυτικότερα, στην περιοχή μας οι άδειες μειώθηκαν κατά 35,8%, η επιφάνεια κατά 67,9% (άγγιξε μόλις τα 5,3 χιλιάδες τετραγωνικά) και όγκος έκανε βουτιά 64,5 (18,5 χιλιάδες κυβικά). Τα στοιχεία αυτά είναι σχεδόν διπλάσια από τον Πανελλήνιο μέσο όρο (36,3% πτώση στις άδειες και κυρίως 35,3% μείωση στην επιφάνεια και 33,6% στον όγκο).
Βέβαια, πίσω από τους αριθμούς και τα σχεδιαγράμματα κρύβεται η απόγνωση στην οποία έχουν περιέλθει οι επαγγελματίες του χώρου. Πολλές κατασκευαστικές εταιρίες έχουν απούλητα διαμερίσματα, άλλες δεν μπορούν να πληρώσουν οφειλές σε προμηθευτές και εργαζόμενους, ενώ σε πολύ δύσκολη θέση είναι και οι άνεργοι οικοδόμοι κ.α. τεχνίτες, που έχουν μείνει για καιρό ανενεργοί και προσπαθούν να συντηρήσουν, όπως- όπως, τις οικογένειές τους.

Βιώσιμη λύση… 
Η λύση στα παραπάνω μείζονα προβλήματα είναι απλή και θα έχει άμεσα αποτελέσματα: μείωση των φόρων, όπως το «χαράτσι» κ.α., που έχουν καταστήσει την ακίνητη περιουσία ως ένα …ηλεκτροφόρο καλώδιο.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι μεταβιβάσεις ακινήτων έχουν γίνει είδος υπό εξαφάνιση και κάποιος που θέλει να γράψει ένα σπίτι ή άλλο ακίνητο στα παιδιά του, πολύ απλά δεν το κάνει!
Όσο για τις πωλήσεις; Κάθε… πέρυσι και καλύτερα λένε οι ιδιοκτήτες που πάντως, μαζί με τους κατασκευαστές προτείνουν άμεση μείωση των αντικειμενικών αξιών και κατάργηση των εμπορικών ζωνών, για να υπάρξει κάποια τόνωση στην αγορά κατοικίας.
Και μέσα σε όλα αυτά, ο νέος ενιαίος φόρος, που σύμφωνα με την Κυβέρνηση, θα συμπεριλαμβάνει και το «χαράτσι», αναμένεται να πλήξει τον κλάδο, ο οποίος, εάν δεν υιοθετηθούν πιο λογικές και βιώσιμες λύσεις, θα παραμείνει για καιρό ακόμη καθηλωμένος…

 

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πολιτική

«Με τα πρώτα οριστικά λουκέτα στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις να είναι πια γεγονός και ενώ η ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνει την κατάρρευση τζίρου σε...

Οικονομία

Οικονομία Ύφεση 11,7% Τρίτο Τρίμηνο 2020. Οι οικονομικοί δείκτες καταδεικνύουν τις επιπτώσεις της πανδημίας στη χώρα μας. Πολύ μεγάλη η πτώση του ΑΕΠ το...

Άρθρα & Απόψεις

Το Νέο Δυνατό Πρόγραμμα Του Realfm Έχει Ξεκινήσει. Ενισχυμένο το νέο πρόγραμμα του Real FM 97.8 με νέα πρόσωπα ”έκπληξη” για τον μεγαλύτερο ενημερωτικό...

Ακούστε τις Εκπομπές

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ Δημήτρης Δημητρίου Υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου Στο Μεγάλο Ραδιόφωνο. Ακούστε όσα είπε στον Μπάμπη Τζιόρα στην εκπομπή “Λεπτές Ισορροπίες.

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC