Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Ήπειρος

Άφησαν το ΕΚΑΒ χωρίς ασθενοφόρα – Περιμένει 11 η Ήπειρος από τον αδιέξοδο διαγωνισμό

ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΌσο γρήγορα προσπαθεί να επεμβαίνει το ΕΚΑΒ για να σώσει ζωές, τόσο αργά κινείται ο διαγωνισμός για την προμήθεια νέων ασθενοφόρων που θα ανανεώσουν τον απαρχαιωμένο και… επικίνδυνο στόλο του. Από τον περασμένο Οκτώβριο είναι «μπλοκαρισμένος» στα δικαστήρια, με προσφυγές των τριών εταιρειών που μετείχαν και αποκλείστηκαν όλες, επειδή δεν πληρούσε καμιά τους τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια της προκήρυξης.

Κι αυτά πριν καν ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές, για τυπικούς λόγους…Ο διαγωνισμός αφορά την προμήθεια 167 ασθενοφόρων και 19 κινητών μονάδων, προϋπολογισμού 13.590.000 ευρώ. Τα χρήματα είναι από το ΕΣΠΑ για κάθε Περιφέρεια και η προμήθεια γίνεται με ενιαίο διαγωνισμό, όμως η μεγάλη καθυστέρηση και το «πάγωμα» στην ουσία, θέτει σε κίνδυνο και τις πιστώσεις αν δεν καταλήξει εντός του 2013 ο διαγωνισμός και ταυτόχρονα δεν ανανεώνονται τα απαρχαιωμένα ασθενοφόρα.Από τον διαγωνισμό η Ήπειρος περιμένει 11 νέα ασθενοφόρα (4 στα Γιάννινα και τα επτά στους άλλους τρεις νομούς) αν δεν βρεθεί σύντομα λύση τους επόμενους μήνες δεν θα υπάρχουν ασθενοφόρα για να κινηθούν με ασφάλεια στους δρόμους και να επιτελέσουν το σπουδαίο έργο τους τα πληρώματα και ο γιατροί του ΕΚΑΒ.

Μεγάλο πρόβλημα και στην Ήπειρο
Τον περασμένο Νοέμβριο, με το διαγωνισμό ήδη «μπλοκαρισμένο», ο Διευθυντής της 7ης Περιφέρειας του ΕΚΑΒ, Βασίλης Παπαδιώτης, δήλωνε ότι σε περίπτωση που μέχρι το καλοκαίρι δεν γίνει η παραλαβή των νέων ασθενοφόρων το πρόβλημα θα είναι μεγάλο.Η ίδια άποψη ισχύει και σήμερα, φυσικά ούτε λόγος για παράδοση το καλοκαίρι και ο κ. Παπαδιώτης δεν κρύβει τον προβληματισμό του για την αρνητική εξέλιξη του διαγωνισμού. Απευθύνει έκκληση στις αρχές και τους βουλευτές να πιέσουν για να προχωρήσει η προμήθεια των ασθενοφόρων. Φυσικά, κάθε δωρεά, όπως αυτή που έγινε από τη «Δωδώνη» και όλους τους κτηνοτρόφους-συνεργάτες της με την μοτοσικλέτα, είναι ευπρόσδεκτη και αναγκαία.Το καλοκαίρι έρχεται και ακόμη κι αν αύριο υπήρχε ανάδοχος στο διαγωνισμό θα χρειαζόταν μεγάλο χρονικό διάστημα για να παραδοθούν τα ασθενοφόρα. Τίποτε δεν δείχνει ότι το 2013 μπορεί να ενισχύσει το ΕΚΑΒ με νέα οχήματα.

Του 2008 τα νεώτερα ασθενοφόρα…
Η τελευταία προσθήκη επτά νέων οχημάτων για την Ήπειρο έγινε το 2008 με τη δωρεά της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, όμως κι αυτά κλείνουν πενταετία και έχουν «γράψει» πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα.Για τα παλιότερα που χρονολογούνται από την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, τα σχόλια είναι περιττά, έχουν …φάει τα ψωμιά τους προ πολλού και συντηρούνται με υψηλό κόστος και μικρή συνεισφορά στην καθημερινή δράση του ΕΚΑΒ. Αυτά έπρεπε να αποσυρθούν εντός μετά από μια πενταετία και πάνε για δεκαετία…Υπάρχουν και ορισμένα προ του 2004 που από καιρό θα έπρεπε να καταλήξουν στην ανακύκλωση…Το ΕΚΑΒ στο νομό Ιωαννίνων διαθέτει 12 ασθενοφόρα και κινητές μονάδες και τρεις μοτοσικλέτες.Τα τέσσερα ασθενοφόρα είναι από τη δωρεά των εφοπλιστών το 2008 και σηκώνουν το βάρος και των μακρινών διακομιδών, όμως κι αυτά ξεπέρασαν προ πολλού τις 100.000 χιλιόμετρα και οι ζημιές δεν λείπουν. Σε καθημερινή βάση χρειάζονται τέσσερα ασθενοφόρα και δυο μονάδες και, όπως εξηγεί ο κ. Παπαδιώτης, με δυσκολία βγαίνει το πρόγραμμα, δεδομένου ότι κάποια ασθενοφόρα μένουν για καιρό στο συνεργείο. Υπάρχει και οικονομική στενότητα που δεν επιτρέπει να επισκευάζονται άμεσα όλες οι βλάβες και είναι φανερό ότι επείγει η αντικατάσταση των πολύ παλιών ασθενοφόρων.Και στους άλλους νομούς της Ηπείρου το μόνο «καινούριο» σχετικά ασθενοφόρο είναι της δωρεάς του 2008 και υπάρχουν ακόμη 2 ή 3 παλιότερα με αποτέλεσμα και εκεί να υπάρχει πρόβλημα.

Δυο χρόνια ενταγμένα στο ΕΣΠΑ
Για άλλες Περιφέρειες δεν γνωρίζουμε, αλλά για την Ήπειρο η ένταξη της πράξης για την προμήθεια 11 ασθενοφόρων για τις ανάγκες του Ε.Κ.Α.Β. προϋπολογισμού 770.000 ευρώ, έγινε με απόφαση της τότε Γενικής Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δήμητρας Γεωργακοπούλου-Μπάστα, στις αρχές του 2011 στον Άξονα Προτεραιότητας «06-Αειφόρος Ανάπτυξη και ποιότητα ζωής Ηπείρου» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας-Ηπείρου 2007-2013». Πρόκειται για οχήματα «VAN» κλειστού τύπου που πληρούν τις απαιτήσεις των Ευρωπαϊκών προτύπων CEN EN 1789:2007 για ασθενοφόρα τύπου «Β». Ουσιαστικά αποτελούν μονάδες με τον εξοπλισμό που διαθέτουν.

Αδιέξοδο και ερωτηματικά…
Η προμήθεια με χρηματοδότηση από κάθε ΠΕΠ και για όλες τις Περιφέρειες θα γίνει με ενιαίο διαγωνισμό από τα κεντρικά του ΕΚΑΒ. Ο διαγωνισμός προκηρύχτηκε με μεγάλη καθυστέρηση, μόλις στις 23 Ιουλίου 2012 και στις 3 Οκτωβρίου ανοίχτηκαν ελέγχθηκαν από την αρμόδια επιτροπή οι φάκελοι των τριών εταιρειών που κατέθεσαν προσφορά. Και οι τρεις εταιρείες «κόπηκαν» από την Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού επειδή δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις που έθεσε η σχετική προκήρυξη. Προ διμήνου περίπου ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος ήταν αποκαλυπτικός μιλώντας στη βουλή: «Ο διαγωνισμός οδηγείται σε αδιέξοδο και οδηγείται εξαιτίας του γεγονότος ότι οι τρεις επώνυμες εταιρείες, οι οποίες ανταγωνίζονται για το ποια θα κερδίσει το διαγωνισμό, με ενστάσεις, με προσφυγή σε ασφαλιστικά μέτρα για τυπικούς λόγους προτού ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές έχουν αλληλοακυρωθεί. Είμαι προ του αδιεξόδου, γιατί υπάρχει κίνδυνος να χάσουμε τη δυνατότητα χρηματοδότησης αυτού του διαγωνισμού από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσπαθώ να εξεύρω τρόπο να αποσύρουν αυτού του είδους τις τυπικές ενστάσεις…».

 
ΠΗΓΗ:ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακούστε τις Εκπομπές

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ Δημήτρης Δημητρίου Υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου Στο Μεγάλο Ραδιόφωνο. Ακούστε όσα είπε στον Μπάμπη Τζιόρα στην εκπομπή “Λεπτές Ισορροπίες.

Ακούστε τις Εκπομπές

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ Σπύρος Ριζόπουλος Υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου Στο Μεγάλο Ραδιόφωνο. Ακούστε όσα είπε στον Μπάμπη Τζιόρα και στην εκπομπή “Λεπτές Ισορροπίες”.  

Ήπειρος

Το μεσημέρι της Κυριακής 27/4 κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο Ιωαννίνων από την υποψήφια Περιφερειάρχη Ηπείρου Όλγα Γεροβασίλη ο πλήρης συνδυασμός της παραταξης «Ήπειρος Ανατροπής». Η...

Ήπειρος

Σε απάντηση δημοσιευμάτων, σχετικά με τη λειτουργία «Κινέζικων» καταστημάτων, από τον Γενικό Διευθυντή Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Ευάγγελο Βαγενά, ανακοινώνονται τα εξής: Η Αρμόδια...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC