Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Πολιτική

Εν αναμονή της τρόικας στην Αθήνα

Με τους επικεφαλής της τρόικας να αναμένονται αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα για να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση, τα επόμενα βήματα που θα ξεκλειδώσουν την εκταμίευση της δόσης –αν και ξεκάθαρα– είναι αρκετά πολύπλοκα.

Με την εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να έχει ολοκληρωθεί χωρίς να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, τα οποία θα επιτρέψουν τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να ψηφίσει μια σειρά από δύσκολα μέτρα στο ελληνικό Κοινοβούλιο χωρίς να γνωρίζει τι θα λάβει σε αντάλλαγμα όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους.

Ετσι, οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα τα επόμενα εικοσιτετράωρα με σκοπό να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement). Καθώς αναμένεται να συμμετάσχει το ΔΝΤ, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα πρέπει μόνο να συμφωνήσει ένα μνημόνιο με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς (MOU), αλλά και άλλο ένα με το Ταμείο, το οποίο επεξεργάζονται το τελευταίο διάστημα οι εκπρόσωποι του Ταμείου (MEFP). Οι θεσμοί πρέπει να έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους προτού προσέλθουν με μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, την οποία θα πρέπει να δεχθεί η ελληνική κυβέρνηση, κάτι το οποίο βρισκόταν σε εξέλιξη κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με το ΔΝΤ να στέλνει προσχέδιο της δικής του συμφωνίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μόλις στο τέλος της εβδομάδας.

Στη συνέχεια, ελληνική κυβέρνηση, ευρωπαϊκοί θεσμοί και ΔΝΤ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στην Αθήνα, θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δεχθεί μια σειρά από προαπαιτούμενα με συγκεκριμένη ημερομηνία υλοποίησης, που πρέπει να περάσουν από την ελληνική Βουλή. Προτού, όμως, τα παραπάνω νομοθετήματα ψηφιστούν από το Κοινοβούλιο, πρέπει να πάρουν το «πράσινο φως» και από την Κομισιόν, όπως συνηθιζόταν μέχρι τώρα, αλλά και από το ΔΝΤ αυτή τη φορά, καθώς αναμένεται να συμμετάσχει με ένα νέο πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος του Ταμείου Ντέλια Βελκουλέσκου είναι γνωστή για τη σημασία που δίνει στη λεπτομέρεια· και νομοθετήματα που ίσως έπαιρναν την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι καλύπτουν τα συμφωνημένα, να μην την πάρουν τόσο εύκολα. Αν τα μέτρα ψηφιστούν –και αυτό αναμένεται να γίνει μέχρι τα μέσα Μαΐου–, τότε στο Eurogroup στις 22 Μαΐου θα επιτευχθεί η συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ομως, σύμφωνα με Eυρωπαίο αξιωματούχο, η συμφωνία για το χρέος φαίνεται να χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος θα αποφασιστεί στο επόμενο Eurogroup, με την ευρωπαϊκή πλευρά να δίνει «ισχυρές δεσμεύσεις» στο ΔΝΤ ότι το ελληνικό χρέος θα γίνει βιώσιμο, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του Ταμείου, και ξεκαθαρίζοντας και με ποιον τρόπο αυτό θα γίνει πραγματικότητα. Δηλαδή, συγκεκριμενοποιώντας τα μεσοπρόθεσμα μέτρα.

Ομως οι αποφάσεις για συγκεκριμένα ποσοτικά μέτρα, από τα οποία θα προκύψουν νούμερα, μεταφέρονται για το 2018. Ο παραπάνω σχεδιασμός βρίσκει σύμφωνο το ΔΝΤ, αλλά θα πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα αρκετά ικανοποιητική στο επόμενο Eurogroup, που θα μπορέσει να επιτρέψει στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου να δώσει το «πράσινο φως» για συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα. Η ελληνική κυβέρνηση, δηλαδή, θα βρεθεί να ψηφίζει σκληρά μέτρα στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, χωρίς να γνωρίζει το μέγεθος της ελάφρυνσης του χρέους, και αυτό δεν θα το μάθει σε ένα μήνα –όπως αρχικά είχε συμφωνηθεί– αλλά το νωρίτερο σε ένα χρόνο.

Πρωτογενή πλεονάσματα

Συγχρόνως, στο επόμενο Eurogroup του Μαΐου, θα αποφασιστεί και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων για μετά τη λήξη του προγράμματος. Η συζήτηση επί του θέματος έχει γίνει από τον Φεβρουάριο και η απόφαση, έστω και ατύπως, έχει ληφθεί με όλες τις πλευρές να τείνουν στο 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα «για περίπου πέντε χρόνια μετά τη λήξη του προγράμματος», όπως έλεγε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Αν όντως το Ταμείο αποφασίσει ότι θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, τότε η απόφαση για εκταμίευση θα πρέπει να «περάσει» και από μια σειρά από ευρωπαϊκά Κοινοβούλια, με σκοπό τα ελληνικά ταμεία να είναι έτοιμα να πληρώσουν τη δόση άνω των 6 δισ. που λήγει στις 19 Ιουλίου.

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διεθνή

Ύστερα από ολονύχτιες διαπραγματεύσεις, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν σε μία συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, που έχει ως...

Διεθνή

  Πρέπει οι κεντρικές τράπεζες να αυξάνουν το κόστος χρήματος αυξάνοντας τα επιτόκια κατά βούληση; Είναι ένα πολύ σοβαρό ερώτημα στο οποίο καλούνται να...

Πολιτική

Έκθεση που συνέταξε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη μελέτη των επιπτώσεων της 10ετούς οικονομικής κρίσης τοποθετεί την Ελλάδα και την Ισπανία στις χειρότερες...

Πολιτική

Για να κλείσει εγκαίρως και χωρίς προβλήματα η τέταρτη αξιολόγηση, η κυβέρνηση εγκατέλειψε οριστικά την προσπάθεια έστω και για ολιγόμηνη αναβολή στις μειώσεις των συντάξεων,...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC