Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Ήπειρος

Η ΕΑΣ Ιωαννίνων για την αλλαγή μεγαλομετόχου στη «Δωδώνη» – δεν αποδέχεται την πώληση!

Σταθερή και αταλάντευτη θέση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων είναι η μη αποδοχή της πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου της υπό εκκαθάριση ΑΤΕ στη «Δωδώνη» με την διαδικασία και τους όρους που έγινε.Αυτό προκύπτει από δηλώσεις του προέδρου της Χριστόδουλου Μπαλτογιάννη μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης, με αφορμή και τη σημερινή στο Δ.Σ της «Δωδώνης» με δυο σημαντικά θέματα. Το ένα η μεταβίβαση των μετοχών από την κάτοχο του 67,77% Todyro Limited, στην S.I. Foods Limited και το δεύτερο, τη συνεργασία της γαλακτοβιομηχανίας με ξένη τράπεζα για την διαχείριση των εσόδων της από τις εξαγωγές.Ουσιαστικά, οι Ενώσεις, δια των εκπροσώπων τους, στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ της «Δωδώνης» μη μπορώντας να «εμποδίσουν» την μεταβίβαση των μετοχών σε νέο ιδιοκτήτη θα εκφράσουν εκ νέου τις σοβαρές επιφυλάξεις τους για όσα αποφασίζει ο πλειοψηφικός μέτοχος και για την αλλαγή του μεγαλομετόχου.Το ίδιο και για το δεύτερο θέμα της συνεργασίας με τράπεζα του εξωτερικού, ενώ θα ζητήσουν πλήρη ενημέρωση για τα οικονομικά στοιχεία του 2012 και το κλείσιμο της χρήσης, αλλά και την πορεία των πρώτων μηνών του 2013, με αφορμή και την αδυναμία της εταιρείας να πληρώσει στην ώρα της τους κτηνοτρόφους-εισκομιστές γάλακτος. Μέχρι τώρα έχει πληρωθεί και ο μισός Φεβρουάριος.

Δικαστικός αγώνας
Η ΕΑΣΙ, όπως και οι άλλες Ενώσεις-μέτοχοι συνεχίζουν τον δικαστικό αγώνα με αγωγή κατά του ειδικού εκκαθαριστή της ΑΤΕ. Δεν στρέφονται κατά του πλειοψηφικού μετόχου-και άρα δεν τους απασχολεί ιδιαίτερα το όνομα της εταιρείας-αλλά κατά του ειδικού εκκαθαριστή με αγωγή που κατέθεσαν.Δικαστικά θα κριθεί (η παλιότερη απόφαση του Εφετείου δεν δικαίωνε καμιά πλευρά και άφηνε περιθώρια να επανέλθουν, όπως και έκαναν οι Ενώσεις) και η απόκτηση στο παρελθόν του 7,77% από την τότε ΑΤΕ, από Ενώσεις που βρέθηκαν σε δεινή οικονομική θέση και πούλησαν μετοχές.Άλλωστε, αυτό το ποσοστό είναι που κάνει τη διαφορά και έδινε στην ΑΤΕ το δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει στην εταιρεία (μέχρι που την ιδιωτικοποίησε) και φυσικά, επιτρέπει και στον σημερινό μεγαλομέτοχο να λαμβάνει αποφάσεις χωρίς να χρειάζεται να συμφωνούν οι άλλοι μέτοχοι. Η δικαστική οδός, φαίνεται ότι αποτελεί τη μοναδική διέξοδο για τις Ενώσεις ώστε να αλλάξουν τα δεδομένα της πολιτικής επιλογής να πουληθεί η «Δωδώνη» και με την διαδικασία που έγινε, χωρίς να γνωρίζουν μέχρι σήμερα πόσο ήταν τελικά το τίμημα και αν καταβλήθηκε (πρόσφατα κατατέθηκε νέα ερώτηση από τον βουλευτή Μιχ. Κασσή) και ποιες άλλες παραμέτρους αφορούσε η μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου από την ειδική εκκαθάριση ΑΤΕ. Η συζήτηση της αγωγής για το 7,77% των μετοχών αναμένεται στις αρχές Απριλίου, ωστόσο μια πρώτη αναβολή θεωρείται πολύ πιθανή, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, πάντως οι Ενώσεις έχουν στηρίξει πολλά και σε αυτή τη δικαστική μάχη, αναμένοντας αποτελέσματα και από την άλλη αγωγή για την διαδικασία πώλησης του 67,77% την οποία θεωρούν αντικαταστατική, εκτός των άλλων.

Τρίτη εταιρεία
Στο διαγωνισμό για την εξαγορά της «Δωδώνης» μετείχε η εταιρεία Strategic Initiatives μαζί με μια Ελληνική, την Simos Food, αλλά μετά την επίσημη ανακοίνωση της απόφασης πώλησης σε αυτές (με περίπου 20 εκ. ευρώ τίμημα), ως κάτοχος του πλειοψηφικού πακέτου εμφανίστηκε η εταιρία Todyro Limited με έδρα τη Λεμεσό της Κύπρου. Τώρα επίκειται η μεταβίβαση στην S.I. Foods Limited, προφανώς άλλη εταιρεία του ιδίου ομίλου, αλλά οι λόγοι της μεταβίβασης είναι άγνωστοι. Για την εταιρία S.I. Foods Limited, που προορίζεται να αναλάβει το πλειοψηφικό πακέτο στη «Δωδώνη», ελάχιστα είναι τα στοιχεία που γνωρίζουν και οι Ενώσεις, φαίνεται να έχει ως αντικείμενο το εμπόριο ψαριών και δραστηριοποιείται μεταξύ Γκάνας και Λονδίνου.

Ενημέρωση για τα οικονομικά
Κι ενώ τα ονόματα αλλάζουν, οι αρχικές υποσχέσεις και δεσμεύσεις προς τοπικές αρχές και φορείς και στους κτηνοτρόφους, δεν υλοποιούνται. Ούτε επενδυτικό σχέδιο παρουσιάστηκε, πλην προφορικών αναφορών για στήριξη της κτηνοτροφίας, αύξηση εξαγωγών, ούτε και φαίνεται να μπαίνουν ξένα κεφάλαια στην εταιρεία. Για πρώτη φορά η «Δωδώνη», επικαλούμενη πρόβλημα ρευστότητας και μη ομαλής ροής στη δανειοδότησης της για κεφάλαιο κίνησης, δεν φάνηκε συνεπής προς τους εισκομιστές γάλακτος καθυστερώντας να τους πληρώσει για το γάλα που παρέδωσαν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο (πήραν τα μισά χρήματα για τον δεύτερο μήνα), γεγονός που μόνο θετικό δεν είναι για την κτηνοτροφία και τη σχέση κτηνοτρόφων-«Δωδώνης», όταν η διοίκηση ζητά αύξηση της παραγωγής και παρατηρείται μείωση.Οι Ενώσεις, όπως ανέφερε ο κ. Μπαλτογιάννης, δια των εκπροσώπων τους στη διοίκηση, θα ζητήσουν στα πλαίσια των δικαιωμάτων τους ως μέτοχοι, πλήρη και αναλυτική ενημέρωση για το πώς κινήθηκε η εταιρεία το 2012 και πως πορεύεται το 2013, προκειμένου να έχουν σαφή εικόνα της κατάστασης.

 

 

 
ΠΗΓΗ:ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήπειρος

Επεκτείνει τη διείσδυσή της στην αγορά των ΗΠΑ η γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη, καθώς έκλεισε συμφωνία με τη μεγάλη παραγωγική-εμπορική αμερικανική εταιρεία Arthur Schuman Inc..

Ήπειρος

Στην ενίσχυση της ηγετικής θέσης που κατέχει η ΔΩΔΩΝΗ στην εγχώρια αγορά γαλακτοβιομηχανίας, αλλά και στην ανάδειξη της Φέτας σε παγκόσμιο brand, με σημαντικά...

Ιωάννινα

Με σταθερή τη δέσμευσή της για στήριξη περισσότερων από 6.000 συνεργαζόμενων παραγωγών, η ΔΩΔΩΝΗ ανακοίνωσε σήμερα τη νέα τιμολογιακή πολιτική προμήθειας γάλακτος. Mε τη νέα...

Ιωάννινα

Ενισχύεται σημαντικά η ΔΩΔΩΝΗ στη νέα φάση που διανύει και που έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας ανταγωνιστικής εταιρείας που θα αναπτύσσεται και θα...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC