Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Κοινωνία

“Κόκκινη” η Αττική, τι μέτρα ισχύουν στην χωρα

Στην πλευρά των «κόκκινων» περιοχών πέρασε ολόκληρη η Αττική, με εξαίρεση τα νησιά του Αργοσαρωνικού, έπειτα από την επαναφορά του χάρτη μέτρων υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας.

Ο χάρτης προβλέπει δύο διαφορετικά επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας, το επίπεδο Α επιτήρησης («κόκκινο) και το επίπεδο Β αυξημένου κινδύνου («κίτρινο»).  

Το επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας κάθε περιφερειακής ενότητας καθορίζεται από το επιδημιολογικό της φορτίο. Οι επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές κατατάσσονται στο «κόκκινο» επίπεδο, στο οποίο μπορούν να μπουν, τόσο τοπικές κοινότητες και δημοτικές ενότητες, όσο και δήμοι, Περιφερειακές Ενότητες και ολόκληρες Περιφέρειες αν το επιβάλλουν τα δεδομένα.

Σύμφωνα με τον χάρτη, η Αττική και έντεκα ακόμα δήμοι και Περιφέρειες μπήκαν στο «κόκκινο, με την αύξηση κρουσμάτων σε πολλές περιπτώσεις να ξεπερνά το 50%. 

Οι περιοχές που παρουσιάζουν αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, δηλαδή οι «κόκκινες», είναι οι εξής: η Περιφέρεια Αττικής πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων, η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου η περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, ο δήμος Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, οι δήμοι Θηβαίων και Τανάγρας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, ο δήμος Σπάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, ο δήμος Χαλκιδέων και ο οικισμός Ρομά της Δημοτικής Ενότητας Δυστίων του δήμου Κύμης-Αλιβερίου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, ο δήμος Νέας Προποντίδας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, ο δήμος Πατρέων της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, ο δήμος Θήρας της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας.

Από σήμερα και για όλες τις «κόκκινες» περιοχές ισχύουν έκτακτα μέτρα. Η αγορά θα λειτουργεί πλέον με νέο καθεστώς. Όπως ανακοινώθηκε χθες από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, στις «κόκκινες» περιοχές, το λιανεμπόριο, πλην τροφίμων, θα λειτουργεί με το σύστημα click away, δηλαδή με την προαγορά του προϊόντος και την παράδοση εκτός του καταστήματος κατόπιν ραντεβού.

Από τη συγκεκριμένη μέθοδο πωλήσεων εξαιρούνται τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και τα χαρτοβιβλιπωλεία για τα οποία θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά η μέθοδος του click inside, όπου ο καταναλωτής θα κλείνει ραντεβού στο κατάστημα της επιλογής του και θα παραλαμβάνει τα προϊόντα εντός αυτού

Παράλληλα, τα Λύκεια δεν θα ανοίξουν την 1η Φεβρουαρίου όπως αναμενόταν.  Τα γυμνάσια και τα λύκεια θα ανοίξουν κανονικά στις «κίτρινες» περιοχές (χαμηλού κινδύνου), ενώ στις «κόκκινες» θα λειτουργήσουν μόνο τα γυμνάσια.

Επιπλέον, στις «κόκκινες περιοχές», πλην της Αττικής, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά από τις 6 το απόγευμα. Στην Αττική ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00.

Την ίδια στιγμή, με ραντεβού, όπως ήδη ισχύει, θα λειτουργούν τα κουρεία, κομμωτήρια, τα ΚΤΕΟ, αλλά και τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, τα οποία προστίθενται στη λίστα των δραστηριοτήτων που ξαναλειτουργούν, με εξαίρεση τις περιοχές επαυξημένου κινδύνου.

Αντίθετα, με τον ίδιο τρόπο που εφαρμόστηκε κατά τις δύο προηγούμενες εβδομάδες θα συνεχίσουν να λειτουργούν τα καταστήματα στις περιοχές που δεν χαρακτηρίζονται επιδημιολογικά «κόκκινες». Συγκεκριμένα, με την αποστολή sms στο 13033 οι καταναλωτές θα μπορούν να πραγματοποιήσουν τις αγορές με τους περιορισμούς ως προς τον αριθμό των ατόμων εντός του καταστήματος, το δίωρο που ήδη ισχύει από την αποστολή του μηνύματος και φυσικά με την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας.

Αναλυτικότερα, με τα τωρινά δεδομένα τα μέτρα που εφαρμόζονται οριζόντια για όλη την επικράτεια είναι τα εξής:

  • Χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
  • 24ωρος περιορισμός κυκλοφορίας με χρήση SMS στο 13033 μόνο για έξι λόγους
  • Απαγόρευση μετακίνησης μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων
  • Απαγόρευση ιδιωτικών συναθροίσεων
  • Εργασία με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό (εκ περιτροπής, τηλεργασία) σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα
  • Τηλε-εκπαίδευση σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα
  • Ανοιχτά τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά σχολεία και όλα τα σχολεία Ειδικής Αγωγής σε όλες τις βαθμίδες
  • Λειτουργία Ανώτατων Δικαστηρίων και Ειδικών Δικαστηρίων
  • Λειτουργία Super League 1 & 2, Basket League, Volleyball League

Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού, το μεγαλύτερο μέρος της χώρας παρουσιάζει καλή επιδημιολογική εικόνα, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο επίπεδο Α’ – επιτήρησης («κίτρινες» περιοχές).

Στο επίπεδο Α («κίτρινες» περιοχές) ισχύουν τα εξής, πέρα από τα υπάρχοντα οριζόντια μέτρα:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από 21:00 έως 05:00
  • Διά ζώσης λειτουργία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Γυμνάσια – Λύκεια) από 1η Φεβρουαρίου
  • Λειτουργία του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων, των κουρείων, των κέντρων αισθητικής, καθώς και των υπηρεσιών διαιτολογίας, υπηρεσιών διαιτολογικών μονάδων με εξαίρεση την άσκηση, υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και των ΚΤΕΟ με 1 άτομο ανά 25 τ.μ.
  • Πραγματοποίηση λειτουργιών με την παρουσία έως 25 ατόμων εντός ναών και έως 50 ατόμων στους μητροπολιτικούς ναούς
  • Επανέναρξη λειτουργίας των πρακτορείων ΟΠΑΠ (όχι ΟΠΑΠ PLAY) από 1η Φεβρουαρίου

Στο επίπεδο Β  («κόκκινες» περιοχές) από σήμερα και μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου ισχύουν τα εξής, πέρα από τα υπάρχοντα οριζόντια μέτρα 

Aπαγόρευση κυκλοφορίας στις περιοχές αυτές από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί, με εξαίρεση την Αττική όπου η απαγόρευση ισχύει από 21:00 έως 05:00. Επισημαίνεται ωστόσο ότι στους δήμους Αχαρνών και Ασπροπύργου η απαγόρευση κυκλοφορίας παραμένει από 18:00 έως 05:00.  

  • Δια ζώσης λειτουργία των Γυμνασίων από 01/02/2021
  • Τηλε-εκπαίδευση για τα Λύκεια
  • Χώροι Λατρείας: Πραγματοποίηση λειτουργιών  σε χώρους λατρείας με ανώτατο όριο τα 9 άτομα
  • Λειτουργία λιανεμπορίου με τη μέθοδο click away και λειτουργία καταστημάτων ένδυσης, υπόδησης, βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων και καταστημάτων προσωπικής περιποίησης με προκαθορισμένο ραντεβού (click-in-a-shop) και με 1 άτομο ανά 25 τ.μ.
  • Κλειστά τα καταστήματα τις Κυριακές

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιωάννινα

Ο εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων έλαβε την απόφαση να συμμετέχει αύριο στην απεργιακή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Ιωαννίνων. Σκοπός της συγκέντρωσης είναι η διαμαρτυρία σχετικά...

Κοινωνία

Ποια είναι τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους; Που επιτρέπεται η είσοδος χωρίς τεστ; Από αύριο τίθενται σε ισχύ τα νέα μέτρα για τους...

Εκπαίδευση

Επιστροφή στα πανεπιστήμια με μέτρα και κέντρα εμβολιασμού Από σήμερα, 4 Οκτωβρίου επαναλειτουργούν σταδιακά τα Πανεπιστήμια της χώρας. Σύμφωνα με την τελευταία κοινή Υπουργική...

Κοινωνία

Πως θα λειτουργούν από Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου οι κλειστοί χώροι; Πως θα συνεχίσουν τις δραστηριότητές του οι ανεμβολίαστοι; Πως θα εισέρχονται σε κλειστούς χώρους...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC