Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Ιωάννινα

Μίλτος Μπούκας: Σκανδαλώδες τίμημα για πολυτελείς αθλοπαιδιές στην Παμβώτιδα

Μπούκας ΜίλτοςΩς ακραία ειρωνεία μπορεί να θεωρηθεί ο περιβαλλοντικός μανδύας προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου που μέσω ανακοίνωσης ομιλεί για προστασία των παρόχθιων εκτάσεων με την εκπόνηση Μελέτης της ροής των υδάτων στο ανάχωμα της Αμφιθέας, το οποίο και εντάσσεται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την αποκατάσταση της Λίμνης των Ιωαννίνων προϋπολογισμού 350.000€!!!Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι είναι η κατασκευή του υγρού αθλητικού σκάμματος θαλασσίου σκι των πανευρωπαϊκών αγώνων, που επιδείνωσε την κατάσταση, διπλασιάζοντας το όγκο του αναχώματος της δικτατορίας, με φαραωνικές επιχωματώσεις και τις εκβαθύνσεις των 2 dragline (εκσκαπτικά βαρέου τύπου κατασκευής λιμένων) που δούλευαν για μήνες…

Η Ειδική Υπηρεσία  των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος σε επιτόπια αυτοψία 20-6-2013, μετά από εισαγγελική παραγγελία, κάνει αναφορά για παρενέργειες από τις εκτελούμενες από τον Δήμο Ιωαννιτών εργασίες, που έχουν ως αποτέλεσμα την τροποποίηση του καθεστώτος της ροής των υδάτων, εντός του καλαμώνα, εξ’ αιτίας των επιχωματώσεων και των εκβαθύνσεων. Καταγγέλλει συρρίκνωση κατά 17 στρέμματα, της προστατευομένης από διεθνείς Συμβάσεις περιοχή Natura, και γίνεται σαφής αναφορά για επηρεασμό της δυνατότητας ανάσχεσης πλημμυρικών φαινομένων!!!

Καταγγέλλουν πρόκληση αναστάτωσης στην περιοχή σε χρονική περίοδο αναπαραγωγής του ενδιαιτήματος για αμφίβια, ασπόνδυλα, πτηνά και θηλαστικά με βαθμιαίο περιορισμό της λειτουργίας στήριξης τροφικών πλεγμάτων.

Συμπερασματικά καταλήγοντας διαπιστώνουν διατάραξη της διαμορφωμένης ισορροπίας του οικοσυστήματος, περιορισμό των υγρών επιφανειών προς όφελος των χερσαίων και τροποποίηση της λειτουργίας του υγροτόπου-καλαμώνα Αμφιθέας, χωρίς να έχει προηγηθεί έγκριση ολοκληρωμένης διαχειριστικής μελέτης που θα είχε προβλέψει τις επιπτώσεις τους στην περιοχή Natura (Νόμος 1650/86).

Ωστόσο την έκθεση αυτή ελέγχου των Επιθεωρητών Βορείου Ελλάδος, η οποία «στηλιτεύει» την κακοδιοίκηση και την αδιαφάνεια επιμερίζει ευθύνες και στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, δεν έχει αναδειχθεί για την ακρίβεια έχει «θαφτεί» από τα Τοπικά Μ.Μ.Ε..

Είναι προφανές ότι η Περιφέρεια δεν μπορεί πλέον να αγνοήσει τους κινδύνους που ελλοχεύουν και να αναλάβει τις Αστικές Ευθύνες, απέναντι σε πλημμυρικά φαινόμενα που πιθανά εκδηλωθούν από την δημιουργία της πίστας του θαλασσίου σκι, όπως αυτά μελανά περιγράφονται στην Έκθεση Ελέγχου μετά από σωρεία καταγγελιών των Οικολόγων Πράσινων και του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος. Η έκθεση «κόλαφος» της υποβάθμισης του περιβάλλοντος δεν είδε ποτέ το φως της δημοσιότητας, «τηρήθηκε σιγή ασυρμάτου» των μέσων ενημέρωσης. Ο Περιφερειάρχης όψιμος «τιμητής» της Παμβώτιδας και «υπέρμαχος» της κατάτμησης, του αναχώματος της Αμφιθέας· το «γαϊτανάκι» συγκάλυψης καλά κρατεί!

Η έκθεση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος μας κοινοποιήθηκε από τον  Συνήγορο του Πολίτη και έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το δήθεν «σύννομον» του εγγράφου του Δημάρχου προς τις Δ/νσεις των Ο.Τ.Α. του Υπουργείου Εσωτερικών (Δ/νση Οικονομικών Τ.Α.-Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών-Δ/νση Οργάνωσης και Λειτουργίας Ο.Τ.Α.) όπου του ζητούν απαντήσεις στην σωρεία των καταγγελιών και του εκπροσώπου μας τύπου Μίλτου Μπούκα για το επίμαχο ζήτημα της Αμφιθέας. Το γραφείο του Δημάρχου με το αρ. πρωτ. 95376/5337/31/10/2013 (α) ισχυρίζεται: …«Σε ότι αφορά την αδειοδότηση για την διάνοιξη υδάτινου καναλιού για την δημιουργία εναλλακτικού στίβου θαλασσίου σκι… τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες και εκδόθηκαν όλες οι απαιτούμενες αδειοδοτήσεις…» και (β) επικαλείται ως θετικό, άκουσον-άκουσον, το επιβαρυντικό για την όλη μεθόδευση της διαδικασίας έγγραφο-έκθεση ελέγχου αρ. οικ. 1044/26-7-2013 των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος όπου δήθεν καταγράφεται «…ότι δεν προκύπτει πρόκληση περιβαλλοντικής ζημιάς από την κατασκευή και λειτουργία του εναλλακτικού στίβου θαλασσίου σκι και δεν απαιτούνται μέτρα αποκατάστασης…»!

Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα υπό την σκέπη της Περιφέρειας και της υφιστάμενης της Περιφερειακής Επιτροπής Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών, που σε πρακτικό της αξιολογεί ότι «δεν συντρέχει κανένας λόγος περιβαλλοντικής ανησυχίας…» το οποίο αξιοποιείται δεόντως από το Δημαρχείο «δια πάσαν χρήσιν»!!!

Η πραγματικότητα είναι σημαντικώς διαφορετική. Το φανερώνει η σπουδή τους για μελέτη, της Ροής Υδάτων 350.000€ καθώς και άλλης πρόσφατης από την Enviroplan Μελετητική 60.885€ όπου ομιλούν «…για σχεδιασμό μέτρων αποκατάστασης…». Είναι εμφανής η προσπάθεια διαμόρφωσης φιλοπεριβαλλοντικού προφίλ, όσον αφορά στην Παμβώτιδα, με προτάσεις και δράσεις για δήθεν προστασία της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της διγλωσσίας παλαιότερη μελέτη για «Επανασύνδεση πηγών με τη λίμνη Παμβώτιδα» που έμεινε ένα χρόνο στο συρτάρι που εσπευσμένα αναβαθμίζεται και επικαιροποιείται. Ενώ δεν αξιοποιήθηκαν τα χρήματα επί των Διοικήσεων της Γ.Γ. Γεωργακοπούλου-Μπάστα, ενώ είχαν εξασφαλιστεί 90.000€ από τον Υπουργ. Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη!! Εύλογα διερωτάται κανείς: γιατί σήμερα; Η κρισιμότητα και το βάρος των καταγγελιών δεν αφήνουν περιθώρια μη κατάτμησης του αναχώματος του 1961, ανασύροντας δια του κατεπείγοντος την αναγκαιότητα Υδραυλικής Μελέτης για την ανεμπόδιστη τροφοδοσία της λίμνης από τις πηγές του Μιτσικελίου.

Η Επιτροπή Αντιμετώπισης Ζημιών είναι αυτή που… «φιλοτέχνησε» το έγγραφο των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, το οποίο αμνηστεύει τους Δήμο-Περιφέρεια-Αποκεντρωμένη για τις περιβαλλοντικές παρατυπίες και παραβάσεις «αχρηστεύοντας» το πόρισμα και με εμφανή τη διάθεση να καταστήσουν ανενεργό «για περαιτέρω νομικήν ή άλλην χρήσιν…»

Κανείς δεν θα μπορέσει να καλύψει ένα πασίδηλα παράνομο έργο, που μετέτρεψε σε τεράστιο εργοτάξιο ένα ευαίσθητο οικοσύστημα στους πρόποδες του Μιτσικελίου, στην Αμφιθέα, σε μια περιοχή χαρακτηρισμένη ως ιστορικός τόπος: προστατευμένη από Διεθνείς Συμβάσεις Natura 2000, με Ζώνες Ειδικής Προστασίας  και Ειδικής Διατήρησης. Είναι σκανδαλώδες να υιοθετείται ένα  έργο τέτοιας «βαναυσότητας» και κλίμακας (καταποντισμός 64 στρεμμάτων) που ιδιοκτησιακά  ανήκει στο Υπουργείο Γεωργίας και όχι στον Δήμο Ιωαννιτών όπως συστηματικά διαρρέουν.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο υπερψήφισε πρόσφατα τη μελέτη του ποδηλατόδρομου πάνω στο ανάχωμα δημιουργώντας τετελεσμένα. Γι’ αυτό πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες προς πάσα κατεύθυνση. Οι παρανομίες της Αμφιθέας σε κάποιους γεννούν «υπεραξία», πλήττουν περαιτέρω τη διαφάνεια, και το αίσθημα δικαίου. Η θετική γνωμοδότηση που παρασχέθηκε με τη Μ.Π.Ε. επιχειρεί ραγδαία αλλαγή χρήσης για τις συγκεκριμένες αβαθείς εκτάσεις, προς όφελος ναυταθλητικών εγκαταστάσεων και της ιδιοκτησιακής αντίληψης.

Η ανάγκη της δαπάνης της μελέτης ΡΟΗΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ προκύπτει από ένα δεδομένο που οι ίδιοι προκάλεσαν με το κανάλι του σκι. Αποτελεί για εμάς προσπάθεια συγκάλυψης εγκληματικών ενεργειών, εις βάρος του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Οι συνθήκες διαβίωσης δεν επιτρέπουν την «νομιμοποίηση»  των αυθαιρεσιών και οι θιγόμενοι πολίτες έχουν ήδη εξαπολύσει βαρύ «κατηγορώ» κατά των ιθυνόντων και όσων «υπέθαλψαν» ένα απροκάλυπτα αντισυνταγματικό σχεδιασμό, καταργώντας και αυτό το Ευρωπαϊκό περιβαλλοντικό δίκαιο. Και συνεχίζουν, λειτουργώντας ως τροχοπέδη σε κάθε προσπάθεια ωρίμανσης της Δημόσιας Διοίκησης της χώρας…

10-12-2013

Μίλτος Μπούκας

Μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων

 

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περιβάλλον

Ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας την Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014 και ώρα 17.30, πραγματοποίησε ανοιχτή εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση των δέκα χρόνων λειτουργίας...

Άρθρα & Απόψεις

Δέκα χρόνια λειτουργίας συμπλήρωσε ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας και επιχειρεί να παρουσιάσει το έργο του σε εκδήλωση σήμερα στα παλιά σφαγεία. Θα είχε τεράστιο...

Ιωάννινα

Νεκρός ανασύρθηκε από τη λίμνη Παμβώτιδα 58χρονος επιχειρηματίας, ο οποίος είχε εγκλωβιστεί μέσα στο αυτοκίνητο που οδηγούσε, όταν για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, το...

Ιωάννινα

Στο εδώλιο του Μονομελούς Πλημελιοδικείου Ιωαννίνων θα καθίσει, στις 20 Ιανουαρίου 2014, ο δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Φιλ. Φίλιος κατηγορούμενος για «υποβάθμιση του περιβάλλοντος κατ’...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC