Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Πολιτική

Ο «κόφτης» δίνει ελπίδα για το Eurogroup

tsakalotos_tomsen_geroyn

To καλό σενάριο προτάσσει η κυβέρνηση ως πιθανότερο για το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα συνομολογήσουν ότι έχει επέλθει συμφωνία στο μεγαλύτερο κομμάτι της αξιολόγησης και ότι το ΔΝΤ παρά τις όποιες αντιρρήσεις του θα έχει συναινέσει στην συνέχιση της συζήτησης ώστε πέραν των μεταρρυθμίσεων να προσδιοριστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι – πλεονάσματα και τα μέτρα για το χρέος.

Κυβερνητικές πηγές πιστεύουν ότι το ΔΝΤ δεν θα στυλώσει τα πόδια του αρνούμενο την συνέχιση της διαπραγμάτευσης και πιστεύουν ότι πράγματι την ερχόμενη Δευτέρα θα διαπιστωθεί η ύπαρξη της πολιτικής συμφωνίας, η οποία τυπικά θα επιβεβαιωθεί ως το τέλος της χρονιάς.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι αναπόφευκτα θα υπάρξει κι ένα έκτακτο Eurogroup πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων που θα καταγράψει την πολιτική συμφωνία και την σύγκλιση όλων των πλευρών. Σ’ αυτήν την περίπτωση αρχές του Ιανουαρίου θα ψηφιστούν τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα και περί τις 15 Ιανουαρίου θα έχει κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, με την Έκθεση Συμμόρφωσης (Compliance Report), κάτι που βεβαίως επιθυμεί διακαώς η ελληνική πλευρά.

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση δεν συζητεί επουδενί την λήψη νέων μέτρων τώρα για το 2019 και 2020, ωστόσο εκείνο το οποίο θα μπορούσε να συζητήσει είναι η χρονική επέκταση του περίφημου «κόφτη» δημοσιονομικής διόρθωσης ο οποίος ενεργοποιείται όταν υπάρχουν αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους.

Δηλαδή στην περίπτωση που ισχύσουν τελικώς τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% θα λειτουργεί ο κόφτης εάν αυτά δεν επιτυγχάνονται. Κυβερνητικές πηγές δίνουν όμως μικρή πιθανότητα στο σενάριο να παραμείνουν τα πρωτογενή πλεονάσματα σ’ αυτό το ύψος ακόμη κι αν το οικονομικό επιτελείο καταθέσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα με πλεονάσματα ύψους 3,5% και μπορεί να γίνει διόρθωση το επόμενο εξάμηνο. Το Μαξίμου πιστεύει ότι αυτό είναι εφικτό καθώς τότε θα έχουν αποφασιστεί και τα μεσοπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος τα οποία θα διαμορφώσουν προς τα κάτω τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Βεβαίως πάντα ισχύει και η πρόταση του Ευκλείδη Τσακαλώτου όπως διατυπώθηκε στο ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο για μείωση των πλεονασμάτων μετά το 2018 από το 3,5% στο 2,5% ώστε το 1% της διαφοράς να δοθεί για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Πηγές του οικονομικού επιτελείου δίνουν ωστόσο λίγες πιθανότητες σ’ αυτό το σενάριο θεωρώντας ότι έχει ήδη αποκλειστεί από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διεθνή

Ύστερα από ολονύχτιες διαπραγματεύσεις, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν σε μία συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, που έχει ως...

Διεθνή

  Πρέπει οι κεντρικές τράπεζες να αυξάνουν το κόστος χρήματος αυξάνοντας τα επιτόκια κατά βούληση; Είναι ένα πολύ σοβαρό ερώτημα στο οποίο καλούνται να...

Πολιτική

Έκθεση που συνέταξε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη μελέτη των επιπτώσεων της 10ετούς οικονομικής κρίσης τοποθετεί την Ελλάδα και την Ισπανία στις χειρότερες...

Πολιτική

Για να κλείσει εγκαίρως και χωρίς προβλήματα η τέταρτη αξιολόγηση, η κυβέρνηση εγκατέλειψε οριστικά την προσπάθεια έστω και για ολιγόμηνη αναβολή στις μειώσεις των συντάξεων,...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC