Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Uncategorized

Παρέμβαση Χρ. Μαντά στην ολομέλεια της Βουλής για τη Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου που μπορεί να γίνει βιώσιμη χωρίς εκποίηση και απολύσεις

ΜεταλλουργικήΚατά την παρέμβασή του στη συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής, στη συζήτηση του  σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου: Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των εξαιρετικά επειγουσών και απρόβλεπτων αναγκών της «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα Α.Ε.», ο κ. Μαντάς έκανε εκτενή αναφορά στην περίπτωση της Μεταλλουργικής Βιομηχανίας Ηπείρου.Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, η Μεταλλουργική κατέχει μια αξιοσημείωτη θέση τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά και παρά τα λάθη και τους κακούς χειρισμούς του παρελθόντος, όπως το σταμάτημα της λειτουργίας του χυτηρίου, συνεχίζει να λειτουργεί (πριν από λίγες ημέρες μόνο πήρε την τελευταία παραγγελία για κέρματα από την Τράπεζα Ελλάδας) και να παίζει έναν πολύ κρίσιμο ρόλο σε μία ακριτική περιοχή και όσον αφορά στην απασχόληση αλλά και ως παραγωγική μονάδα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει την Μ.Β.Η., με βάση το δυναμικό και την τεχνογνωσία που διαθέτει, ως μια ισχυρή παραγωγική μονάδα για την περιοχή, με προοπτικές περεταίρω ανάπτυξης, μέσα από την επαναλειτουργία του χυτηρίου και την αξιοποίηση των διεθνών και εγχώριων δυνατοτήτων της.

Ο κ. Μαντάς αναφέρθηκε επίσης στην πρόσκληση ενδιαφέροντος που κατέθεσε η εταιρία ΒΙΟΧΑΛΚΟ, τονίζοντας ότι η εν λόγω εταιρία έχει μεταφέρει την πλειονότητα των βιομηχανικών της μονάδων εκτός Ελλάδος και εξέφρασε την ανησυχία του αλλά και την αντίθεση του στο να συμβεί κάτι αντίστοιχο και με τη Μεταλλουργική Βιομηχανία σε περίπτωση εξαγοράς της.

Κλείνοντας το θέμα αυτό κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει ξεκάθαρη θέση καθώς, μετά και το ξεπούλημα της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ, φαίνεται να συνεχίζει την πολιτική που καταστρέφει τις παραγωγικές δυνατότητες της περιοχής της Ηπείρου. Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν επίσης σχετική τροπολογία για τη διάσωση της αμυντικής βιομηχανίας και των θυγατρικών της. Η προτεινόμενη τροπολογία στοχεύει καταρχάς στο να διασφαλίζεται ο δημόσιος έλεγχος του συνόλου της κρατικής αμυντικής βιομηχανίας.

Προβλέπει να απαγορεύεται η εφαρμογή στις παραπάνω εταιρείες των νομοθετικών διατάξεων, στις οποίες στηρίχτηκε το «μαύρο» στην ΕΡΤ, που επιβάλλουν το βίαιο κλείσιμο οργανισμών και φορέων του Δημοσίου.

Επιπλέον, θα εξασφαλίζεται αφενός η απαλλαγή των παραπάνω εταιρειών από την υποχρέωση προσκόμισης ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας μέχρι 31.12.2014, χρονικό διάστημα το οποίο κρίνεται εύλογο για την ολοκλήρωση των εκκρεμών διαδικασιών πληρωμής, αφετέρου η εφαρμογή του εξαιρετικού αυτού μέτρου και στις θυγατρικές τους εταιρείες, όπως για παράδειγμα η Ηλεκτρομηχανική Κύμης και η Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου.

Τέλος θα θεσπίζεται το ακατάσχετο των πληρωμών, που αναλογούν σε οφειλόμενους μισθούς, συντάξεις και ασφαλιστικές εισφορές, προκειμένου να εξοφληθούν κατά προτεραιότητα οι εδώ και πολλούς μήνες απλήρωτοι εργαζόμενοι.

 

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιωάννινα

Το σχεδιαζόμενο έγκλημα σε βάρος των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) και της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ), που βρίσκεται στο τελικό του στάδιο μετά τη...

Ιωάννινα

Την πρόθεση της Περιφέρειας Ηπείρου να στηρίξει την κτηνοτροφία και να αναζητήσει λύσεις για την εξόφληση του εισκομιζόμενου γάλακτος από τη διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC