Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Ήπειρος

Στα όρια χρεοκοπίας πολλοί φαρμακοποιοί και στην Ήπειρο

farmaka_farmakeioΤα …πατήματά του προσπαθεί να βρει ο πολύπαθος χώρος του φαρμάκου, αφού τα προβλήματα είναι αρκετά και έχουν ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία, εκτός των φαρμακοποιών και των πολιτών, που καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη τους, εξαιτίας της αυξημένης συμμετοχής τους, παρά το γεγονός, ότι σε κάποια σκευάσματα οι τιμές έχουν μειωθεί έως και 40%. 
Ήδη η αναστάτωση είναι μεγάλη, αφού το νέο δελτίο τιμών που αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες προκαλεί τριγμούς στην αγορά, ενώ τα μέλη του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) απειλούν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη διαμαρτυρόμενα, όπως τονίζουν, για αδιαφάνεια στην τιμολόγηση φαρμάκων.

Τα πλήγματα 
Σε επίπεδο Ηπείρου, ο κλάδος έχει δεχθεί ισχυρά πλήγματα το τελευταίο διάστημα. Σαν να μην έφθανε το γεγονός, ότι πολλοί φαρμακοποιοί είναι στα όρια της χρεοκοπίας, λόγω των οφειλών του ΕΟΠΥΥ (γίνεται πάντως προσπάθεια από τον Οργανισμό καταβολής πολλών εκ των οφειλομένων), το λουκέτο στον Προμηθευτικό Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Ιωαννίνων (ΠΡΟΣΥΦΙΠΕ), δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
Ο Συνεταιρισμός ουσιαστικά έχει κλείσει (μόνο το λογιστήριο είναι ανοιχτό, σύμφωνα με πληροφορίες) και τα σχεδόν 40 άτομα που απασχολούσε έχασαν τις δουλειές τους. Μάλιστα, χθες, έκαναν διαμαρτυρία έξω από τις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού, ζητώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους. Να σημειωθεί ότι έχει βάλει λουκέτο και ο Συνεταιρισμός Πρέβεζας, που ήταν παράρτημα των Ιωαννίνων.
Έτσι, οι περίπου 150 φαρμακοποιοί των Ιωαννίνων πρέπει να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα, αφού εκτός απο τη Γιαννιώτικη Newpharm, άνοιξαν τελευταία και δυο νέες ιδιωτικές αποθήκες.
Να σημειωθεί, ότι Πανελλαδικά υπάρχουν περίπου 40 Συνεταιρισμοί φαρμακοποιών, όμως μόνο αυτοί σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά είναι οι πιο ισχυροί. Όπως τονίζουν κύκλοι, η Πολιτεία πρέπει να δώσει βάρος στην ιδιωτική πρωτοβουλία, καθώς αυτή μπορεί να βγάλει τον κλάδο του φαρμάκου από την αβεβαιότητα.
Η ένταση… 
Τέλος, σύμφωνα με την ιστοσελίδα ιατρικών θεμάτων iatropedia.gr, υπάρχει πολύ μεγάλη ένταση σχετικά με το νέο Δελτίο Τιμών που αναμένεται να εκδώσει μέσα στην εβδομάδα ο ΕΟΦ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες θα δώσει τιμές μόνο σε 500 από τα 1200 γενόσημα φάρμακα που περιμένουν τιμολόγηση εδώ και περίπου 2,5 χρόνια και σε κανένα καινούριο πρωτότυπο και καινοτόμο, γεγονός που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση εταιρειών μελών του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ).

Αδιαφάνεια… 
Μάλιστα, ο ΣΦΕΕ σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για αδιαφάνεια και επιλεκτική τιμολόγηση φαρμάκων και κατηγορεί την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ότι ουσιαστικά λειτουργεί υπέρ κάποιων εταιρειών και σε βάρος άλλων.
Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση «ο  ΣΦΕΕ είναι κάθετα αντίθετος µε τη διαδικασία που πρόκειται να ακολουθηθεί για την επιλεκτική τιµολόγηση µέρους µόνον των νέων φαρµάκων (τα οποία εκκρεµούν εδώ και σχεδόν 2,5 χρόνια), η οποία άλλωστε δεν στηρίζεται σε καμία νοµοθετική βάση. Η επιλεκτική τιµολόγηση κάποιων µόνο νέων φαρµάκων δημιουργεί ανταγωνιστικό πλεονέκτηµα για συγκεκριμένες εταιρείες, των οποίων τα προϊόντα θα τιµολογηθούν και µε τον τρόπο αυτό ευνοεί την αδιαφάνεια και δηµιουργεί στρέβλωση στην αγορά καταπατώντας την αρχή της ίσης µεταχείρισης».

 

 

 

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήπειρος

Με αντιπροσωπείες της Ένωσης Στρατιωτικών (φωτό) και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ιωαννίνων συναντήθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής, ο οποίος και...

Ήπειρος

Ένα μοντέλο υγειονομικής περίθαλψης, όχι «αναπτυξιακής» υπό την έννοια της αποκόμισης κερδών, αλλά ασπίδας για τη δημόσια υγεία, σκιαγράφησε η υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη...

Ήπειρος

Συνολικά 12 Φορείς και Δημοτικές Επιχειρήσεις βρίσκονται στη λίστα με τα υπό κατάργηση Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου από τα οποία θα προκύψουν και οι...

Ήπειρος

3,5 τόνοι χασίς κατασχέθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2013 . Εντυπωσιακά, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, είναι τα αποτελέσματα της Αστυνομίας στην Ήπειρο, στην...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC