Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα
Συνταξιοδότηση Αίτηση Ασφαλιστικού Χρόνου Όριο Οφειλών
Συνταξιοδότηση Αίτηση Ασφαλιστικού Χρόνου Όριο Οφειλών

Κοινωνία

Συνταξιοδότηση: αίτηση ασφαλιστικού χρόνου όριο οφειλών

Συνταξιοδότηση: Αίτηση Ασφαλιστικού Χρόνου Όριο Οφειλών. Δυο χρόνια πριν τη συνταξιοδότηση η αίτηση για καταμέτρηση ασφαλιστικού χρόνου. Με νέα τροπολογία του υπουργείου Εργασίας ο ασφαλισμένος θα υποβάλλει αίτηση, τα τελευταία δύο χρόνια πριν από την ημερομηνία συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση. Ο e-ΕΦΚΑ υποχρεούται να προβαίνει στον προσδιορισμό του χρόνου ασφάλισής του και να χορηγεί την προσυνταξιοδοτική βεβαίωση. Υποχρεούται επίσης να συμπληρώσει τα τυχόν ελλείποντα δικαιολογητικά σε συνεργασία με τον ασφαλισμένο.

Πολύ σημαντικό ζήτημα είναι ότι η προσυνταξιοδοτική βεβαίωση εξομοιώνεται με απόφαση και αποτελεί εκτελεστή πράξη της Διοίκησης. Επιπλέον υπόκειται στις διοικητικές προσφυγές που προβλέπονται από τη νομοθεσία.

Εντός τριών (3) μηνών από τη συμπλήρωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών, η αρμόδια υπηρεσία εκδίδει την βεβαίωση.

Ασφαλισμένος έχει υπαχθεί στην ασφάλιση περισσότερων του ενός πρώην ασφαλιστικών φορέων. Η αίτηση είναι υποχρεωτική, υποβάλλεται άπαξ, λογίζεται δε ότι συμπεριλαμβάνει όλους τους πρώην ασφαλιστικούς φορείς. Η προσυνταξιοδοτική βεβαίωση συνυποβάλλεται με την αίτηση συνταξιοδότησης. 

Σύμφωνα με την τροπολογία, “με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του e-ΕΦΚΑ“. Καθορίζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες για την υποβολή της αίτησης, την έκδοση της βεβαίωσης και τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Οι προσυνταξιοδοτικές βεβαιώσεις μπορούν να εκδίδονται και από πιστοποιημένους επαγγελματίες.

Για το δημόσιο που δεν καταβάλλονται εισφορές και δεν υπάρχει ανεξάρτητο ταμείο

Συνταξιοδότηση: Αίτηση Ασφαλιστικού Χρόνου Όριο Οφειλών. Η τροπολογία προβλέπει ότι για τους ασφαλισμένους της δημόσιας διοίκησης(είναι ασφαλισμένοι οι δημόσιοι υπάλληλοι χωρίς καταβολή ασφαλιστικών εισφορών στο ταμείο τους). Ισχύει το δελτίο ατομικής και υπηρεσιακής κατάστασης (ΔΑΥΚ). Ασφαλισμένοι του Δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.), των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ο.Τ.Α., Συμπληρώνεται το Δ.Α.Υ.Κ. , το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για την οριστική παραλαβή της αίτησης συνταξιοδότησης, της αίτησης απονομής εφάπαξ και την έναρξη της επεξεργασίας τους.

Ανώτατο όριο χρεών

Το όριο για προσωρινή και στη συνέχεια οριστική σύνταξη, για χρέη στον e-ΕΦΚΑ είναι τα 20.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων. Ενώ στα 6.000 ευρώ ανέρχεται το όριο για χρέη προς τον τέως ΟΓΑ. Τα νέα όρια ισχύουν και για τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Σύμφωνα με την τροπολογία η σύνταξη καταβάλλεται εφόσον το συνολικά οφειλόμενο από τον ασφαλισμένο ποσό προς τον e-ΕΦΚΑ από κάθε είδους ασφαλιστικές εισφορές, οφειλές από αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης, πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις δεν είναι μεγαλύτερο των 20.000 ευρώ.

Εφόσον το οφειλόμενο ποσό είναι μεγαλύτερο των 20.000 ευρώ ή των 6.000 ευρώ για τον πρώην Ο.Γ.Α., ο οφειλέτης υποχρεούται να καταβάλει εφάπαξ το υπερβάλλον ποσό, ενώ, ως προς το υπόλοιπο ποσό παρακρατούνται από τις συντάξεις..

Τα ανωτέρω ποσά οφειλής συμψηφίζονται ή παρακρατούνται από τα ποσά των συντάξεων σε ίσες μηνιαίες δόσεις, που δεν μπορεί να είναι περισσότερες από εξήντα (60) για τις περιπτώσεις συνταξιοδότησης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου. Η πρώτη δόση παρακρατείται από τον πρώτο μήνα απονομής της σύνταξης.

Σε περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης, εφαρμόζεται από τον τελευταίο ασφαλιστικό φορέα.

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οικονομία

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 100 χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι θα βγουν στη σύνταξη ως τα τέλη του 2016, προσεγγίζοντας τον αριθμό των απολύσεων που έχει...

Οικονομία

Οδηγίες για την συνταξιοδότηση των ανασφαλίστων υπερηλίκων που βρίσκονται σε περίπτωση διάζευξης ή αφάνειας δίνει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας. Ειδικότερα προβλέπεται ότι σε περίπτωση...

Ήπειρος

Εκδήλωση για το συνταξιοδοτικό και ασφαλιστικό καθεστώς των Δημοσίων Υπάλληλων διοργανώνει το Νομαρχιακό Τμήμα Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου στις 6 το...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC