Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Ιωάννινα

Συστάσεις για την αντιμετώπιση ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων

αιθαλομίχληΑπό τις μετρήσεις που έχουν καταγραφεί στον σταθμό ατμοσφαιρικής ρύπανσης της Περιφέρειας Ηπείρου, που είναι εγκατεστημένος στο κέντρο των Ιωαννίνων,  κατά τις ημέρες 22 και 23 Δεκεμβρίου,  διαπιστώθηκε υπέρβαση του ανώτατου επιπέδου  συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων (ΑΣ10). Ήδη για την 23η Δεκεμβρίου 2013, έχει υποβληθεί αίτημα προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την ένταξη των δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, ως προς τη χρέωση της ενέργειας στις διατάξεις της Κ.Υ.Α. που δημοσιεύτηκε την 23η Δεκεμβρίου στο Φ.Ε.Κ.Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση «Βραχυπρόθεσμα σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια» (ΦΕΚ Β’ 3272/23.12.2013), προβλέπεται η ενημέρωση του πληθυσμού για τη λήψη μέτρων προφύλαξης καθώς και η λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων μείωσης των εκπομπών από εστίες καύσης, σε περίπτωση κατά την οποία η ρύπανση παραμένει στα ίδια υψηλά επίπεδα ή  εξακολουθήσει να κινείται ανοδικά. Λαμβανομένων υπόψη των προβλέψεων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για αλλαγή καιρικών συνθηκών, η Περιφέρεια Ηπείρου, είναι σε επιφυλακή και σε περίπτωση που απαιτηθεί θα εκδώσει την προβλεπόμενη απόφαση για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας, η οποία, μεταξύ άλλων,  θα περιλαμβάνει:

Α.Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου

Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς,  καθώς επίσης τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση – δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Β. Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό

Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει το χρόνο παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

Γ. Λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων μείωσης των εκπομπών από εστίες καύσης

 

1.Σύσταση για διακοπή χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και  θερμαστρών βιομάζας και για χρήση εναλλακτικών καυσίμων και πηγών θέρμανσης έναντι της χρήσης στερεών καυσίμων και καυσίμων στερεής βιομάζας.

2. Σύσταση για ρύθμιση του θερμοστάτη στους 18οC σε περιπτώσεις ύπαρξης κεντρικού συστήματος θέρμανσης για επίτευξη αποδεκτού επιπέδου θερμικής άνεσης χωρίς υπερκατανάλωση ενέργειας.

3. Απαγόρευση λειτουργίας  αποτεφρωτικών κλιβάνων

4. Απαγόρευση οποιασδήποτε καύσης σε ανοικτούς χώρους.

5. Διακοπή της λειτουργίας των εγκαταστάσεων κεντρικής θέρμανσης σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, με εξαίρεση των εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούν αέρια καύσιμα. Εξαιρούνται τα κτίρια περίθαλψης και κοινωνικής πρόνοιας και συγκεκριμένα τα νοσοκομεία, οι κλινικές, τα αγροτικά – περιφερειακά ιατρεία, οι υγειονομικοί σταθμοί, τα κέντρα υγείας, τα ψυχιατρεία, τα ιδρύματα ατόμων με ειδικές ανάγκες, τα ιδρύματα χρονίως πασχόντων, οι οίκοι ευγηρίας – γηροκομεία, τα βρεφοκομεία, τα οικοτροφεία – ορφανοτροφεία, οι ξενώνες, τα άσυλα καθώς και οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί, παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία και σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Δ.  Λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων μείωσης των εκπομπών από βιομηχανικές-βιοτεχνικές δραστηριότητες

Περιορισμός σε ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) της δραστηριότητας. Ο περιορισμός αποδεικνύεται με στοιχεία μείωσης παραγωγής ή και κατανάλωσης καυσίμου, σε σχέση με το μέσο όρο λειτουργίας των προηγούμενων επτά (7) ημερών.

Από την εφαρμογή του παραπάνω μέτρου θα εξαιρούνται οι μονάδες συνεχούς πυράς και οι μονάδες που χρησιμοποιούν αέρια καύσιμα.

E. Λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων μείωσης των εκπομπών από κυκλοφορία οχημάτων

1. Σύσταση για την εφαρμογή κανόνων οικολογικής οδήγησης και συμπεριφοράς (όπως: οδήγηση με χαμηλότερη ταχύτητα, μείωση των συνεχόμενων εναλλαγών γκαζιού – φρένου, αλλαγή στο σωστό χρόνο των ταχυτήτων κα) μέσω ενημέρωσης των οδηγών από ηλεκτρονικές πινακίδες μεταβλητών μηνυμάτων κατά μήκος των οδικών αξόνων αστικών περιοχών.

2. Απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των ιδιωτικής χρήσης (ΙΧ) επιβατικών μη καταλυτικών βενζινοκίνητων οχημάτων και των ιδιωτικής χρήσης (ΙΧ) επιβατικών πετρελαιοκίνητων οχημάτων στις περιοχές που θα καθορίζονται στην ανακοίνωση κήρυξης της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων.

3. Απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των πετρελαιοκίνητων φορτηγών ιδιωτικής χρήσης (ΙΧ))  στις περιοχές που θα καθορίζονται στην ανακοίνωση κήρυξης της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων.

4. Απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των σχολικών λεωφορείων στις περιοχές που θα καθορίζονται στην ανακοίνωση κήρυξης της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων.

5. Απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των φορτηγών δημόσιας χρήσης (ΔΧ)  στις περιοχές που θα καθορίζονται στην ανακοίνωση κήρυξης της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων.

6. Επιτρέπεται μόνο η εκ περιτροπής κυκλοφορία με βάση το τελευταίο ψηφίο αριθμού κυκλοφορίας, των επιβατικών δημόσιας χρήσης (ΔΧ) πετρελαιοκίνητων οχημάτων (TAXI) στις περιοχές που θα καθορίζονται στην ανακοίνωση κήρυξης της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων.

7. Ενημέρωση οδηγών μέσω ηλεκτρονικών πινακίδων μεταβλητών μηνυμάτων κατά μήκος των οδικών αξόνων αστικών περιοχών, για την απαγόρευση ή την εκ περιτροπής κυκλοφορία των οχημάτων στις περιοχές που θα καθορίζονται στην ανακοίνωση κήρυξης της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων των προηγούμενων περιπτώσεων.

Από την εφαρμογή των παραπάνω μέτρων θα  εξαιρούνται τα οχήματα που αναφέρονται στην παράγραφο 2 της ΔΜΕΟ/οικ.3253/ΣΤ/0718/Φ911/2013 Υπουργικής Απόφασης «Μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας» (Β΄ 2048), εκτός της περίπτωσης κε.

Από τα κυκλοφοριακά μέτρα θα εξαιρούνται οι περιπτώσεις μετάβασης από και προς λιμάνια, αεροδρόμια και εμπορευματικούς σταθμούς, φορτηγών οχημάτων δημοσίας και ιδιωτικής χρήσης (ΙΧ και ΔΧ) που μεταφέρουν ζώντα ζώα, παστεριωμένο γάλα, νωπά ψάρια, νωπά οπωροκηπευτικά προϊόντα, κρέας και ευπαθή προϊόντα, εφόσον το ποσοστό του φορτίου των παραπάνω προϊόντων που μεταφέρονται είναι τουλάχιστον δέκα τοις εκατό (10%) του ωφέλιμου φορτίου.

Ανεξαρτήτως των μέτρων που περιγράφονται θα ισχύουν όλες οι γενικές ή ειδικές απαγορευτικές διατάξεις που προβλέπονται στην κείμενη νομοθεσία.

Δήλωση Περιφερειάρχη

 Σε δήλωσή του για το ζήτημα της αιθαλομίχλης ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής: «Το θέμα είναι ότι η αιθαλομίχλη πέρασε αρκετά παραπάνω τα επιτρεπτά όρια. Με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου. Πιστεύω ότι το κράτος έχει υποχρέωση να δει την Ήπειρο ως ορεινή περιοχή, όπως είναι. Στείλαμε δύο φορές στον αρμόδιο Υπουργό Οικονομίας την μελέτη για τις ζώνες διάθεσης του επιδόματος για το πετρέλαιο θέρμανσης. Δυστυχώς δεν την έχει λάβει υπόψη του. Σε τέτοιες περιπτώσεις έπρεπε μόνο του το κράτος να άρει την αδικία. Πολλές φορές αισθανόμαστε ότι το κράτος με την πολιτική του βρίσκεται μακριά από τις Περιφέρειες»

 

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήπειρος

Για την Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018 ανακοινώθηκε από τη ΔΕΗ διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω εργασιών σε μεγάλο τμήμα του Λεκανοπεδίου. Θα γίνει διακοπή ηλεκτροδότησης γεωτρήσεων και...

Ιωάννινα

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη και μετά από πρόταση της αρμόδιας “Εισηγητικής Επιτροπής”, παρατείνεται η ισχύς των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την...

Ήπειρος

Από τις μετρήσεις που έχουν καταγραφεί στο σταθμό ατμοσφαιρικής ρύπανσης της Περιφέρειας Ηπείρου, που είναι εγκατεστημένος στο κέντρο των Ιωαννίνων,  την Πέμπτη 9/1/2014  διαπιστώθηκε...

Ήπειρος

Από τις μετρήσεις που έχουν καταγραφεί στον σταθμό ατμοσφαιρικής ρύπανσης της Περιφέρειας Ηπείρου, που είναι εγκατεστημένος στο κέντρο των Ιωαννίνων,  την 29/12/2013 διαπιστώθηκε υπέρβαση...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC