Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Πολιτική

Επιστολή πρωθυπουργού για αναθεώρηση του Συντάγματος στους αρχηγούς κομμάτων.

Πρόσκληση στους πολιτικούς αρχηγούς να καταθέσουν τις προτάσεις τους ενόψει της έναρξης της διαδικασίας για τη συνταγματική αναθεώρηση απηύθυνε μέσω επιστολής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Εμείς ωστόσο ως υπεύθυνοι πολίτες οφείλουμε να ρωτήσουμε τον πρωθυπουργό:
Είναι δυνατόν ανίδεοι πολιτικοί αρχηγοί κομμάτων και βουλευτές του Ελληνικού κοινοβουλίου για θέματα αξιακού συστήματος διανεμητικής δικαιοσύνης να έχουν άποψη για το Σύνταγμα της Ελλάδος;;;;
Ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας ενστερνίζεται την Άποψη του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι μόνο οι ανίδεοι και ανίκανοι περί διανεμητικής δικαιοσύνης και αξιακού συστήματος  βουλευτές του Ελληνικού κοινοβουλίου πρέπει να αποφασίσουν για τις αλλαγές στο σύνταγμα;;;;;;
Και το κυριότερο με βάση ποιο αξιακό σύστημα διανεμητικής δικαιοσύνης επιστημονικά τεκμηριωμένο και σαφές θα γίνουν αυτές οι αλλαγές;;;;;;
Όταν ο πρωθυπουργός καλεί όλους αυτούς τους ανίδεους που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι πως θα εξαπατήσουν τους πολίτες για να υποκλέψουν την ψήφο τους, υπάρχει πιθανότητα να προκύψουν αλλαγές στο σύνταγμα προς το συμφέρον του συνόλου των πολιτών στη βάση:
Της δίκαιης ισοδιανομής των πολιτικών αγαθών και της δίκαιης διανομής του παραγόμενου πλούτου;;;;
Της αρχής ίση προσφορά εργασίας ίση αμοιβή;;;
Της αρχής καμία εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο;;;
της αρχής της ισηγορίας;;;;
της αρχής της ισοπολιτείας;;;
της αρχής της ισονομίας;
Της αρχής της ανακλητότητας προσώπων και νόμων;;;;
Των αυστηρών κανόνων άσκησης εξουσίας και διαχείρισης δημοσίου χρήματος και δημόσιας περιουσίας;;;
Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της επιστολής Τσίπρα:

Η οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας, αλλά και η λήξη της περιόδου των Μνημονίων με τη συμφωνία για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους και την καθαρή έξοδο στις 21 Αυγούστου 2018, έχουν δημιουργήσει νέες προκλήσεις για τη δημοκρατία, τους κρατικούς θεσμούς, την προστασία των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

H οκταετία των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής δεν έπληξε μόνο μέρος της οικονομικής μας κυριαρχίας, αλλά απαξίωσε θεσμούς αντιπροσώπευσης και πολιτικούς φορείς, διέρρηξε σε μεγάλο βαθμό την εμπιστοσύνη των πολιτών προς το πολιτικό μας σύστημα, αλλά κλόνισε και την πίστη πολλών εξ’ αυτών στην ίδια τη δημοκρατία.

Τώρα που αφήνουμε πίσω μας αυτή τη σκληρή εποχή, οφείλουμε όλοι χωρίς να παραμερίζουμε τις πολιτικές διαφορές μας, να αναλογιστούμε τι πρέπει να αλλάξουμε για να ξανακερδίσει το πολιτικό μας σύστημα την εμπιστοσύνη των πολιτών και να ενισχύσουμε τη δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία.

Και κορυφαία πρωτοβουλία σε αυτή την κατεύθυνση είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος που αποτελεί ώριμη απαίτηση και ανάγκη, τόσο της ελληνικής κοινωνίας όσο και του πολιτικού κόσμου.
H νέα αρχιτεκτονική του πολιτεύματος και η επέκταση λαϊκών θεσμών συμμετοχής, οι διακριτοί ρόλοι κράτους και εκκλησίας, η ενίσχυση του κράτους δικαίου, η τροποποίηση της διάταξης για την ποινική ευθύνη των μελών της Κυβέρνησης και η θεσμική θωράκιση της Πολιτείας από τη διαφθορά, η ενίσχυση της προστασίας των κοινών αγαθών, αποτελούν αιτήματα που έχουν πια ωριμάσει στη συνείδηση των πολιτών και άρα μπορούν να αποτελέσουν αφετηρία ευρύτερων πολιτικών και κοινωνικών συναινέσεων.
Η ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων του δημοκρατικού φάσματος, απέναντι στους πολίτες είναι να μη χάσουμε μια ακόμη ευκαιρία να αφουγκραστούμε τις ανησυχίες και τη βούλησή τους.

Να μην αφήσουμε στις καλένδες της επόμενης πενταετίας, ώριμες αλλαγές στο Σύνταγμά μας, που θα μπορούσαν να αποκαταστήσουν την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και να ενισχύσουν τη δημοκρατική λειτουργία του Πολιτεύματος.

Και τούτο είναι εφικτό, αρκεί να επιδείξουμε την ευθύνη να κρατήσουμε τη διαδικασία της αναθεώρησης μακριά από τις σκοπιμότητες και τις δουλείες του βραχέος πολιτικού χρόνου.
Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να σας καλέσω, με συναίσθηση του θεσμικού βάρους του Συντάγματος, να συμβάλετε εποικοδομητικά στη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης που η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να εκκινήσει στη Βουλή, τις αμέσως επόμενες μέρες, καταθέτοντας τους δικούς της προβληματισμούς, θέσεις και προτάσεις.
Θα ήθελα, τέλος, να σας υπενθυμίσω ότι από τον Ιούλιο του 2016 κατέθεσα συγκεκριμένες θέσεις στο δημόσιο διάλογο.
Στη συνέχεια οι θέσεις αυτές έγιναν μεταξύ άλλων αντικείμενο του εκτεταμένου και συμμετοχικού εθνικού διαλόγου με ευθύνη της Επιτροπής Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
Οι προβληματισμοί και τα συμπεράσματα αυτού του διαλόγου αποτελούν το αντικείμενο του τόμου, υπό τον τίτλο: Έκθεση Δημόσιας Διαβούλευσης για την Συνταγματική Αναθεώρηση, τον οποίο και σας επισυνάπτω στην παρούσα επιστολή, με την ελπίδα ότι αυτά θα ληφθούν υπόψη στις τοποθετήσεις και στις προτάσεις που θα καταθέσετε.

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άρθρα & Απόψεις

Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου: Τα μνημόνια και οι δανειακές συμβάσεις, με άλλα λόγια, η απόλυτη υποταγή μας στους τροϊκανούς, οι οποίοι επιδεικνύουν απέναντί μας συμπεριφορά...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC