Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Πολιτική

Άλλη μια νύχτα διαδηλώσεων στην Τουρκία- «Υπάρχει όριο στην υπομονή» λέει ο Ερντογάν

ΤΑΞΙΜΆλλη μια νύχτα διαδηλώσεων και συμπλοκών σε Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα και Σμύρνη, όπου το κλίμα είναι εξαιρετικά τεταμένο. Οι διαδηλωτές αψηφώντας τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν δηλώνουν ανυποχώρητοι στα αιτήματά τους και τονίζουν ότι δεν θα σταματήσουν εάν δεν παραιτηθεί. Από την άλλη, ο Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε κατά τη διάρκεια ανοιχτής ομιλίας του, τους οπαδούς του, να δώσουν «ένα μάθημα» στους διαδηλωτές στις επόμενες δημοτικές εκλογές το Μάρτιο του 2014, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι η υπομονή του έχει «όρια». Εν τω μεταξύ, η  επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάθριν Άστον, ζήτησε από τους αντιπάλους αλλά και από τους υποστηρικτές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση» επισημαίνοντας πως πρέπει να δοθεί μια «γρήγορη λύση».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός στην ομιλία του έκανε λόγο για συνωμοσία «που διοργανώθηκε εντός αλλά και εκτός» της χώρας και συνέκρινε την τωρινή αναταραχή με την προσπάθεια του στρατού έξι χρόνια πριν να περιορίσει την εξουσία του. «Σήμερα, είμαστε ακριβώς εκεί που βρισκόμασταν στις 27 Απριλίου 2007», είπε ο Ερντογάν.

Τότε ο στρατός είχε καταγγείλει τα σχέδια εκλογής του Αμπντουλάχ Γκιούλ, συνιδρυτή με τον Ερντογάν του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP), στην προεδρία της Δημοκρατίας. Η κίνηση αυτή έδωσε στο AKP ευρύ έλεγχο του κρατικού μηχανισμού και των στρατηγών.

«Υπάρχει ένα όριο στην υπομονή, και εκείνοι που παίζουν με την πολιτική και κρύβονται πίσω από τους διαδηλωτές θα πρέπει πρώτα να μάθουν τι σημαίνει πολιτική» είπε ο Ερντογάν. Ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν διευκρίνισε ποιοι νομίζει ότι «κρύβονται πίσω από τους διαδηλωτές», αν και ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα του είναι η καταπολέμηση του στρατιωτικού κοσμικού κατεστημένου, που είχε ανατρέψει τέσσερις κυβερνήσεις σε τέσσερις δεκαετίες.

Χιλιάδες οπαδοί κυμάτιζαν τουρκικές σημαίες και φώναζαν Allahu Akbar (Ο Θεός είναι μεγάλος), ακούγοντας τον πρωθυπουργό να κατηγορεί τους διαδηλωτές ότι επιτίθενται σε γυναίκες που φορούν μαντίλες και βεβηλώνουν τα τζαμιά μπαίνοντας με μπουκάλια μπύρας σε αυτά.

Την ίδια ώρα στο εμπορικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης, δεκάδες χιλιάδες πλημμύρισαν τη κεντρική πλατεία Ταξίμ, από όπου ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες πριν από εννέα ημέρες, όταν η αστυνομία χρησιμοποίησε βία ενάντια σε μια ειρηνική διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά των σχεδίων κατασκευής εμπορικού κέντρου σε ένα πάρκο.

Οι διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους έχουν στρατοπεδεύσει σε σκηνές, ελέγχουν πλέον ένα μεγάλο μέρος γύρω από την πλατεία, με τους δρόμους προσέγγισης να είναι κλειστοί. Η αστυνομία έχει αποσυρθεί εντελώς από την περιοχή, αλλά τα αστυνομικά οχήματα με την δυνατότητα ρίψης νερού διατηρούνται εκεί μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά.

Στην Άγκυρα, η τουρκική αστυνομία χρησιμοποίησε μεγάλες ποσότητες δακρυγόνων και κανόνια νερού για να διαλύσει διαδήλωση πολλών χιλιάδων ανθρώπων στο κέντρο της πρωτεύουσας, κατά τη δέκατη ημέρα του κινήματος αμφισβήτησης της ισλαμο-συντηρητικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετέδωσε φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Εκατοντάδες αστυνομικοί με εξάρτηση κατά των διαδηλώσεων έκαναν άφθονη χρήση δακρυγόνων για να απομακρύνουν τους διαδηλωτές από την κεντρική πλατεία Κιζιλάι, θέατρο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, προκαλώντας τον τραυματισμό τουλάχιστον δύο ανθρώπων.

Πηγή: www.ert.gr

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διεθνή

Η Τουρκία απέκτησε 4ο γεωτρύπανο Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι πλέον η Τουρκία διαθέτει και τέταρτο πλωτό γεωτρύπανο. Γεωτρύπανο το οποίο διαθέτει τεχνολογία...

Διεθνή

Φον Ντερ Λάιεν Ερντογαν Και Ουσία Των Σχέσεων ΕΕ Τουρκίας. Η απαράδεκτη και προκλητική συμπεριφορά του Ερντογάν. O οποίος σε μια ένδειξη έπαρσης άφησε...

Πολιτική

Ελλάδα-Λιβύη Νέο Πλαίσιο Σχέσεων. Ένα νέο πλαίσιο στις σχέσεις με τη Λιβύη, σηματοδοτεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λιβύη. Το τελευταίο διάστημα...

Διεθνή

Την πρόθεση να αυξήσει τον τουρκικό στρατό στην Κύπρο γνωστοποίησε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC