Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα
Φον Ντερ Λάιεν Ερντογαν Και Ουσία
Φον Ντερ Λάιεν Ερντογαν Και Ουσία
Φον Ντερ Λάιεν Ερντογαν Και Ουσία

Διεθνή

φον ντερ Λάιεν ερντογαν και ουσία των σχέσεων ΕΕ τουρκίας

Φον Ντερ Λάιεν Ερντογαν Και Ουσία Των Σχέσεων ΕΕ Τουρκίας.

Η απαράδεκτη και προκλητική συμπεριφορά του Ερντογάν. O οποίος σε μια ένδειξη έπαρσης άφησε κυριολεκτικά όρθια χωρίς καρέκλα την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Κατά την πρόσφατη συνάντησή του με την ηγεσία της ΕΕ, κατέδειξε την πλήρη περιφρόνησή του προς τις γυναίκες. Συμπεριφορά που συνδυάζεται με την αποχώρηση της Τουρκίας από την διεθνή Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Μια Σύμβαση που καταπολεμά τη βία κατά των γυναικών.  Καθώς το «sofagate» κυριαρχεί στα ευρωπαϊκά και παγκόσμια ΜΜΕ.

Οι ευρωπαίοι πολίτες δεν είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την ουσία της συνάντησης του Σαρλ Μισέλ και της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον Ερντογάν. Μια συνάντηση που παρά τα όσα ειπώθηκαν από τα διάφορά παπαγαλάκια των Βρυξελλών τελικά κατέληξε στο να βγάλει κερδισμένη την Τουρκία. Η Άγκυρα πέτυχε να παραμείνουν αλώβητα τα μέχρι σήμερα οικονομικά της κέρδη από τις συναλλαγές της με την ΕΕ.

Στο μέλλον υπό όρους μπορεί και να αυξηθούν ιδίως με νέα κονδύλια για το δήθεν προσφυγικό καθώς και μέσω του εκσυγχρονισμού της Τελωνειακής Ένωσης.

Έτσι παρά τις συνεχείς τουρκικές παραβιάσεις των ελληνικών και κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων,  για άλλη μια φορά η Άγκυρα ανταμείφθηκε αδρά από τη Γερμανική Ευρώπη με πακτωλό κονδυλίων.

Έτσι 12 ευρωπαϊκές κάνουλες αδειάζουν  ποταμούς χρήματος στην Τουρκία.

Φον Ντερ Λάιεν Ερντογαν Και Ουσία Των Σχέσεων ΕΕ Τουρκίας.

1.Μηχανισμός  Προενταξιακής Βοήθειας (ΜΠΒ III).

Με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 10ης Δεκεμβρίου 2020 για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) 2021-2027. Την οποία υπερψήφισαν Μητσοτάκης και Αναστασιάδης (www.amna.gr/eu 11/12/2020 & www.naftemporiki.gr 11/12/2020). Η Τουρκία θα λάβει τουλάχιστον 3,5 δις ευρώ στο πλαίσιο του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας (ΜΠΒ III).

Έτσι για το 2021 ο προϋπολογισμός της ΕΕ και η συνακόλουθη ετήσια χρηματοδότηση της Τουρκίας από την Ε.Ε. υιοθετήθηκε  από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ στις 14/12/2021. Με τις ψήφους Αθήνας και Λευκωσίας και ήδη από 17/3/2021 τέθηκε σε εφαρμογή. Την ως άνω ημερομηνία δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

2.Ευρωπαϊκά κονδύλια για το μεταναστευτικό

Επίσης με την ίδια Απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 10ης Δεκ. 2020 η Τουρκία θα λάβει τουλάχιστον και άλλα 3 δις ευρώ επιχορηγήσεις για το μεταναστευτικό. Ήδη όπως προαναφέραμε τα κονδύλια για το μεταναστευτικό για το έτος  2021 τέθηκαν σε ισχύ.

3.Συμμετοχή της Τουρκίας σε ευρωπαϊκά προγράμματα όπως στο  Erasmus + «Ορίζων 2020» κλπ.

Και σαν να μην έφταναν αυτά ο Μπορέλ στην Έκθεσή του ζητά την διευκόλυνση της συμμετοχής της Τουρκίας στην επόμενη γενιά προγραμμάτων της ΕΕ. Στο Erasmus+, το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» κ.λπ. Στο νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.

4.Χαμηλότοκα δάνεια τουλάχιστον 3,5 δις ευρώ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προς την Τουρκία.

Η  Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ)  έχει ήδη δανειοδοτήσει την Τουρκία την τελευταία δεκαετία με 19 δις ευρώ (Reuters.com 21/1/2020). Έτσι εκτιμάται ότι ο Ερντογάν και η παρέα του θα αρπάξουν και νέα χαμηλότοκα δάνεια από την ΕΤΕπ ύψους τουλάχιστον 3,5 δις ευρώ.

5.Συμμετοχή της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Invest EU

Όπως έχουμε ήδη αναλύσει με απόφαση του Συμβουλίου της Ε.Ε. για το Ταμείο Invest E.U. που εκδόθηκε στις 17 Μαρτίου 2021 και την οποία υπερψήφισαν Ελλάδα και Κύπρος. Η Τουρκία δύναται να συμμετάσχει στο σχήμα των εγγυήσεων του Ταμείου Invest EU. Θα έχει στη διάθεσή του εγγυήσεις ύψους 26,2 δις ευρώ. Με μόχλευση μπορούν να κινητοποιήσουν επενδύσεις 370 δις ευρώ στο διάστημα 2021-2027.  Έτσι το  Invest E.U. αναμένεται να στηρίξει σημαντικές ξένες επενδύσεις στην Τουρκία. Προβλέπει ένα πολλαπλασιαστή επένδυσης της τάξης των 11,4 ευρώ για κάθε 1 ευρώ χορηγούμενης εγγύησης.

6.Συμμετοχή τουρκικών εταιρειών σε διαγωνισμούς του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης

Όπως επίσης έχουμε αναλύσει σε προγενέστερη αρθρογραφία μας, από 18 Φεβρουαρίου 2021 έχει τεθεί σε εφαρμογή το περίφημο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Έχει προικοδοτηθεί με 672,5 δις ευρώ για  επενδύσεις. Η ηγεσία της Ε.Ε. με τη σύμφωνη γνώμη Αθήνας και Λευκωσίας δίνει πλέον σε τουρκικές επιχειρήσεις το δικαίωμα να λαμβάνουν μέρος στους διαγωνισμούς.

7.Τελωνειακή Ένωση-Εμπόριο

Η Τελωνειακή Ένωση ΕΕ-Τουρκίας θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά. Καλύπτοντας το εμπόριο βιομηχανικών αγαθών και ορισμένων μεταποιημένων γεωργικών προϊόντων. Οι υπηρεσίες και οι επενδύσεις δεν καλύπτονται από την εν λόγω Συμφωνία.

Εκτός από την Τελωνειακή Ένωση, το 1996 έχει συναφθεί χωριστή συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών για τα προϊόντα άνθρακα, σιδήρου και χάλυβα. Μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ) και της Τουρκίας.

Επισημαίνεται ότι για το 2018 το συνολικό εμπόριο αγαθών, γεωργικών προϊόντων και υπηρεσιών Ε.Ε.-Τουρκίας ανήλθε σε 167.139 εκατ. ευρώ (136.023 +7.017+24.099= 167.139), ήτοι 167 δις ευρώ.

Όπως επισημαίνεται στην Έκθεση Μπορέλ «οι διμερείς συναλλαγές αγαθών Ε.Ε.-Τουρκίας, ανήλθαν σε σχεδόν 132,5 δισ. ευρώ το 2020. Περίπου το 41% όλων των τουρκικών εξαγωγών αγαθών διοχετεύονται στην ΕΕ». Για την Ε.Ε. η Τουρκία είναι πλέον ο 6ος εμπορικός εταίρος. Για την Τουρκία η ΕΕ είναι η πρώτη περιοχή εξαγωγής τουρκικών προϊόντων.

8.Συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών για τα γεωργικά προϊόντα.

Επιπλέον η Ε.Ε. έχει συνάψει με την Τουρκία το 1998 συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών για τα γεωργικά προϊόντα η οποία θα συνεχίζει να εφαρμόζεται.

Στο πεδίο του εμπορίου γεωργικών προϊόντων η Ε.Ε. παρουσιάζει εμπορικό έλλειμμα 1.029 εκατ. ευρώ το 2018 και 784 εκατ. ευρώ το 2019. Το συνολικό εμπόριο γεωργικών προϊόντων ΕΕ-Τουρκίας ήταν  7.017 εκατ. ευρώ  το 2018  και 7.610 εκατ. ευρώ το 2019.

9.Εμπόριο Υπηρεσιών ΕΕ-Τουρκίας

Επίσης θα συνεχισθεί  κανονικά το εμπόριο υπηρεσιών ΕΕ- Τουρκίας όπου περιλαμβάνεται και ο τουρισμός. Στο εμπόριο υπηρεσιών η ΕΕ παρουσιάζει εμπορικό έλλειμμα 1.249 εκατ. ευρώ  το 2017 και 1.649 εκατ. ευρώ το 2018.

10.Ευρωπαϊκές Επενδύσεις –έκθεση ευρωπαϊκών τραπεζών στην Τουρκία

Οι επενδύσεις της ΕΕ στην Τουρκία το έτος 2018 ανερχόταν σε 58,5 δις ευρώ. Ενώ το Σεπτέμβριο 2020 η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών ανερχόταν σε 122,7 δις δολάρια.

Από αυτά τη μερίδα του λέοντος έχουν οι ισπανικές Τράπεζες με 62 δις δολάρια. Ακολουθούν οι γαλλικές τράπεζες με 29 δις δολάρια, οι βρετανικές τράπεζες με 12 δις δολάρια, οι γερμανικές τράπεζες με 11 δις δολάρια και οι ιταλικές τράπεζες με 8,7 δις ευρώ (Die Welt17/9/2020).

Μάλιστα το τρίτο τρίμηνο του 2018 πέντε ευρωπαϊκές τράπεζες κατείχαν το 25% της τουρκικής τραπεζικής αγοράς. Η ισπανική τράπεζα BBVA παραμένει ο μεγαλομέτοχος της δεύτερης σε μέγεθος τουρκικής τράπεζας, της Turkiye Garanti Bankasi με ποσοστό 50%. Η ιταλική τράπεζα Unicredit κατέχει το 41% της Yapi Kredi και η γαλλική τράπεζα BNP έχει βάλει όλα τα «αυγά της» στο καλάθι της τουρκικής τράπεζας TEB όπου κατέχει ποσοστό 72%. 

11.Τουρκικά προνόμια στο εμπόριο ΕΕ-Χωρών Μεσογείου

Σημαντικές διευκολύνσεις προς την Τουρκία προβλέπονται στο πλαίσιο της νέας  υπό ψήφιση Συμφωνίας για το  προτιμησιακό εμπόριο Ε.Ε.-Χωρών Μεσογείου το οποίο  μόνο το 2019 ανήλθε στα 677 δις ευρώ.

Οι νέες διατάξεις σχεδιάζεται να τεθούν σε ισχύ εντός του 2021. Πολλά από τα εμπορεύματα που θα κατασκευάζονται εν όλω ή εν μέρει στην Τουρκία θα εξάγονται στην Ε.Ε. χωρίς δασμούς ή άλλους περιορισμούς. Επιπλέον μέσω της λεγόμενης «διαδικασίας σώρευσης» δημιουργείται μια μεταβλητή γεωμετρία πολλαπλών σχέσεων μεταξύ των συμβαλλομένων κρατών. Για διευκόλυνση μάλιστα της Τουρκίας που κάνει συμπαραγωγές με Μαρόκο, Αλγερία και Τυνησία στο σχετικό άρθρο 2. της Συμφωνίας προβλέπεται ότι «η επεξεργασία ή μεταποίηση εμπορευμάτων που έχει πραγματοποιηθεί στο Μαρόκο, στην Αλγερία ή στην Τυνησία θεωρείται ότι έχει πραγματοποιηθεί στην Τουρκία. Όταν τα προϊόντα που προκύπτουν υφίστανται μεταγενέστερη επεξεργασία ή μεταποίηση στην Τουρκία».

12.Μεταβατικοί κανόνες για την Τουρκία για να μην χάνεται χρόνος

Εν αναμονή της σύναψης και της έναρξης ισχύος της τροποποίησης της περιφερειακής σύμβασης για τους παραπάνω πανευρωμεσογειακούς προτιμησιακούς κανόνες καταγωγής εμπορευμάτων. Με την ψήφο Ελλάδας και Κύπρου υιοθετήθηκαν στις 7 Δεκεμβρίου 2020 δύο Αποφάσεις του Συμβουλίου της Ε.Ε. που καθορίζουν τους οικείους μεταβατικούς κανόνες που θα ισχύσουν προσωρινά μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας.

Πως λοιπόν μετά απ΄ όλα αυτά να μην πανηγυρίζει ο Ερντογάν. Ανενόχλητος εξακολουθεί να παραβιάζει την κυριαρχία της Κύπρου και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Πατρίδας μας. Αλλά συνεχίζει και την παράνομη δράση του σε Συρία, Ιράκ, Λιβύη και Καύκασο. Ταυτόχρονα έχει καθίσει «πρώτο τραπέζι πίστα» για να ξεκοκαλίσει τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Αναφωνώντας στους ευρωπαίους εταίρους του το γνωστό «εις υγείαν των κορόιδων».

Φον Ντερ Λάιεν Ερντογαν Και Ουσία Των Σχέσεων ΕΕ Τουρκίας.

Το άρθρο έγραψε ο Νότης Μαριάς. Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Καθηγητής Θεσμών της ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώην Ευρωβουλευτής.

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οικονομία

Περιβάλλον Ενέργεια Ελλάδα Προτεραιότητες Και Αβεβαιότητες Για Το 2021. Οι επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην διασύνδεση των ενεργειακών δικτύων....

Διεθνή

Γεωπολιτική Και NORTHSTREAM 2. Του Βαγγέλη Χωραφά. Η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου NorthStream 2 υπήρξε αντικείμενο κριτικής από την Ουάσιγκτον. Ακόμα και επί...

Διεθνή

  Σκληρή γραμμή έναντι της Βρετανίας επιλέγει η γερμανική κυβέρνηση, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel, το Βερολίνο απορρίπτει την ιδέα της Τερέζα Μέι...

Διεθνή

Να πάψει να αρνείται καθολικά τις βρετανικές προτάσεις για το Brexit κάλεσε την ΕΕ ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέρεμι Χαντ, προσθέτοντας ότι...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC