Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα
Περιβάλλον-Ενέργεια-Ελλάδα-Προτεραιότητες
Περιβάλλον-Ενέργεια-Ελλάδα-Προτεραιότητες

Οικονομία

Περιβάλλον Ενέργεια Ελλάδα Προτεραιότητες Και Αβεβαιότητες

Περιβάλλον Ενέργεια Ελλάδα Προτεραιότητες Και Αβεβαιότητες Για Το 2021.

Οι επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην διασύνδεση των ενεργειακών δικτύων. Πρέπει να αποτελούν βασικές προτεραιότητες της χώρας. Αυτό αναφέρεται σε έκθεση του World Energy Council, όπως ανακοίνωσε το ΤΕΕ, ως Εθνική Επιτροπή του WEC.

Βασικά Ευρήματα της Έκθεσης – οι αβεβαιότητες

Η γεωπολιτική αποτελεί την κορυφαία αβεβαιότητα για τον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας. Οι τουρκικές μονομερείς και προκλητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, συνεχίζονται. Η μονομερής αυτή πρακτική δημιουργεί συνεχώς κλιμακούμενες εντάσεις μεταξύ της Τουρκίας και μιας ομάδας χωρών, μεταξύ των οποίων είναι η Ελλάδα και η Γαλλία. Αποτελούν μια σημαντική αβεβαιότητα όχι μόνο για τον ελληνικό ενεργειακό τομέα αλλά και για ολόκληρη τη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Οι βασικές οικονομικές αβεβαιότητες

Οι οικονομικές τάσεις αποτελούν τη δεύτερη αβεβαιότητα για την Ελλάδα. Υποτίθεται ότι το 2020 θα ήταν το πρώτο έτος ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης μετά από δώδεκα χρόνια οικονομικής κρίσης. Η πανδημία άλλαξε δραματικά τις οικονομικές τάσεις. Η Ελλάδα παρουσιάζει σοβαρή μείωση του ΑΕΠ το 2020 περίπου 8% -10%. Οι προσδοκίες για το 2021 επικεντρώνονται στην ανάπτυξη. Ποια ιδιωτικά κεφάλαια θα χρηματοδοτηθούν από τον μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της ΕΕ; Επιπλέον, η σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών λόγω της πανδημίας Covid-19, αναμένεται να δώσει ώθηση στην τουριστική βιομηχανία.

Πολλά και ανυπέρβλητα τα εμπόδια για τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Τα κυριότερα είναι η γραφειοκρατία και η υπερύψηλή φορολογία. ΟΙ συνολικοί φόροι στην Ελλάδα άμεσοι, έμμεσοι και φόροι υπέρ τρίτων ξεπερνούν το 57% του κύκλου εργασιών. Σύμφωνα με αξιόπιστα διεθνώς διαθέσιμα στοιχεία για τις άμεσες ξένες επενδύσεις, οι ροές των Α.Ξ.Ε. το 2019 είναι κοντά στα επίπεδα του 2009. Σημείωσαν πτώση το 2020, λόγω πανδημίας.

Συμπέρασμα, κανένα μάθημα δεν πήρε το πολιτικό προσωπικό και οι επιστήμονες της Ελλάδας από την πτώχευση του δημοσίου το 2009.

Βασικά Ευρήματα της Έκθεσης και προτεραιότητες

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας διατηρούν την υψηλή επίδραση τους στην οικονομία και τη χαμηλή θέση αβεβαιότητας. Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για απολιγνιτοποίηση έως το 2028. Προκρίνονται σχέδια επενδύσεις παραγωγής ενέργειας από αιολικά, ηλιακά  και συστήματα βιομάζας / βιοαερίου.

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο μείγμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Περιλαμβάνουν την αναθεώρηση του χωρικού σχεδιασμού των ΑΠΕ. Την αύξηση της αποδοχής του κοινού. Τη χωρική και τεχνολογική αναβάθμιση των κορεσμένων συστημάτων μεταφοράς και διανομής. Την αποτελεσματική λειτουργία των νέων αγορών ηλεκτρικής ενέργειας κ.α. Η Ελλάδα έχει ήδη ξεπεράσει τους στόχους της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές το 2020.

Σημαντικό εύρημα είναι ότι, παρά τις πρόσφατες προσπάθειες, ο στόχος για την Ενεργειακή Απόδοση στην Ελλάδα συνεχίζει να απαιτεί περαιτέρω δράσεις. Ο περιορισμός της κατανάλωσης ενέργειας αποτελεί προτεραιότητα. Η βελτίωση της ενεργειακή απόδοσης σε ιδιωτικά και δημόσια κτίρια. Κρατική, ευρωπαϊκή και ιδιωτική χρηματοδότηση είναι επίσης απαραίτητη για την ανακούφιση της ενεργειακής φτώχειας. Αποτελεί ένα τεράστιο ενεργειακό και κοινωνικό πρόβλημα.

Η ενσωμάτωση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, από το Νοέμβριο του 2020 στοχεύει στην εσωτερική αγορά ενέργειας της ΕΕ. Μέσω της διασύνδεσης με δίκτυα άλλων χωρών.

Ως σημαντικές πρόσφατες εξελίξεις αξιολογούνται:

Α) ότι η Ελλάδα συνεργάστηκε επιτυχώς με τη Βουλγαρία για τον αγωγό φυσικού αερίου IGB.

Β) ότι τοπικοί και ξένοι επενδυτές σχεδιάζουν να κατασκευάσουν τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στα ανοικτά της Αλεξανδρούπολης. Γ) ότι εξελίσσονται επενδυτικά σχέδια για εγκατάσταση ΥΦΑ στο διυλιστήριο Κορίνθου.

Δ) ότι προωθούνται τα σχέδια για τον υποθαλάσσιο αγωγό EastMed.

Περιβάλλον Ενέργεια Ελλάδα Προτεραιότητες Και Αβεβαιότητες. Όλες αυτές οι εξελίξεις στην ελληνική ενεργειακή αγορά υπογραμμίζουν τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο. Την κεντρική θέση της ως κόμβου μεταφοράς ενέργειας, βελτιώνοντας παράλληλα την ενεργειακή ασφάλεια.

Η συμμετοχή της Ελλάδας στο WEC

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ενέργειας διεξάγει μία παγκόσμια έρευνα, το World Energy Issues Monitor. Συμμετέχουν φορείς χάραξης πολιτικής, διευθύνοντες σύμβουλοι και κορυφαίοι εμπειρογνώμονες του χώρου της ενέργειας. Περίπου 2.500 ηγέτες της ενέργειας από 108 χώρες συμμετείχαν στην έρευνα για το 2021.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, αναφέρθηκε στην σημασία της ετήσιας αυτής έκθεσης. Παρέχει μοναδικές πληροφορίες για όσα κορυφαία στελέχη του τομέα της ενέργειας αναζητούν έγκυρη πληροφόρηση. Η έρευνα του WEC βοηθά στην κατανόηση της παγκόσμιας ενεργειακής ατζέντας. Την εξέλιξη των προτεραιοτήτων σε ιστορική και γεωγραφική βάση. «τα φετινά αποτελέσματα της έκθεσης του WEC δείχνουν συμβατότητα με τις προτεραιότητες για την ανάκαμψη της χώρας. Όπως αυτή αποτυπώνεται στο Εθνικό Σχέδιο για την Ανάκαμψη και την Ανθεκτικότητα».

Περισσότερα από 50 ηγετικά στελέχη στον τομέα της ενέργειας στην χώρα συμμετείχαν στην έρευνα. Επέλεξαν τη Γεωπολιτική, τις Οικονομικές Τάσεις και το επενδυτικό περιβάλλον ως τις κορυφαίες αβεβαιότητες. Ψήφισαν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την Ενεργειακή Απόδοση και την περιφερειακή ολοκλήρωση ως τις κύριες προτεραιότητες δράσης για τη χώρα.

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διεθνή

Φον Ντερ Λάιεν Ερντογαν Και Ουσία Των Σχέσεων ΕΕ Τουρκίας. Η απαράδεκτη και προκλητική συμπεριφορά του Ερντογάν. O οποίος σε μια ένδειξη έπαρσης άφησε...

Διεθνή

Γεωπολιτική Και NORTHSTREAM 2. Του Βαγγέλη Χωραφά. Η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου NorthStream 2 υπήρξε αντικείμενο κριτικής από την Ουάσιγκτον. Ακόμα και επί...

Διεθνή

  Σκληρή γραμμή έναντι της Βρετανίας επιλέγει η γερμανική κυβέρνηση, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel, το Βερολίνο απορρίπτει την ιδέα της Τερέζα Μέι...

Διεθνή

Να πάψει να αρνείται καθολικά τις βρετανικές προτάσεις για το Brexit κάλεσε την ΕΕ ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέρεμι Χαντ, προσθέτοντας ότι...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC