Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα
Ελλάδα-Λιβύη Νέο Πλαίσιο Σχέσεων
Ελλάδα-Λιβύη Νέο Πλαίσιο Σχέσεων

Πολιτική

Ελλάδα-Λιβύη νέο πλαίσιο σχέσεων

Ελλάδα-Λιβύη Νέο Πλαίσιο Σχέσεων. Ένα νέο πλαίσιο στις σχέσεις με τη Λιβύη, σηματοδοτεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λιβύη. Το τελευταίο διάστημα λόγω του ΤουρκοΛιβυκού μνημονίου για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, οι σχέσεις με την Λιβύη είχαν διαταραχθεί.

Με υποστηρικτική διάθεση

Ο υπουργός εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας, χθες ανέφερε: «Η Λιβύη κάνει τα πρώτα βήματα για την επαναφορά της κανονικότητας και η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να την ενισχύσει». Σημείωσε δε ότι «απαραίτητη προϋπόθεση για την κανονικότητα είναι να αποχωρήσουν όλα τα ξένα στρατεύματα και οι μισθοφόροι». Η Ελλάδα δηλώνει έτοιμη να στηρίξει τη Λιβύη κυρίως στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Η μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης έχει στόχο να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές στο τέλος του έτους. Η Ελλάδα επιθυμεί εφόσον μετά τις εκλογές επανέλθει η κανονικότητα στη Λιβύη την κατάργηση του τουρκολυβικού μνημονίου. Αυτό θα σημάνει την λήξη στο όνειρο της (γαλάζιας πατρίδας) του Ερντογάν.

Ελλάδα-Λιβύη Νέο Πλαίσιο Σχέσεων. Πρώτη ενέργεια της Κυβέρνησης είναι η επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη και η επανασύσταση του γενικού προξενείου στη Βεγγάζη. Η κίνηση αυτή θα συμβάλει στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Επίσκεψη Ε.Ε στην Τουρκία

Εν τω μεταξύ, συνάντηση πραγματοποιείται σήμερα μεταξύ του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πρόκειται να συζητηθεί η πορεία των ευρωτουρκικών σχέσεων με βάση τον «οδικό χάρτη» της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής.

Οι συνομιλίες στην Άγκυρα θα είναι μια πολιτική στιγμή, δεν τίθεται ζήτημα διαπραγμάτευσης, διευκρινίζεται από τις Βρυξέλλες. Η Ε.Ε. είναι έτοιμη να αρχίσει την επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης, να επαναλάβει τον διάλογο σε υψηλό επίπεδο, ο οποίος διακόπηκε το 2019. Θέματα όπως η ασφάλεια, το περιβάλλον και η υγεία, βρίσκονται στην ατζέντα των συζητήσεων. Επιπλέον θα συζητηθεί το θέμα των διευκολύνσεων σχετικά με τις βίζες για τους Τούρκους πολίτες.

Συνάντηση υπουργών εξωτερικών στο Βελιγράδι

Η συνεργασία σε διάφορους τομείς, βρέθηκε χθες στο επίκεντρο της τριμερούς συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Σερβίας, Ελλάδας και Κύπρου στο Βελιγράδι. Η πρόταση για μόνιμο σχήμα συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών κατέληξε σε συμφωνία και ορίστηκε συνάντηση στη Θεσσαλονίκη.

«Η Ανατολική Μεσόγειος πρέπει να αποτελέσει θάλασσα συνεργασίας και όχι θάλασσα που θα ασκείται η αναχρονιστική πολιτική των κανονιοφόρων» είπε ο κ. Δένδιας αναφερόμενος στη συμπεριφορά της Τουρκίας. Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι η λύση στο Κυπριακό πρέπει να βρεθεί χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διεθνή

Η Τουρκία απέκτησε 4ο γεωτρύπανο Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι πλέον η Τουρκία διαθέτει και τέταρτο πλωτό γεωτρύπανο. Γεωτρύπανο το οποίο διαθέτει τεχνολογία...

Αθλητισμός

Αθλητισμός Έκθεση ΕΚ Πειρατικά Streams. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξετάζει προσχέδιο ψηφίσματος με βάση το οποίο τα πειρατικά αθλητικά streams, εντός 30 λεπτών οι διαδικτυακές...

Οικονομία

Ταμείο Ανάκαμψης και σχεδιασμός του νέου πακέτου μέτρων στήριξης που αναμένεται να αυξήσει τον λογαριασμό των οικονομικών ενισχύσεων κατά 13 δισ. ευρώ. Με την...

Διεθνή

Η πολιτική της ΕΚΤ εκτελείται σύμφωνα με τον σχεδιασμό της και οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την χάραξή της είναι μία απότομη ανατίμηση των περιουσιακών...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC