Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα
Τουρκία δολοφονία δημοσιογράφου
Τουρκία δολοφονία δημοσιογράφου

Διεθνή

Τουρκία: Καταδίκη υπόπτων για τη δολοφονία δημοσιογράφου

Τουρκία: Καταδίκη υπόπτων για τη δολοφονία του Αρμένιου-Τούρκου δημοσιογράφου Hrant Dink.

Δικαστήριο στην Τουρκία επέβαλε σήμερα, ημέρα Παρασκευή, ποινές φυλάκισης σε υπόπτους, για την δολοφονία του διακεκριμένου Αρμένιου-Τούρκου δημοσιογράφου Hrant Dink. Πρώην αρχηγοί της αστυνομίας, αξιωματικοί της χωροφυλακής και όσοι συνδέονται με την Ομάδα Τρομοκρατίας του Κινήματος «Γκιουλέν» (FETÖ) αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες. Ξεχωριστή δίκη θα πραγματοποιηθεί για τον αρχηγό του «FETÖ» και για άλλους δώδεκα φυγάδες κατηγορούμενους.

«Καταδίκες»

Ο Ramazan Akyürek, πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας αστυνομικών πληροφοριών, καταδικάστηκε σε «επιβαρυμένη» ισόβια κάθειρξη (χωρίς δυνατότητα αναστολής). Για κατηγορίες δολοφονίας και πρόσθετη ποινή πέντε ετών και επτά μηνών, για καταστροφή επίσημων εγγράφων. Η κατηγορία αυτή αφορούσε την απόκρυψη πληροφοριών για τη δολοφονία. Ο Ali Fuat Yılmazer, επίσης πρώην αστυνομικός επικεφαλής, καταδικάστηκε σε «επιβαρυμένα» ισόβια με παρόμοιες κατηγορίες. Και οι δύο άνδρες εξέτιαν ήδη μακροχρόνιες ποινές, για αδικήματα συνδεδεμένα με το «FETÖ».

Συνολικά επτά κατηγορούμενοι δικάστηκαν, όμως μόνο οι έξι ήταν σε κράτηση, ενώ άλλοι απελευθερώθηκαν νωρίτερα εν αναμονή της δίκης. Το δικαστήριο ανακάλεσε τις κατηγορίες εναντίον του Celalettin Cerrah, ο οποίος ήταν ο αρχηγός της αστυνομίας Κωνσταντινούπολης την περίοδο του φόνου, επικαλούμενο το καταστατικό των περιορισμών. Για τον ίδιο λόγο ανακάλεσε και τις κατηγορίες εναντίον του Sabri Uzun, ανώτερου αξιωματικού της αστυνομίας.

Ο Muharrem Demirkale, πρώην στρατιωτικός αξιωματούχος, καταδικάστηκε σε δύο φορές «επιβαρυμένη» ισόβια κάθειρξη για «παραβίαση του Συντάγματος». Ακόμη καταδικάστηκε και για «υποβοήθηση της δολοφονίας». Οι στρατιωτικοί αξιωματικοί O. Şimşek και V. Şahin, καθώς και ο Ali Öz, ο οποίος ήταν ο διοικητής της χωροφυλακής στην πατρίδα του Ogün Samast, Trabzon, την περίοδο της δολοφονίας, καταδικάστηκαν σε 28 χρόνια φυλάκιση, για κατηγορίες δολοφονίας και πλαστογραφίας, οι οποίες συνδέονται με τη συγκάλυψη. Ο Ercan Gün, δημοσιογράφος της υπόθεσης, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 10 ετών, επειδή υπήρξε μέλος του «FETÖ». Δύο άλλοι δημόσιοι αξιωματούχοι, ο πρώην αρχηγός της αστυνομίας της Τραπεζούντας, Engin Dinç και ο Ahmet Ilhan Güler, αξιωματικός της αστυνομίας, ο οποίος πήρε μετάθεση στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο της δολοφονίας, αθωώθηκαν.

«Η δολοφονία»

Ο Dink δολοφονήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2007. Έξω από το γραφείο του στο «Agos», την εφημερίδα όπου ήταν αρχισυντάκτης, τις πρωινές ώρες σε έναν πολυσύχναστο δρόμο στην Κωνσταντινούπολη. Ο δεκαεπτάχρονος O. Samast ήταν ο μοναδικός ένοπλος στην υπόθεση και καταδικάστηκε σε 22 χρόνια φυλάκισης λόγω της ανηλικότητας του την στιγμή της δολοφονίας. Συνελήφθη καθ ‘οδόν προς την πατρίδα του στη βόρεια Τουρκία. Κατηγορήθηκαν δύο ακόμη ύποπτοι με υπερεθνικιστικά κίνητρα, ότι τον βοήθησαν και τον παρακίνησαν να τον σκοτώσει.



Η δολοφονία του δημοσιογράφου προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και διαδηλώσεων στην Τουρκία. Κυρίως διότι ήταν υπέρμαχος του τερματισμού των εχθρικών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας και στην «πρώτη γραμμή» συμφιλίωσης των δύο κοινοτήτων.

Η υπόθεση θα έμπαινε στο αρχείο, εάν δεν επέμενε η οικογένεια του, για την εμπλοκή ενός ολόκληρου δικτύου σε αυτή.

hrant-dink
«Η διαπλοκή»

Η τρομοκρατική ομάδα του «FETÖ» διατηρούσε «δίκτυο διεισδυτών» στην επιβολή του νόμου και το δικαστικό σώμα, τα οποία εκτέθηκαν μετά από την περίφημη απόπειρα πραξικοπήματος του «FETÖ», τον Δεκέμβριο του 2013. Το 2014 ξεκίνησε καινούργια έρευνα με απομάκρυνση δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι συνδέονταν με το Κίνημα.

Το νέο κατηγορητήριο εναντίον 26 κατηγορουμένων τους κατηγόρησε για ανθρωποκτονία΄. Ακόμη κατηγορήθηκαν για διοίκηση εγκληματικής οργάνωσης και πλαστογράφηση επίσημων εγγράφων σχετικά με τη δολοφονία και την υποτιθέμενη κάλυψη της, καθώς και απόκρυψη πληροφοριών σχετικά με πιθανή επίθεση εναντίον του Dink πριν από το θάνατό του.

Μαζί με τον Gülen, αρχηγού του «FETÖ», συμπεριλαμβανομένων και των δημοσιογράφων Adem Yavuz Arslan και Ekrem Dumanlı (και οι δύο πιστεύεται ότι ήταν στις Ηνωμένες Πολιτείες), θα παραπεμφθούν σε ξεχωριστή δίκη. Ο Zekeriya Öz, ένας πολύ γνωστός εισαγγελέας, που ήταν πίσω από μερικές από τις πλαστές δίκες ,που «οργάνωσαν» οι διεισδυτές της τρομοκρατικής ομάδας στο δικαστικό σώμα, θα δικάζεται επίσης σε αυτή τη δίκη. Ο Öz θεωρείται, ότι κρύβεται στην Ευρώπη, πιθανώς στη Γερμανία, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ.

«Η οικογένεια»

Ο H. Bakırcıoğlu, δικηγόρος της οικογένειας , δήλωσε μετά την ακρόαση, ότι θα ασκήσουν έφεση στην απόφαση. «Δεν «ακουμπά» όλους τους δράστες. Δεν ρίχνει φως σε όλες τις πτυχές της δολοφονίας», είπε. Ο Bakırcıoğlu δήλωσε ότι δεν υπάρχει κατηγορητήριο εναντίον «εκείνων που διεξήγαγαν εκστρατεία κατά του Dink πριν από τη δολοφονία του».

«Ούτε υπήρξε κατηγορητήριο για άλλους δημόσιους υπαλλήλους, που συμμετείχαν στη δολοφονία ή είχαν ευθύνη. Η δίκη δεν έδειξε ποιος διέταξε τη δολοφονία και πώς πραγματοποιήθηκε », είπε.

Πηγή: dailysabah

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διεθνή

Ερντογάν: Δείγμα του πολιτισμού των Ελλήνων η βύθιση των σκαφών Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέβη για μία ακόμη φορά σε ακραία...

Διεθνή

Η Τουρκία απέκτησε 4ο γεωτρύπανο Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι πλέον η Τουρκία διαθέτει και τέταρτο πλωτό γεωτρύπανο. Γεωτρύπανο το οποίο διαθέτει τεχνολογία...

Διεθνή

Νέα πτώση της τουρκικής λίρας – 10 λίρες ανά δολάριο Νέα πτώση ρεκόρ σημείωσε η τουρκική λίρα έπειτα από την ένταση που δημιουργήθηκε ανάμεσα...

Άρθρα & Απόψεις

Συνδέεται η Τουρκία με το κίνημα της «Αραβικής Άνοιξης»; Η αναφορά της Τουρκίας σε πολλές συζητήσεις την καθιστά ένα κράτος με ισχυρή θέση. Τα...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC