Επιδοτήσεις σε ποσοστό μέχρι 60% για επενδύσεις σε αγροτουριστικά καταλύματα και ξενοδοχεία 3, 4 και 5 αστέρων ως 40 κλίνες και συνολικού προϋπολογισμού μέχρι 600.000 ευρώ, τα οποία μπορούν να γίνουν από κατ’ επάγγελμα αγρότες και από όσους δεν έχουν σχέση με τον αγροτικό χώρο, προβλέπουν μεταξύ άλλων τα προγράμματα του αγροτικού ΕΣΠΑ (Αλέξανδρος Μπαλτατζής 2007-2013) που προκηρύχθηκαν χθες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.Σύμφωνα με «Τα Νέα», το ποσοστό ενίσχυσης κυμαίνεται από 35% έως 60% ανάλογα με την περιφέρεια, αφορά όλη την Ελλάδα, είναι συνολικού προϋπολογισμού 65 εκατ. ευρώ και εκτός από αγροτουριστικά καταλύματα επιδοτείται επίσης η παραγωγή παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων όπως μαρμελάδες, ψωμί, ζυμαρικά, είδη ζαχαροπλαστικής, αποστάγματα αλκοολούχων κ.λπ.

Δεδομένου ότι το ποσοστό επιδότησης μπορεί να φτάνει ως και το 60%, αυτό σημαίνει ότι το 40% πρέπει να είναι ίδια συμμετοχή. Ετσι για μια επένδυση σε αγροτουριστικό κατάλυμα συνολικού ύψους 200.000 ευρώ, η επιδότηση μπορεί να φτάσει τα 120 χιλιάδες ευρώ. Το πρόγραμμα αφορά τουριστικές περιοχές σε κάθε νομό της Ελλάδας, κυρίως ορεινές και μειονεκτικές, που μπορούν να φιλοξενήσουν ιδιωτικές επενδύσεις στον αγροτικό τομέα.

Ειδικά στον τομέα του αγροτουρισμού επιδοτούνται οι κτιριακές υποδομές και ο εξοπλισμός, καθώς και παραπλήσιες δραστηριότητες όπως η ίδρυση, η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός εστιατορίων, η ίδρυση επιχειρήσεων εναλλακτικών μορφών τουρισμού και ενοικίασης ειδών αναψυχής και αθλητισμού, χώροι αθλοπαιδιών και γευσιγνωσίας, καθώς και κέντρα πληροφόρησης για ταξιδιωτικές δραστηριότητες σε αγροτικές περιοχές.

Με το ίδιο πρόγραμμα επιδοτείται επίσης η ίδρυση, η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός μονάδων χειροτεχνίας, παραγωγής ειδών παραδοσιακής τέχνης, ύφανσης βαμβακερών, κατασκευής χαλιών κ.λπ. Εκτός από τα αγροτουριστικά καταλύματα που το κόστος ανά επένδυση μπορεί να φτάνει τα 600.000 ευρώ, για όλες τις άλλες δράσεις δεν μπορεί να ξεπερνά τα 300.000 ευρώ.

Το πρόγραμμα με όλες τις επιδοτούμενες δράσεις θα αναρτηθεί τις προσεχείς ημέρες στην ιστοσελίδα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (www.agrotikianaptixi.gr) , αμέσως μόλις δημοσιευθεί στο φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης.

Πηγή: enikos.gr