Σταύρου ΚαλογιάννηΤο θέμα του Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων επαναφέρει, για μία ακόμα φορά, ο Σταύρος Καλογιάννης, με Ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στην οποία αναφέρει:«Τα Ρυθμιστικά Σχέδια των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας αποτελούν μία από τις μεγάλες πρωτοβουλίες που είχε αναλάβει το ΥΠΕΧΩΔΕ, την περίοδο 2004 – 2009, επί Κυβερνήσεων Κώστα Καραμανλή. Τότε εκπονήθηκαν τα νέα Ρυθμιστικά Αθήνας και Θεσσαλονίκης και τα Ρυθμιστικά των άλλων μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας: Πάτρας, Λάρισας, Βόλου, Ιωαννίνων και Ηρακλείου. Τον Ιούνιο 2009 η τελική φάση της μελέτης του Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων εστάλη από το ΥΠΕΧΩΔΕ στους Φορείς του Ν. Ιωαννίνων για διαβούλευση, η χρονική διάρκεια της οποίας, σύμφωνα με τη νομοθεσία, είχε οριστεί σε δύο μήνες. Παράλληλα, ιδρύθηκε ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Ιωαννίνων (ΦΕΚ 377 Δ΄/2009) με σκοπό την παρακολούθηση και τον έλεγχο εφαρμογής του Ρυθμιστικού Σχεδίου. Μεσολάβησαν οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2009 και όλοι σχεδόν οι Φορείς κατέθεσαν τις απόψεις τους στο νεοσύστατο, τότε, Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ). Τον Δεκέμβριο του 2009 το ΥΠΕΚΑ έστειλε, εντελώς αδικαιολόγητα, τη μελέτη του Ρυθμιστικού Σχεδίου για νέα διαβούλευση στους Φορείς και αυτοί ανταποκρίθηκαν για δεύτερη φορά. Ο χρόνος διαβούλευσης που είχε τεθεί από το Υπουργείο ήταν ένας μήνας. Έκτοτε όμως πέρασαν σχεδόν τέσσερα (4) χρόνια και το Υπουργείο δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα για το θέμα! Υπενθυμίζω ότι:

–  Στις 29 Δεκεμβρίου 2009 η τότε Υπουργός ΠΕΚΑ κα Μπιρμπίλη με ενημέρωνε ότι «μόλις γνωμοδοτήσουν οι Φορείς το Ρυθμιστικό Σχέδιο θα τεθεί στο Κεντρικό ΣΧΟΠ προκειμένου να προωθήσει την έγκριση του Προεδρικού Διατάγματος».

–  Στις 4 Μαρτίου 2010 ο τότε Υφυπουργός κ. Μωραΐτης με ενημέρωνε ότι «όταν ολοκληρωθεί η επεξεργασία των γνωμοδοτήσεων των Φορέων η Δ/νση Πολεοδομικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΚΑ θα προχωρήσει σε κατάρτιση σχεδίου Π.Δ.».

–  Την 1η Ιουλίου 2010 ο ίδιος Υφυπουργός με διαβεβαίωνε ότι «το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος θα ολοκληρωθεί μέσα στους θερινούς μήνες» (προφανώς του 2010!).

–  Τον Οκτώβριο 2010 ο ίδιος Υφυπουργός βεβαίωσε τον τότε Δήμαρχο Ιωαννίνων ότι «μέχρι τέλους του 2010 θα έχει ολοκληρωθεί το Ρυθμιστικό, κάτι που θα επιτρέψει την επέκταση του σχεδίου πόλεως σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο».

–   Τον ίδιο μήνα, ο τότε αναπληρωτής Υπουργός κ. Σηφουνάκης, απαντώντας σε νέα Ερώτησή μου, με ενημέρωνε ότι «κατά τη σύνταξη του Προεδρικού Διατάγματος του Ρυθμιστικού εμφανίζεται η ανάγκη να μελετηθούν εκ νέου τα όρια την χωρικών εκτάσεων και να επανελεγχθούν οι ρυθμίσεις ως προς τη Ζώνη Ειδικής Προστασίας στην περιοχή των Ιωαννίνων».

Επεσήμανα τότε ότι οι δικαιολογίες αυτές δεν είχαν καμία βάση, καθώς η Ζώνη αυτή δεν επηρέαζε το Ρυθμιστικό!

–  Τον Μάρτιο 2011, το ΥΠΕΚΑ ανακοίνωσε ότι στο «τέλος Μαΐου 2011» θα ολοκληρωθεί η επεξεργασία του σχεδίου Π.Δ.!

– Τον Μάρτιο 2012, προεκλογικά, μετά από πλήρη αδράνεια 2 ½ χρόνων, το ΥΠΕΚΑ όρισε τη διοίκηση του Οργανισμού Ρυθμιστικού Ιωαννίνων, χωρίς όμως να του εξασφαλίσει πόρους και προσωπικό, καθώς η σχετική πίστωση που είχαμε δεσμεύσει το 2009 δεν υπήρχε πλέον. Συνέπεια αυτού ήταν το έργο του Οργανισμού να είναι ανύπαρκτο.

–     Ως αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών, αμέσως μόλις ανέλαβα τα καθήκοντά μου, έστειλα σχετική επιστολή (συνημμένη) στον αν. Υπουργό ΠΕΚΑ, με την οποία ζητούσα να κινηθεί αμέσως η διαδικασία θεσμοθέτησης του Ρυθμιστικού. Τον Απρίλιο του 2013 έστειλα και νέα επιστολή (συνημμένη).

Διανύουμε τον Αύγουστο 2013 και το Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έχει προχωρήσει ακόμη τη διαδικασία θεσμοθέτησης του Ρυθμιστικού Σχεδίου και προγράμματος προστασίας περιβάλλοντος Ιωαννίνων. Παράλληλα, εκκρεμεί επί τριετία και πλέον η θεσμοθέτηση του ΠΔ για την προστασία της λίμνης Παμβώτιδας». Ο Σταύρος Καλογιάννης ερωτά τον Υπουργό Περιβάλλοντος:

  • Μπορεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος να δώσει επιτέλους στους Γιαννιώτες ένα αξιόπιστο χρονοδιάγραμμα για τη θεσμοθέτηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων, ώστε να επιλυθούν μείζονος σημασίας πολεοδομικά, περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά ζητήματα της περιοχής, όπως: η προστασία της λίμνης Παμβώτιδας, η δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου πρασίνου, η έγκριση των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων όλου του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων (των πρώην Δήμων Ιωαννιτών, Ανατολής, Παμβώτιδας, Περάματος, Πασσαρώνος) και εκκρεμουσών πολεοδομικών μελετών (Μαρμάρων, Περάματος, Σταυρακίου, κα), η χωροθέτηση παραγωγικών μονάδων, η απομάκρυνση υποσταθμών της ΔΕΗ που βρίσκονται εντός οικισμών και πολλά άλλα τα οποία είχαμε σχεδιάσει;
  • Το σχέδιο ΠΔ για την προστασία της λίμνης Παμβώτιδας σε ποιό στάδιο βρίσκεται;
  • Τι θα γίνει τελικώς με τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Ιωαννίνων και πότε;
  • Θα προχωρήσει η θεσμοθέτηση των Ρυθμιστικών Σχεδίων Αθήνας και Θεσσαλονίκης που εκκρεμούν επίσης από το 2009, καθώς και των άλλων μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας;