Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Εκπαίδευση

Ερώτηση Σταύρου Καλογιάννη για την ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

ΚαλογιάννηςΑνταποκρινόμενος στην πρόσκληση της Πρυτανικής Αρχής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων προς τους φορείς και την τοπική κοινωνία, ο Σταύρος Καλογιάννης κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή, επαναφέροντας το θέμα της ίδρυσης Πολυτεχνικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο. Υπενθυμίζεται ότι, με γνώμονα την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο Σταύρος Καλογιάννης είχε καταθέσει στη Βουλή δύο Ερωτήσεις προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, με τις οποίες ζητούσε να αντιμετωπιστεί το θέμα της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων.Στην Ερώτησή του (υπ’ αριθ. πρωτ.: 5269/09.01.2014) ο Σταύρος Καλογιάννης επισημαίνει – μεταξύ άλλων – ότι η λειτουργία της Αρχιτεκτονικής Σχολής και η ίδρυση Πολυτεχνείου Ιωαννίνων δεν αποτελούν απλώς ένα δίκαιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, της πανεπιστημιακής κοινότητας και ένα όνειρο δεκαετιών για όλους τους Ηπειρώτες, αλλά είναι μία τεκμηριωμένη πρόταση που θα ενδυναμώσει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και θα διατηρήσει το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης που παρέχει.

Για το ζήτημα αυτό είχε τοποθετηθεί και πέρυσι από τη θέση του αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Υποδομών με δύο επιστολές που είχε αποστείλει προς τον Υπουργό κ. Αρβανιτόπουλο, ζητώντας την ενίσχυση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με τη δημιουργία Πολυτεχνικής Σχολής στο πλαίσιο εφαρμογής του σχεδίου «Αθηνά».

Ειδικότερα στην Ερώτησή του ο Σταύρος Καλογιάννης αναφέρει:

«Με το υπ’ αρ. 173/2009 Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ Α΄ 206) ιδρύθηκε η Αρχιτεκτονική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Η Σχολή μέχρι σήμερα δεν έχει λειτουργήσει και σύμφωνα με το 105/2013 Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ Α’ 137) που εκδόθηκε βάσει των διατάξεων του Ν. 4009/2011, όπως ισχύει, προβλέπεται να λειτουργήσει από το μεθεπόμενο ακαδημαϊκό έτος 2015 – 2016.

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αποτελεί παράδειγμα ποιοτικού περιφερειακού Πανεπιστημίου, που – με κόπους και θυσίες των διοικήσεών του, των καθηγητών και φοιτητών του και με τη μέριμνα της Πολιτείας – έχει κατακτήσει σημαντική θέση στην ακαδημαϊκή κοινότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι σημαντικό να ενισχυθεί ο χαρακτήρας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με τη δημιουργία Πολυτεχνικής Σχολής, που θα περιλαμβάνει κατ’ αρχήν τα Τμήματα: Αρχιτεκτόνων Μηχανικών καθώς και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής και Μηχανικών Επιστήμης των Υλικών, τα οποία σήμερα είναι ενταγμένα στη Σχολή Θετικών Επιστημών.

Με νέα απόφασή του, το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, την παραμονή της πρωτοχρονιάς, επαναφέρει την ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής ως αίτημα του Πανεπιστημίου.

Η δημιουργία Πολυτεχνικής Σχολής θα αναβαθμίσει ουσιαστικά το επίπεδο σπουδών του Πανεπιστημίου και θα προωθήσει περαιτέρω την επιστημονική εκπαίδευση.

Άλλωστε, όπως είχα επισημάνει στον κ. Υπουργό, με τις υπ’ αριθ. πρωτ.: 11141/08.03.2013 και 11976/29.04.2013 επιστολές μου (ως αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών), η Πολιτεία πρέπει να δει την ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής στα Ιωάννινα και ως φόρο τιμής προς τους μεγάλους Ηπειρώτες εθνικούς ευεργέτες. Πριν από 150 χρόνια περίπου, ο Γεώργιος Αβέρωφ χρηματοδότησε την αποπεράτωση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην Αθήνα, καθώς την περίοδο εκείνη τα Ιωάννινα ήταν σκλαβωμένα από τους Τούρκους, συνεπώς ήταν αδύνατη η ίδρυση Πολυτεχνείου στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Το έργο αυτό ξεκίνησαν οι, επίσης εκ Μετσόβου, Μιχαήλ Τοσίτσας και Νικόλαος Στουρνάρας, από τους οποίους πήρε μάλιστα τιμής ένεκεν και το σημερινό του όνομα το Πολυτεχνείο. Επίσης, τόσο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών όσο και στην Ακαδημία, είναι ανυπολόγιστη η συνεισφορά των Ηπειρωτών εθνικών ευεργετών.

Επισημαίνω ακόμα ότι τα Ιωάννινα ήταν, κατά τον Κωνσταντίνο Κούμα, η πνευματική πρωτεύουσα του νεωτέρου Ελληνισμού, ενώ η παράδοση των Ηπειρωτών μαστόρων, από τα φημισμένα Μαστοροχώρια και Χουλιαροχώρια, αποτελεί πολύτιμο υλικό για την σύγχρονη αρχιτεκτονική και οικοδομική.

Επειδή λοιπόν η Αρχιτεκτονική Σχολή και κατ’ επέκταση το Πολυτεχνείο Ιωαννίνων δεν αποτελούν απλώς ένα δίκαιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, της πανεπιστημιακής κοινότητας και όνειρο δεκαετιών για όλους τους Ηπειρώτες, αλλά είναι μία τεκμηριωμένη πρόταση που θα ενδυναμώσει ουσιαστικά ένα από τα πιο παραγωγικά Πανεπιστήμια της χώρας,

ο Σταύρος Καλογιάννης ερωτά τον Υπουργό:

-Σχεδιάζει τα Υπουργείο να επανεξετάσει την ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων;

-Εξετάζει το Υπουργείο το ενδεχόμενο να λειτουργήσει η Αρχιτεκτονική Σχολή Ιωαννίνων από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 2014-2015;»

 

 

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιωάννινα

Εκτενή συζήτηση για θέματα εκπαίδευσης και σχολικών υποδομών είχε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ με τον Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας Α. Κόπτση. Στη...

Εκπαίδευση

Επιστροφή στα πανεπιστήμια με μέτρα και κέντρα εμβολιασμού Από σήμερα, 4 Οκτωβρίου επαναλειτουργούν σταδιακά τα Πανεπιστήμια της χώρας. Σύμφωνα με την τελευταία κοινή Υπουργική...

Εκπαίδευση

Μείωση Τμημάτων ΑΕΙ, Νέο Πανεπιστημιακό Μοντέλο Φέτος το ακαδημαϊκό τοπίο για τους πρωτοετείς φοιτητές θα είναι πολύ διαφορετικό. Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε την δυνατότητα των...

Ιωάννινα

Ιωάννινα Αύξηση Των Θετικών Σημάτων Ακαθάρτων. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Δ.Ε.Υ.Α.Ι μετά από έλεγχο στα ακάθαρτα ύδατα της πόλης σε διάφορες περιοχές, προκύπτει αύξηση...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC